Berita Terkini

2 jam yang lalu: Majlis pengurniaan surat cara lantikan dan angkat sumpah jawatan MB Pahang pada esok di Istana Abu Bakar - Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang 2 jam yang lalu: Pemangku Raja Pahang berkenan lantik Wan Rosdy sebagai Menteri Besar - Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang 2 jam yang lalu: Pemangku Raja Pahang perkenan pembentukan kerajaan negeri daripada BN dan PH - Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang 2 jam yang lalu: Tiada cuti khas pada hari pengundian Parlimen Padang Serai - MB Kedah 3 jam yang lalu: 5 maut helikopter terhempas di Korea Selatan

IKUTI KAMI


Jabatan Penjara Tolak Najib Hadiri Dewan Atas Alasan Keselamatan - Shafee

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 03 Oct 2022 8:04PM

Muhammad Shafee berkata pihaknya akan memfailkan semakan kehakiman terhadap keputusan Jabatan Penjara. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Jabatan Penjara menolak permohonan mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk menghadiri persidangan Dewan Rakyat minggu ini atas alasan keselamatan.

Peguam Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berkata, walaupun ditolak mereka sejak itu memfailkan rayuan terhadap permohonan tersebut kepada Menteri  Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin.

Menurut beliau, mereka juga akan memfailkan semakan kehakiman terhadap keputusan Jabatan Penjara jika tidak menerima jawapan daripada Hamzah dan kementeriannya tengah hari esok, atau jika rayuan mereka ditolak.

“Alasan berhubung isu keselamatan yang diberikan Jabatan Penjara adalah tidak munasabah, kerana Najib jauh lebih selamat di Parlimen berbanding di mahkamah kerana beliau terdedah kepada orang ramai,” katanya kepada pemberita di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, hari ini.

Pasukan peguam Najib telah memfailkan permohonan kepada Jabatan Penjara pada 19 September lalu untuk beliau menghadiri persidangan Dewan Rakyat dan menerima jawapan negatif dalam tempoh seminggu.

Shafee seterusnya menjelaskan, Jabatan Penjara dan pegawai keselamatan di Parlimen boleh menyelaraskan usaha keselamatan.

“Dalam keadaan biasa, kita akan beri masa lebih lama kepada kementerian untuk menjawab tetapi Parlimen sudah bersidang dan masa sudah singkat.

“Seperti yang anda tahu, sekarang keadaan Parlimen mungkin tidak bertahan begitu lama. Kami tidak tahu.

“Terdapat banyak khabar angin dan di Malaysia, khabar angin selalunya benar, jadi anda akan melihat bahawa masa agak sukar untuk kami.

“Kami memerlukan beliau untuk hadir kerana ia kritikal,” katanya.

Ini berikutan khabar angin bahawa Parlimen berkemungkinan akan dibubarkan selepas Bajet 2023 yang dijadualkan dibentangkan pada Jumaat ini.

Beliau kemudiannya menegaskan bahawa Najib masih seorang Ahli Parlimen yang dipilih, sementara menunggu pelupusan semakan keputusan Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan ke atas kes SRC International Bhd dan permohonannya untuk pengampunan diraja.

“Sebagai Ahli Parlimen, Najib mesti dibenarkan menjalankan tugasnya di Parlimen dan pembantu politiknya juga harus dibenarkan melawatnya di penjara untuk mengambil arahan bagaimana untuk menguruskan kawasannya,” kata Shafee.

Shafee turut menegaskan Najib perlu dibenarkan oleh Jabatan Penjara, dari semasa ke semasa, melawat kawasannya dan menjalankan tugas beliau sebagai Ahli Parlimen.

“Pembantu politik beliau sepatutnya boleh melawatnya untuk mengambil arahan tentang apa yang perlu dilakukan di kawasannya supaya rakyat di situ dapat diberikan perkhidmatan kerana jika tidak, rakyat tidak mempunyai Ahli Parlimen yang boleh berfungsi untuk kepentingan mereka.

“Jadi kami menulis (kepada Jabatan Penjara) dan ini mungkin lebih sukar untuk diuruskan, tetapi tidak mustahil beliau akan diiringi ke kawasannya sekali-sekala, selagi beliau seorang Ahli Parlimen, untuk mendengar keluhan rakyat dan kemudian mewakilkan kerja kepada pembantunya dan memberikan bantuan, kemudian kembali ke penjara.

“Saya tidak mengatakan anda (Jabatan Penjara) mesti memberi beliau keistimewaan seperti Ahli Parlimen bebas, tetapi tugasnya sebagai Ahli Parlimen terutamanya adalah untuk menghadiri Dewan Rakyat dan menyumbang kepada perbincangan yang kami fikir adalah fungsi paling penting,” katanya.

Beliau berkata, semakan kehakiman yang mereka rancang untuk failkan terhadap Jabatan Penjara akan menjadi yang pertama seumpamanya kerana mereka merancang untuk menjadi contoh.

“Saya fikir ia adalah isu penting kerana ia akan menjadi contoh kepada setiap Ahli Parlimen yang menghadapi masalah.

“Harapnya, tidak ramai daripada mereka, tetapi setiap Ahli Parlimen menghadapi masalah selagi mereka masih Ahli Parlimen.

“Selagi keputusan belum dibuat, sama ada mereka bersalah atau tidak, mereka tidak boleh dihalang daripada menjalankan fungsi mereka,” katanya. - The Vibes, 3 Oktober 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 5 hari yang lalu

GPS Serah Pelantikan PM Kepada Kebijaksanaan Agong

2

Ekonomi 6 hari yang lalu

Bursa Malaysia Ditutup Rendah Susulan Pasaran Tunggu Pembentukan Kerajaan Baharu

3

Politik 1 minggu yang lalu

PRU-15: Tiada Parti Dapat Majoriti Mudah Kerusi Parlimen - Pengerusi SPR

4

Politik 1 minggu yang lalu

Pasca PRU-15: Tugas Berat Menanti Untuk Kekalkan Momentum Ekonomi

Sorotan

1

Piala Malaysia: Stadium Nasional Bertukar Lautan Merah-Biru, Merah-Kuning

2

Warkah Sebak Muhyiddin, ‘Saya Insan Biasa, Punya Rasa Kecewa Tapi Redha’

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Ahli MT Diberi Peluang Suarakan Pandangan Dalam Mesyuarat Khas, Rabu Lepas

Semasa 9 jam yang lalu

PKS Johor Harap Terima Peluang Lebih Baik Di Bawah Kepimpinan Anwar

oleh Ikhwan Zulkaflee

Semasa 1 hari yang lalu

Komitmen PM Kecilkan Saiz Kabinet Relevan, Elak Kos Pentadbiran Tak Sepatutnya

oleh Wartawan Getaran

Pendidikan 1 hari yang lalu

IPT Perlu Rangka Pelan Pengajian Selari Permintaan Pasaran - Tengku Permaisuri Selangor