Berita Terkini

52 minit yang lalu: Mahkamah Persekutuan tolak permohonan Najib untuk kemuka bukti baharu dalam perbicaraan kes SRC International 1 jam yang lalu: Tarif elektrik: Kos ICPT dianggar cecah RM20 bilion - Takiyuddin 1 jam yang lalu: Malaysia sokong gesaan pembebasan segera Suu Kyi - Menteri Luar 1 jam yang lalu: Dewan Negara bahas usul berhubung LCS pada persidangan petang ini - Speaker 2 jam yang lalu: Kekurangan pekerja: Restoran, kedai mamak di Ipoh tidak mampu beroperasi 24 jam

IKUTI KAMI


Segera Bentang RUU Perkhidmatan Parlimen, BERSIH Hantar MOU 

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 21 Jul 2022 1:33PM

Datuk Seri Wan Junaidi Tuaku Jaafar memegang memorandum yang diserahkan oleh BERSIH di depan bangunan Parlimen - Gambar oleh Syeda Imran

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan didesak untuk segera membentangkan Rang Undang-Undang (RUU) Perkhidmatan Parlimen dalam sidang Dewan Rakyat kali ini.

Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH), Thomas Fann berkata, ia bagi melaksanakan sebuah reformasi yang masih tertangguh serta meyakinkan masyarakat bahawa kerajaan masih komited kepada reformasi dalam Memorandum Persefahaman (MOU) Transformasi dan Kestabilan Politik.

BERSIH serah memorandum di hadapan bangunan Parlimen - Gambar oleh Syeda Imran
BERSIH serah memorandum di hadapan bangunan Parlimen - Gambar oleh Syeda Imran

“Usaha mengembalikan undang-undang perkhidmatan Parlimen melalui penggubalan RUU Perkhidmatan Parlimen dan penubuhan Suruhanjaya Perkhidmatan Parlimen Malaysia seharusnya menggunakan pendekatan ‘collaborative mode’ di antara kerajaan dan masyarakat sivil (CSO).

“Usaha bersama ini boleh bermula dengan kesediaan kerajaan membentangkan draf RUU Suruhanjaya Perkhidmatan Parlimen yang lebih komprehensif serta terperinci untuk diteliti, disemak dan dirunding secara bersama dan terbuka oleh CSO di Malaysia,” katanya kepada media ketika penyerahan MOU Pengembalian Undang-Undang Perkhidmatan Parlimen Dan Penubuhan Suruhanjaya Perkhidmatan Parlimen Malaysia di sini hari ini.

Memorandum tersebut diserahkan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar dan Ahli Parlimen lain termasuk Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG), Tun Dr Mahathir Mohamad.

Thomas Fann ketika menyerahkan MOU Pengembalian Undang-Undang Perkhidmatan Parlimen Dan Penubuhan Suruhanjaya Perkhidmatan Parlimen Malaysia di sini hari ini. - Gambar oleh Syeda Imran
Thomas Fann ketika menyerahkan MOU Pengembalian Undang-Undang Perkhidmatan Parlimen Dan Penubuhan Suruhanjaya Perkhidmatan Parlimen Malaysia di sini hari ini. - Gambar oleh Syeda Imran

Turut menerima memorandum tersebut ialah Ahli Parlimen Lembah Pantai, Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil, Ahli Parlimen Pulai, Datuk Seri Salahuddin Ayub, Ahli Parlimen Simpang Renggam, Dr Maszlee Malik dan Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul.

MOU berkenaan menerima sokongan 38 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan lima individu iaitu mantan Ahli Dewan Negara, Datuk Ismail  Yusop, mantan Ahli Parlimen Balik Pulau, Tuan Mohd Yusmadi Mohd Yusoff, mantan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Datuk Mohamad Ariff Md Yusof, Pakar Hal Ehwal Parlimen, Maha Balakrishnan dan Muhamad Nadhir Abdul Nasi.

MOU berkenaan menerima sokongan 38 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan lima individu - Gambar oleh Syeda Imran
MOU berkenaan menerima sokongan 38 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan lima individu - Gambar oleh Syeda Imran

Turut hadir ialah Gabungan Gerakan Mahasiswa yang menyerahkan memorandum mengandungi cadangan bagi menangani isu kenaikan harga barangan khusunya harga ayam ketika ini.

Gabungan berkenaan dalam memorandum tersebut turut menyentuh beberapa isu lain seperti subsidi barangan, penambahbaikkan ‘Jihad Taskforce’ serta diskaun pembayaran balik Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN). - 21 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 jam yang lalu

Komitmen PM Minta Nyahklasifikasi ‘Skandal’ LCS Bukti Ketelusan Kerajaan, Wajar Diiktiraf

2

Semasa 4 hari yang lalu

RUU Antigangguan Seksual 2021 Akan Berkuat Kuasa Secara Berperingkat - Rina

3

Politik 6 hari yang lalu

Dewan Negara Luluskan RUU Larangan Tukar Parti

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Akta Pengangkutan Jalan 1987 Bakal Dipinda Untuk Kawal Sedia Penghantar P-Hailing

Sorotan

1

Komunikasi Seksual: Kes Safiey Ilias Dipindah Ke Mahkamah Ampang

2

Kertas Putih Sepatutnya Jadi Kenyataan Kolektif Pembaharuan Sistem Kesihatan Negara - Khairy

3

“Tiada Konflik Yang Berlaku” – Penerbit Mat Kilau

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Dipaksa Melacur Tanpa Bayaran, Polis Selamatkan Wanita Asing

oleh Rubini Nagarajah

Luar Negara 1 hari yang lalu

Salman Rushdie Tidak Lagi Guna Ventilator, Boleh Bercakap

Politik 8 jam yang lalu

BN Pertimbang Permohonan Beberapa Parti Mahu Sertai Gabungan Itu

oleh A. Azim Idris

Semasa 1 hari yang lalu

Peserta Perhimpunan #ManaKapalLCS Bantah Salah Urus Projek Kapal

oleh Isabelle Leong