Berita Terkini

2 jam yang lalu: MT UMNO mahu Parlimen dibubarkan dalam masa terdekat, PRU-15 tahun ini - Ahmad Maslan 2 jam yang lalu: MT UMNO terima peletakan jawatan Zulhasnan Rafique sebagai Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO - Ahmad Maslan 3 jam yang lalu: JDT II rangkul kejuaraan Liga Premier 2022, tewaskan Selangor FC 2 1-0 3 jam yang lalu: Mahkamah Thai putuskan khidmat Prayuth sebagai PM tidak melebihi tempoh lapan tahun 3 jam yang lalu: Tiada unsur cubaan culik berlaku di Telok Panglima Garang - Polis

IKUTI KAMI


Akta Pengangkutan Jalan 1987 Bakal Dipinda Untuk Kawal Sedia Penghantar P-Hailing

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 08 Aug 2022 6:00PM

Wee Ka Siong (kanan) ketika menghadiri sesi dialong bersama penghantar p-hailing di Kementerian Pengangkutan (MOT), di sini, hari ini. - Gambar oleh Azim Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Kerajaan akan meminda Rang Undang-Undang (RUU) Akta Pengangkutan Jalan 1987 bagi memberi punca kuasa kepada agensi di bawah Kementerian Pengangkutan (MOT) mengawal selia penunggang untuk perkhidmatan penghantaran barangan dan makanan (p-hailing).

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, perkara itu sudah dipersetujui pada Mesyuarat Kabinet, 5 Ogos lalu.

Beliau berkata, keputusan tersebut yang bakal memberi kuasa kepada Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) dan Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) Negeri Sabah dan Sarawak, akan menjadikan sektor p-hailing lebih berdaya saing untuk tempoh masa panjang serta menjaga kebajikan penunggang tersebut.

“Antara syarat pengawalseliaannya seperti keperluan mempunyai perlindungan insurans (bagi penunggang/pemandu), kawalan kepada tahap pengoperasian, syarat pelesenan, kawalan tahap keselamatan kenderaan dan kawalan kompetensi penunggang/pemandu akan ditetapkan. 

“Bagi tujuan pengawalseliaan dan penetapan peraturan terlibat, Jemaah Menteri bersetuju supaya pindaan dilaksanakan ke atas Akta Pengangkutan Jalan 1987 [Akta 333], Akta Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan 1987 [Akta 334] dan Akta Pengangkutan Awam Darat 2010 [Akta 715].

“Ketiga-tiga RUU bagi meminda akta terbabit akan dibentangkan untuk perbahasan dan kelulusan di Parlimen pada sesi akan datang,” katanya kepada media selepas sesi dialog bersama penghantar p-hailing di MOT di sini, hari ini.

Jelasnya, pindaan tersebut mengambil kira pelbagai pandangan pihak berkepentingan selepas mengadakan sesi dialog bersama beberapa wakil pergerakan Persatuan Penghantar P-Hailing Malaysia (PENGHANTAR), Malaysia Food Delivery Association dan syarikat.

Dalam pada itu, menerusi pindaan tersebut, Wee Ka Siong menegaskan, kerajaan akan meminda had umur penunggang p-hailing kepada tidak kurang dari 18 tahun, berbanding 21 tahun bagi mendapatkan suatu Lesen Vokasional. 

“Pindaan had umur ini akan membolehkan Keluarga Malaysia bekerja sebagai seorang penunggang motosikal p-hailing apabila mempunyai Lesen Memandu Kompeten dalam kelas motosikal, seterusnya mendapatkan Lesen Vokasional bagi tujuan tersebut. 

“Ketetapan ini seterusnya akan membuka peluang kepada lebih ramai menyertai sektor ekonomi gig untuk menjana pendapatan menerusi perkhidmatan p-hailing dan lain-lain platform perkhidmatan penghantaran,” katanya.

Sementara itu, mengulas kewajipan untuk penghantar p-hailing mengambil lesen memandu kenderaan barangan (GDL), Ka Siong menegaskan, ia memudahkan MOT mengawal selia komuniti tersebut dalam memantau tingkah laku mereka, sekiranya melakukan kesalahan sehingga mengancam nyawa pengguna jalan raya.

“Kita bukan nak membebankan mereka, namun kita dapat kawal selia. Kalau tak ambil lesen ini, macam mana pihak berkuasa nak pantau sekiranya ada rungutan daripada orang ramai berhubung penghantar p-hailing tidak mematuhi undang-undang disebabkan ingin cepat hantar makanan.

“Jadi, bagaimana cara untuk pihak berkuasa ambil tindakan atau kaedahnya untuk dikawal selia, kita akan tetapkan kemudian untuk kita melihat praktikaliti mana yang terbaik, selain garis panduan akan dikeluarkan APAD sekiranya RUU ini diluluskan,” katanya.

Tambah Ka Siong, ekonomi gig memerlukan penyatuan dan ketelusan di antara pengendali syarikat dengan mereka yang bekerja menjadi pemandu e-hailing atau penunggang p-hailing.

“Ini kerana wujud beberapa perkara sehingga mereka tidak faham cara pengiraan daripada pihak pengendali syarikat. Itu terbukti perlunya libat urus dan apabila gubal dasar, apa yang disampaikan pelbagai pihak akan dilihat satu persatu untuk mengelakkan wujud pertikaian di kemudian hari,” katanya. - Getaran, 8 Ogos 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Khairy Yakin RUU Kawalan Produk Tembakau Dan Merokok Dapat Sokongan Majoriti Ahli Parlimen

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Beberapa Projek Skala Besar Dijangka Tidak Berdepan Dengan Kenaikan Kos

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Jeti Baharu Akan Dibina Untuk Operasi Feri Penumpang Ke Langkawi - Wee

4

Semasa 4 minggu yang lalu

Tambang Percuma Kepada OKU Selama Sebulan - Ka Siong

Sorotan

1

UiTM Tamatkan Khidmat Pensyarah Terlibat Gangguan Seksual Serta Merta

2

UMNO Dipersalahkan Hanya Kerana PM Dari Parti Kami - Azalina

3

Bila Tular Isu Bersama Scammer, Saya Terpaksa Hentikan Promosi Konsert – Noraniza Idris Terkilan

Disyorkan untuk anda

Sukan 4 jam yang lalu

Stadium Shah Alam Bakal Berwajah Baharu, Terap Konsep ‘Mesra Komuniti’

oleh T. Vignesh

Semasa 7 jam yang lalu

Tuntutan Waris Kesultanan Sulu: Kerajaan Yakin Keputusan Prosiding Mahkamah Menyebelahi Malaysia

oleh Fitri Nizam

Politik 1 hari yang lalu

Dedah Kepada Umum, ‘Jangan Dipendam Terlalu Lama Siasatan Buku Tommy’ - Zahid

oleh Susan Albert

Semasa 19 jam yang lalu

Koo Ham Minta Saravanan Sediakan Dewan Besar 5 Oktober Ini

oleh Wartawan The Vibes