Berita Terkini

3 jam yang lalu: Majlis Veteran Kebangsaan (MVK), distruktur semula supaya lebih realistik - Hishammuddin 3 jam yang lalu: Olimpik 2024: Aaron-Wooi Yik tidak terburu-buru sasar emas, fokus layak terlebih dahulu 3 jam yang lalu: Tiada siapa ada hak guna veto dalam isu babitkan nasib rakyat Palestin - China 3 jam yang lalu: Kertas siasatan Hakim Mohd Nazlan selesai - SPRM 3 jam yang lalu: Kerajaan lulus RM8.94 juta pertingkat akses internet di Kota Belud

IKUTI KAMI


Masalah Wanita Adalah Peluang Kerjaya, Sokongan Masyarakat, Bukan ‘Universiti Khas’

Semasa Dikemaskini 6 hari yang lalu · Diterbitkan pada 23 Sep 2022 8:34PM

Ahli Parlimen Kluang berkata masalah dihadapi wanita adalah peluang kerjaya dan cabaran tanggungjawab dalam keluarga selepas mereka tamat pendidikan tinggi - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Masalah dihadapi wanita Malaysia adalah peluang kerjaya dan sokongan masyarakat selepas tamat pendidikan tinggi, bukan kemasukan ke universiti awam (UA) khusus untuk kaum terbabit.

Sehubungan isu berkenaan, Ahli Parlimen Kluang, Wong Shu Qi berkata, cadangan penubuhan sebuah UA khusus buat wanita dilihat langsung tidak menyelesaikan masalah, malah menunjukkan bahawa Barisan Nasional (BN) tidak memahami cabaran dihadapi golongan itu.  

“Sebaliknya, masalah dihadapi wanita adalah peluang kerjaya dan cabaran tanggungjawab dalam keluarga selepas mereka tamat pendidikan tinggi.

“Kadar penyertaan wanita dalam pasaran buruh pada tahun 2020 adalah 55.3 peratus sahaja, berbanding dengan kadar penyertaan lelaki pada 80.6 peratus.

“Justeru, masalah pokok di sini adalah sebahagian besar wanita tidak mengambil bahagian dalam pasaran buruh selepas mereka tamat pengajian,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Wong Shu Qi
Wong Shu Qi

Terdahulu, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dilapor merancang menubuhkan sebuah UA khas untuk wanita, yang secara tidak langsung akan meningkatkan lagi kedudukan Malaysia sebagai hab pendidikan tinggi antarabangsa.

Menterinya, Datuk Seri Noraini Ahmad berkata, ketika ini bilangan mahasiswi (pelajar perempuan) di UA ialah lebih 350,000, iaitu 61 peratus daripada jumlah kemasukan pelajar, manakala lebih 530,000 ( 53 peratus) memasuki institut pengajian tinggi swasta (IPTS).

Mengulas lanjut, Shu Qi yang juga Penolong Pengarah Pendidikan Politik DAP berkata, gambaran situasi terbabit menjadi lebih jelas sekiranya kadar penyertaan wanita dan lelaki mengikut kumpulan umur diteliti.

Tambahnya, wanita yang paling aktif dalam pasaran buruh adalah mereka dalam kumpulan umur 20 hingga 24 tahun, iaitu 76.1 peratus. Namun kadar penyertaan wanita mula menyusut pada kumpulan umur 25 tahun ke atas.

Pada masa sama, jelasnya, kadar penyertaan lelaki dalam pasaran buruh mencapai 98 peratus bagi golongan umur 35 hingga 39 tahun, ketika kadar penyertaan perempuan menurun kepada 68.1 peratus.

Wanita yang paling aktif dalam pasaran buruh adalah mereka dalam kumpulan umur 20 hingga 24 tahun, iaitu 76.1 peratus - Gambar Fail
Wanita yang paling aktif dalam pasaran buruh adalah mereka dalam kumpulan umur 20 hingga 24 tahun, iaitu 76.1 peratus - Gambar Fail

Malah, ujar Shu Qi, Malaysia menduduki kedudukan ke-103 dalam Indeks Jurang Jantina 2022 antara 146 negara yang diukur oleh Forum Ekonomi Dunia dengan negara ini, hanya tiga tempat lebih tinggi berbanding Myanmar, manakala negara jiran lain seperti Indonesia dan Kemboja masing-masing menduduki tempat ke-92 dan ke-98.  

“Masalah di depan mata kita adalah lebih ramai lelaki aktif dalam pasaran buruh, tetapi pelajar lelaki mempunyai enrolmen rendah di UA. Sebaliknya, ramai perempuan memasuki UA, tetapi tidak sambung kerja selepas umur 25 tahun ke atas,” katanya.

Menurutnya, cadangan penubuhan sebuah UA wanita langsung tidak menyelesaikan masalah tersebut.

“Cadangan lebih baik untuk menyelesaikan masalah ketidakpadanan ini adalah mempergiatkan Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET), supaya lebih ramai pelajar lelaki menerima latihan sehingga peringkat tertinggi agar kemahiran tenaga kerja lelaki kita dapat dipertingkatkan.

“Kedua, kerajaan harus menyediakan mekanisme dan jaringan sokongan lebih baik supaya wanita boleh terus mengejar impian mereka dalam kerjaya.

“Sekiranya kita mempunyai jaringan sokongan kuat, ramai wanita akan terus mengambil bahagian dalam sektor pekerjaan,” katanya. - Getaran, 23 September 2022

Sorotan

1

Konsert Didi & Friends Bersama MPO Di DFP Janjikan Pengembaraan, Gelak Ketawa

2

Stesen Pengecasan EV Masih Rendah, Kurang Daripada 1,000 - MOSTI

3

Mahkamah Lanjut Penggantungan Sementara Pembangunan Di Hutan Simpan Bukit Cherakah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kes Ebit Lew: Pengadu Takut Buat Laporan Polis Di Tenom - Saksi

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Majikan Diberi 6 Jam Ambil Pekerja Asing Atau Dihantar Pulang

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

PRU-15 Ketika Banjir: Rakyat Akan Hukum Kerajaan - Syed Saddiq

oleh Izwan Ramlan

Semasa 16 jam yang lalu

Jadi Mangsa Keganasan Rumah Tangga: Wanita OKU Mental Mohon Bantuan Rumah, Bilik Sewa Murah