Berita Terkini

3 jam yang lalu: Majlis Veteran Kebangsaan (MVK), distruktur semula supaya lebih realistik - Hishammuddin 3 jam yang lalu: Olimpik 2024: Aaron-Wooi Yik tidak terburu-buru sasar emas, fokus layak terlebih dahulu 3 jam yang lalu: Tiada siapa ada hak guna veto dalam isu babitkan nasib rakyat Palestin - China 3 jam yang lalu: Kertas siasatan Hakim Mohd Nazlan selesai - SPRM 3 jam yang lalu: Kerajaan lulus RM8.94 juta pertingkat akses internet di Kota Belud

IKUTI KAMI


Kiosk MyOnline Pasport Permudah, Singkat Masa Permohonan PMA

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 15 Aug 2022 10:11PM

Menerusi usaha ini, tempoh memproses pasport dapat dipendekkan kepada 45 minit, berbanding satu jam sebelum ini - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Bagi memudahkan proses permohonan pasport yang meningkat di Selangor, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) memperkenalkan Kiosk MyOnline Pasport di Pejabat Pusat Transformasi Bandar (UTC) di negeri berkenaan, bermula hari ini.

Menurut kenyataan JIM, inisiatif terbabit seiring kemajuan dunia digital kini yang menyaksikan perkembangan orientasi gajet pelanggan.

“Permohonan tinggi Pasport Antarabangsa Malaysia (PMA) setiap hari, iaitu kira-kira 2,900 mendorong JIM memperkenalkan kiosk terbabit.

“Menerusi usaha berkenaan, tempoh memproses pasport dapat dipendekkan kepada 45 minit, berbanding satu jam sebelum ini,” menurut kenyataan itu.

JIM memaklumkan, pendekatan proaktif terbabit turut diperkenalkan bagi menawarkan perkhidmatan efisien, mudah dan cepat kepada pelanggan, terutama dalam situasi permohonan dokumentasi diri itu kini mencecah 60,000 sebulan.

Katanya, kemudahan kiosk itu juga dapat mengurangkan masa menunggu pelanggan yang memilih untuk ‘walk-in’ ke pejabat JIM di UTC Selangor, khususnya pada waktu puncak.

Malah, kenyataan itu memaklumkan, penyediaan kiosk terbabit memberi banyak kemudahan kepada pelanggan yang berurusan dengan agensi berkenaan.

“Kategori yang layak diberi kemudahan kiosk ini adalah pemohon berusia 13 tahun dan ke atas yang bukan daripada kategori permohonan PMA baharu, warga emas serta orang kelainan upaya (OKU).

“Perkhidmatan ini juga disediakan bagi individu yang hilang atau mengalami rosak pasport atau pelajar berumur 21 tahun ke bawah yang ingin melanjutkan pengajian ke luar negara,” katanya.

Jelasnya, inisiatif terbabit dapat diperluaskan ke seluruh negara sebagai satu saluran penyampaian dan perkhidmatan berkesan pada masa hadapan, tanpa mengabaikan aspek keselamatan dokumen. – Getaran, 15 Ogos 2022

Sorotan

1

Konsert Didi & Friends Bersama MPO Di DFP Janjikan Pengembaraan, Gelak Ketawa

2

Stesen Pengecasan EV Masih Rendah, Kurang Daripada 1,000 - MOSTI

3

Mahkamah Lanjut Penggantungan Sementara Pembangunan Di Hutan Simpan Bukit Cherakah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Penggunaan Katil Di Wad Bersalin Johor Masih Terkawal

Semasa 1 hari yang lalu

PH Rosakkan Sistem Pekerja Asing, Punca Kekurangan Tenaga kerja – Saravanan

oleh Wartawan The Vibes

Semasa 1 hari yang lalu

Perbicaraan Bersambung, Ebit Lew Tiba Di Mahkamah Berbaju Merah Marun

oleh Wartawan Getaran

Politik 4 jam yang lalu

UMNO Dipersalahkan Hanya Kerana PM Dari Parti Kami - Azalina

oleh Amar Shah Mohsen