Berita Terkini

9 jam yang lalu: Laksanakan inisiatif untuk penjawat awam ikut masa, tanpa birokrasi - CUEPACS 9 jam yang lalu: PDRM nafi Jho Low dikeluarkan daripada senarai notis merah Interpol - Bukit Aman 9 jam yang lalu: AS boleh bekerja dengan sesiapa sahaja yang menang dalam PRU-15 Malaysia - Duta Besar 10 jam yang lalu: Bajet 2023: Digital Nasional Berhad akan perluas rangkaian 5G di seluruh negara 11 jam yang lalu: Bajet 2023: RM332 juta disediakan untuk wujudkan program latihan dan fasiliti sukan yang terbaik

IKUTI KAMI


Tiada Keperluan Untuk Kerajaan Perkenal Semula GST Ketika Ini

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 Sep 2022 7:00AM

Mohd Shahar Abdullah - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SIBU - Kerajaan masih belum di peringkat perlu memperkenalkan semula cukai barang dan perkhidmatan (GST), kata Timbalan Menteri Kewangan I, Datuk Mohd Shahar Abdullah.

Beliau berkata, ia disebabkan momentum pemulihan ekonomi kukuh dengan pertumbuhan 6.9 peratus pada separuh pertama tahun ini, selain disokong peningkatan permintaan dari dalam dan luar negara serta pemulihan pasaran buruh.

“Sehubungan itu, kerajaan yakin ekonomi negara akan mencatat unjuran pertumbuhan antara 5.3 peratus dan 6.3 peratus bagi tahun 2022,” katanya.

Mohd Shahar dilaporkan berkata demikian bagi menjawab soalan sama ada kerajaan akan memperkenalkan semula GST semasa sesi libat urus Kementerian Kewangan dengan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Bersekutu Sarawak di sini, malam tadi.

Sesi libat urus itu diadakan sebagai antara usaha kementeriannya bagi mendapatkan input dan maklum balas daripada komuniti perniagaan untuk dipertimbangkan dalam Bajet 2023.

Beliau berkata, bagi memastikan momentum pertumbuhan ekonomi negara, fokus kerajaan dalam bajet akan datang adalah kepada inisiatif pembaharuan untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat, terutama melalui peningkatan pendapatan dan perlindungan sosial, daya saing perniagaan dan rantaian nilai berkaitan serta memperkukuh daya tahan negara terhadap kejutan di masa depan.

Jelasnya, paras inflasi negara bagi enam bulan pertama tahun 2022 adalah pada kadar 2.5 peratus, jauh lebih rendah daripada negara lain, malah kekal terkawal berikutan pelaksanaan langkah kawalan harga dan pemberian subsidi oleh kerajaan.

Katanya, langkah kerajaan untuk meneruskan dan menambah baik subsidi menyebabkan perbelanjaan untuk bantuan serta subsidi dianggarkan meningkat kepada RM77.7 bilion, berbanding RM31 bilion yang diperuntukkan dalam Bajet 2022.

“Tanpa subsidi disediakan untuk barangan asas, dianggarkan inflasi akan melonjak kepada 11.4 peratus,” jelas beliau. - Bernama

Sorotan

1

Harga Telur Tidak Naik Atau Apung, Kerajaan Jamin Jaga Keperluan Rakyat

2

Sarapan Terakhir Bersama UKK, Tuan Ibrahim Beri Bayangan Parlimen Hampir Dibubar?

3

‘Saya Tak Mengandung, Cuma Terlebih Makan’- Sharifah Sakinah 

Disyorkan untuk anda

Semasa 17 jam yang lalu

Tiada Ketetapan Hotel Perlu Letak Tanda ‘Non-Halal-Lift’ - JAKIM

oleh Farhana Farush

Semasa 12 jam yang lalu

Rakyat Masih Nikmati Duti Setem Untuk Rumah Pertama Sehingga RM500,000

oleh Aiman Sadiq

Semasa 11 jam yang lalu

Pengecualian Cukai Pendapatan Mulai 2023-2028 Galak Wanita Kembali Bekerja

oleh Susan Albert

Semasa 12 jam yang lalu

KPM Terima Peruntukan Terbesar, RM1.2 Bilion Naik Taraf Sekolah Daif

oleh Susan Albert