Berita Terkini

23 minit yang lalu: 6 maut, 17 hilang dalam kejadian letupan di pusat beli-belah di Armenia 24 minit yang lalu: Nooh Gadut dilantik Pengerusi Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI) yang baharu 1 jam yang lalu: Pembentangan Bajet 2023 beri penekanan kepada kebajikan Keluarga Malaysia - PM 2 jam yang lalu: Polis Israel tembak mati seorang rakyat Palestin di Baitulmaqdis 2 jam yang lalu: KKM mohon peruntukan kesihatan awam ditingkatkan 5 peratus daripada KDNK

IKUTI KAMI


Najib ‘Pecat’ Shafee Bela Kes Seleweng Dana SRC

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 26 Jul 2022 12:54PM

Najib Razak - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ‘memecat’ peguam, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah daripada Tetuan Shafee & Co daripada mewakili beliau dalam rayuan kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Perkara itu dimaklumkan Muhammad Shafee melalui sepucuk surat kepada Timbalan Pendaftar Mahkamah Persekutuan bertarikh hari ini.

Dalam surat kepada mahkamah, firma itu digantikan Tetuan Zaid Ibrahim Suffian TH Liew & Partners, berkuat kuasa semalam.

“Sila ambil perhatian bahawa pada 25 Julai 2022, jam lebih kurang 5.00 petang, pihak kami menerima sesalinan surat daripada Datuk Seri Najib Abd Razak, yang mana perayu memberhentikan dengan serta-merta Tetuan Shafee & Co daripada bertindak sebagai kaunsel dan peguamcara mewakili beliau di dalam rayuan jenayah ini serta prosiding berkenaan.

“Menerusi surat sama, perayu (Najib) memaklumkan bahawa beliau sudah melantik Tetuan Zaid Ibrahim Suffian TH Liew & Partners (ZIST) sebagai peguamcara,” katanya menerusi surat tersebut.

Menerusi surat sama, Tetuan Shafee & Co sedang berusaha melengkapkan proses penyerahan dokumen secara fizikal dan digital kepada ZIST yang dijangka diselesaikan hari ini.

Kata syarikat peguam tersebut, salinan digital kesemua rekod rayuan jenayah No. 05 (L) - (289;290.291) -12/2021 (W), kertas kausa bagi permohonan untuk mengemukakan keterangan tambahan dan kertas kausa bagi meminda notis usul sudahpun diserahkan kepada ZIST pada 5 Julai lalu.

“Mereka juga dimaklumkan mengenai tarikh berkaitan dengan rayuan-rayuan itu. 

“Tarikh perlu diambil maklum adalah tarikh pemfailan afidavit jawapan pemohon bagi permohonan mengemukakan keterangan lanjutan pada 28 Julai, manakala 29 Julai jam 3 petang pengurusan kes di hadapan timbalan pendaftar mahkamah Persekutuan menerusi aplikasi Zoom.

“Pada 31 Julai depan pula adalah tarikh pemfailan hujahan bertulis dan ikatan otoriti bagi rayuan utama, manakala 15 sehingga 26 Ogos pada jam 9 pagi adalah pendengaran rayuan utama,” kata surat tersebut. - Getaran, 26 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 5 hari yang lalu

Najib Tarik Balik Dakwaan Rasuah Terhadap Hakim Mohd Nazlan

2

Semasa 6 hari yang lalu

Kes Terowong Dasar Laut: 'Saya Minta Balik RM19 Juta' - Saksi

3

Semasa 6 hari yang lalu

Skandal LCS: Jawapan Rafizi Sudah Tentu Buat Najib, Ahmad Zahid ‘Sentap’

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Laporan PAC Muslihat Pembangkang, Apa Perkembangan LCS Di Bawah PH?

Sorotan

1

Mengintai Tarikan Terbaharu di Cameron Highland, Berbaloi Atau Tidak?

2

Peserta Perhimpunan #ManaKapalLCS Bantah Salah Urus Projek Kapal

3

Tangguh Laksana Pindaan Akta Kerja 2 Tahun, Elak Majikan, Rakyat Makin Terkesan

Disyorkan untuk anda

Semasa 5 jam yang lalu

Dakwaan Najib Terhadap Mohd Nazlan Perbuatan 'Terkutuk' - Rafizi

oleh Aiman Sadiq

Semasa 22 jam yang lalu

Penutupan Jalan TAR Setiap Ahad: Dapatkan Pandangan Semua, Elak ‘Keputusan Sehala’

oleh Sofian Baharom

Semasa 21 jam yang lalu

Penggantungan Sementara Pengambilan Pekerja Asing Tidak Masuk Akal

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

BNS ‘U-Turn’ Fakta, Cuba Sangkal Siasatan PAC Skandal LCS

oleh Aiman Sadiq