Berita Terkini

34 minit yang lalu: Kemajuan projek ECRL Terengganu lebih 40 peratus 36 minit yang lalu: PRU-15 Tioman: AMANAH setuju PH beri laluan kepada calon BN 37 minit yang lalu: Kompaun lebih RM500,000 kepada pengeluar, pemborong dan peruncit ayam, telur ayam - KPDNHEP 2 jam yang lalu: Liputan 4G di kawasan berpenduduk di Sabah meningkat 88.06 peratus 3 jam yang lalu: Pertimbang beri kuasa autonomi dalam isu pendidikan - Menteri Sarawak

IKUTI KAMI


Skim BMT Ditambahbaik, Beri Manfaat 232,000 Pekebun Kecil Getah

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 05 Oct 2022 8:06PM

Menurut Mahdzir Khalid, penambahbaikan BMT itu bakal memberi manfaat kepada kesemua 232,000 pekebun kecil getah RISDA di seluruh negara - Gambar Fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR -  Skim Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) bagi pekebun kecil getah di bawah Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) akan diberi penambahbaikan tidak lama lagi.

Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, perkara itu telah dipersetujui Kabinet dan perincian mengenainya akan diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Dah ada kelulusan dalam Kabinet iaitu Bantuan Musim Tengkujuh (untuk pekebun kecil getah, (tapi) biar Perdana Menteri umumkan nanti),” katanya pada sidang media selepas Majlis Penyampaian Sumbangan Pelajar IPT Parlimen Padang Terap di Kuala Nerang, Kedah hari ini.

Menurut beliau, penambahbaikan BMT itu bakal memberi manfaat kepada kesemua 232,000 pekebun kecil getah RISDA di seluruh negara.

“Ketika ini pekebun kecil RISDA menerima BMT berjumlah RM300 sebulan untuk tempoh tiga bulan.

“Kementerian sebelum ini mengemukakan dua syor kepada Perdana Menteri bagi membela nasib pekebun kecil getah RISDA yang terkesan akibat harga getah yang rendah,” katanya.

Syor tersebut jelas Mahdzir, adalah bagi menaikkan harga lantai getah sekerap daripada harga semasa RM2.50 sekilogram atau melanjutkan tempoh BMT daripada tiga bulan kepada enam bulan.

Dalam perkembangan lain, beliau yang juga Ahli Parlimen Padang Terap berkata, kebajikan pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) dari kalangan anak muda Padang Terap akan terus diberi perhatian.

Serentak dengan itu, Mahdzir menyampaikan sumbangan berjumlah hampir RM150,000 kepada 385 anak-anak daerah berkenaan yang sedang menuntut di IPT swasta dan universiti awam (UA).

“Bantuan dalam bentuk wang tunai ini adalah inisiatif untuk meringankan beban kewangan pelajar dan juga keluarga mereka, khususnya kumpulan sasar iaitu golongan B40.

“Ia selaras dengan teras kedua konsep Keluarga Malaysia iaitu Kebersamaan dalam memastikan kesejahteraan rakyat sentiasa diberi keutamaan,” katanya.

Jelas Mahdzir, bantuan seumpama itu telah dimulakan sejak 2004 dan diteruskan setiap tahun bagi memastikan golongan pelajar terbabit tidak tercicir daripada menuntut ilmu.

“Hanya kejayaan dalam pendidikan sahajalah yang akan mengubah hidup individu dan keluarga mereka.

“Kerajaan akan sentiasa memberi sokongan dan pelbagai bantuan kepada setiap pelajar bagi memastikan mereka mampu mencipta kejayaan dan membawa keluar keluarga mereka dari kepompong kemiskinan,” katanya.

Selain bantuan kewangan tambah beliau, kerajaan menyediakan bantuan gajet menerusi Inisiatif PerantiSiswa yang sedang diagihkan kepada pelajar kumpulan B40 di seluruh negara.

“Bantuan yang disalurkan juga merangkumi pelajar di dalam dan luar negara, menerusi Elaun Sara Hidup (ESH) yang telah dinaikkan jumlahnya baru-baru ini,” katanya. - Getaran, 5 Oktober 2022

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Pelantikan Anwar Sebagai PM Lonjak Semangat Sofee Tawan Padang Serai

oleh Ian McIntyre

Semasa 20 jam yang lalu

Jangan Lantik Kluster Mahkamah Dalam Kabinet Jika Tidak Mahu Integriti Malaysia Tercemar 

oleh Aiman Sadiq

Politik 1 hari yang lalu

PM Terima Kunjungan GRS, Hajiji Zahir Sokongan Terhadap Kerajaan Perpaduan

oleh Farhana Farush

Politik 3 jam yang lalu

Penolakan Kerjasama BN-PH Hanya Untuk PRU-15, Bukan Selepasnya - Ahmad Zahid

oleh Sofian Baharom