Berita Terkini

3 jam yang lalu: Johor bentuk jawatankuasa pelaburan khas tangani isu dihadapi pelabur - Menteri Besar 3 jam yang lalu: Mustafa Sentop tiba di Malaysia untuk lawatan rasmi 3 jam yang lalu: Warga asing maut selepas pergaduhan di pusat hiburan 3 jam yang lalu: Nombor telefon peribadi PM UK dijual dalam talian - laporan 3 jam yang lalu: Indonesia tubuh jawatankuasa khas siasat rusuhan bola sepak

IKUTI KAMI


Pemandu Tiada eVP, Lesen Syarikat e-Hailing Terlibat Akan Digantung - MOT

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 30 Aug 2022 1:43PM

Ka Siong berkata, kementerian memandang serius kegagalan sebuah syarikat pengendali e-hailing mematuhi kriteria bagi memperbaharui LPP. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Pengangkutan memberi amaran akan mengantung Lesen Perniagaan Pengantaraan (LPP) syarikat pengendali e-hailing sekiranya masih ada pemandu tidak memiliki Permit Kenderaan e-hailing (eVP).

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, kementerian memandang serius kegagalan sebuah syarikat pengendali e-hailing mematuhi kriteria bagi memperbaharui LPP mereka seperti yang termaktub di bawah Akta Pengangkutan Awam Darat (Akta 715).

Menurut beliau, sehingga kini, syarikat berkenaan didapati gagal memaparkan eVP pemandu atau membenarkan penumpang mengenal pasti pemandu mereka menerusi aplikasi perkhidmatannya, seperti ditetapkan di bawah Seksyen akta yang sama.

“Ini merupakan pelanggaran serius terhadap pematuhan yang diperlukan untuk keselamatan dan perlindungan penumpang apabila menggunakan mana-mana aplikasi e-hailing.

“Oleh yang demikian, syarikat terbabit tidak dibenarkan memperbaharui LPP mereka yang telah pun luput pada 14 Julai lalu,” katanya hari ini.

Ka Siong berkata, Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD), yang bertanggungjawab mengeluarkan LPP kepada syarikat e-hailing, telah mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada syarikat tersebut pada 18 Ogos lalu.

“Individu mengendalikan perkhidmatan e-hailing tanpa LPP yang sah boleh didenda tidak melebihi RM500,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya sekiranya disabitkan kesalahan.

“Pemandu yang menggunakan aplikasi sedemikian pula dinasihatkan supaya menyemak terlebih dahulu kesahihan mana-mana pengendali e-hailing untuk mengelakkan sebarang liabiliti tidak diingini,” katanya. - Getaran, 30 Ogos 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Beberapa Projek Skala Besar Dijangka Tidak Berdepan Dengan Kenaikan Kos

2

Semasa 3 minggu yang lalu

Jeti Baharu Akan Dibina Untuk Operasi Feri Penumpang Ke Langkawi - Wee

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Tambang Percuma Kepada OKU Selama Sebulan - Ka Siong

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Lain Diminta, Lain Kami Dapat - PENGHANTAR

Sorotan

1

Wai Ching Cipta Rekod Baharu Di Space Needle, Seattle

2

‘Saya Akan Sekolahkan Kamu, Harap Guan Eng Tak Kecut’ - Saravanan

3

Syarikat Permainan Malaysia Catat Jualan Eksport RM124.67 Juta Di Tokyo Game Show

Disyorkan untuk anda

Semasa 15 jam yang lalu

Negara Patut Laksana GEG Arak dan Judi, Sebelum Haram Rokok, Vape

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Bubar MPN Tidak Selesai Masalah, Tindakan Merugikan - Hartini

Semasa 20 jam yang lalu

Konsert Hiburan Cetus Kelakuan Di Luar Tatasusila Tidak Dibenarkan Di Kedah - Sanusi

Sukan 21 jam yang lalu

Kekalkan Reka Bentuk Semasa Stadium Shah Alam Idea Hebat

oleh Saktesh Subramaniam