Berita Terkini

1 jam yang lalu: Kemajuan projek ECRL Terengganu lebih 40 peratus 1 jam yang lalu: PRU-15 Tioman: AMANAH setuju PH beri laluan kepada calon BN 1 jam yang lalu: Kompaun lebih RM500,000 kepada pengeluar, pemborong dan peruncit ayam, telur ayam - KPDNHEP 3 jam yang lalu: Liputan 4G di kawasan berpenduduk di Sabah meningkat 88.06 peratus 3 jam yang lalu: Pertimbang beri kuasa autonomi dalam isu pendidikan - Menteri Sarawak

IKUTI KAMI


Kes Dana 1MDB: Surat Sokongan Bagi Pinjaman US$3 Bilion Dikeluarkan Tergesa-Gesa - Saksi

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 27 Sep 2022 5:56PM

Menurut saksi, surat sokongan (LOS) kerajaan berkenaan adalah yang pertama dikeluarkan kementerian tanpa kajian daya maju untuk aliran tunai projek - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Bekas Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan memberitahu Mahkamah Tinggi hari ini bahawa pengeluaran surat sokongan (LOS) kerajaan bagi mendapatkan pinjaman US$3 bilion untuk usaha sama 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan Aabar Investment BVI Co dilakukan secara tergesa-gesa.

Semasa menyifatkan pengeluaran LOS itu sebagai 'yang pertama seumpamanya' dan 'dilakukan dengan amat pantas', Datuk Siti Zauyah Mohd Desa, 63, berkata berdasarkan pengalaman selama 25 tahun di kementerian tersebut, LOS berkenaan adalah yang pertama dikeluarkan kementerian tanpa kajian daya maju untuk aliran tunai projek.

“Kami perlu membuat kertas Kabinet pada hari yang sama, maklumat yang diberikan kepada kami tidak mencukupi dan kami perlu bekerja dengan apa sahaja maklumat terhad yang kami dapat.

“Tiada penilaian semasa mengenai pelaburan usaha sama itu, malah tiada, tiada apa-apa untuk kami melakukan kajian daya maju,” katanya semasa pemeriksaan semula oleh Timbalan Pendakwa Raya Datuk Seri Gopal Sri Ram dalam perbicaraan kes bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung penyelewengan RM2.3 bilion dana 1MDB.

Pinjaman US$3 bilion telah diluluskan oleh kerajaan melalui surat sokongan yang ditandatangani oleh Najib, yang merupakan Menteri Kewangan pada 2013.

Saksi pendakwaan ke-26 itu berkata unjuran aliran tunai adalah antara bahagian terpenting dalam pengeluaran LOS bagi kementerian menilai sama ada sebarang pelaburan mampu menghasilkan pendapatan yang sesuai untuk membayar balik pinjaman.

Ketika ditanya Sri Ram mengapa beliau tidak menemui sendiri Najib untuk menyuarakan kebimbangannya mengenai isu-isu yang menyelubungi 1MDB, Siti Zauyah berkata beliau tidak mempunyai akses langsung kepada perdana menteri ketika itu.

“Namun, saya memang pernah berjumpa dengan Menteri Kewangan II (Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah) tetapi beliau tidak mahu terlibat. Saya tidak boleh memintas bos saya untuk pergi ke PM. Ia juga bukan amalan untuk pegawai pergi terus kepada PM,” katanya.

Semasa disoal mengenai keterangannya sebelum ini, Siti Zauyah berkata beliau diarahkan oleh bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah supaya meneruskan pemprosesan LOS itu walaupun berdepan kekurangan untuk proses biasa bagi menjalankan kajian daya maju.

Sri Ram: Apabila melakukan apa yang kamu lakukan berhubung LOS ini, adakah kamu boleh bertindak melanggar arahan Mohd Irwan? Bolehkah kamu menentang arahannya?

Siti Zauyah: Saya boleh nasihatkan beliau tetapi terpulang kepadanya untuk menerima atau tidak… tapi beliau ada memberitahu saya bahawa ini (pengeluaran LOS) mendesak kerana datang daripada PM. Saya terpaksa melakukannya.

Najib, 69, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan di hadapan hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung petang ini. - Bernama

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

PM Digesa Lantik 18 Ahli Parlimen Wanita Jawatan Menteri, Timbalan Menteri

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

BN-PH Terajui Kerajaan Pahang, Wan Rosdy Menteri Besar

oleh Sofian Baharom

Politik 21 jam yang lalu

Usul Undi Percaya Diteruskan, Libatkan Keabsahan Persepsi Politik - PM

oleh Sofian Baharom

Semasa 6 jam yang lalu

Negara Tidak Boleh Lagi Izinkan Kebocoran, Ketirisan, Rasuah

oleh Sofian Baharom