Berita Terkini

2 jam yang lalu: Sokong Anwar sebagai PM tanpa syarat, DAP sedia berkorban - Loke 2 jam yang lalu: PRU-15 DUN Tioman: Calon perhebat kempen, manfaat tempoh yang ada 2 jam yang lalu: Pencemaran di muka sauk Jenderam Hilir, LUAS terus laksana pemantauan susulan 2 jam yang lalu: Penutupan LRA Sungai Semenyih: SPAN siasat insiden pencemaran bau 2 jam yang lalu: Piala Agong: Putrajaya cipta sejarah rangkul gelaran sulung, kecewakan juara bertahan

IKUTI KAMI


Segera Bentang RUU Perkhidmatan Parlimen, BERSIH Hantar MOU 

Semasa Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 21 Jul 2022 1:33PM

Datuk Seri Wan Junaidi Tuaku Jaafar memegang memorandum yang diserahkan oleh BERSIH di depan bangunan Parlimen - Gambar oleh Syeda Imran

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan didesak untuk segera membentangkan Rang Undang-Undang (RUU) Perkhidmatan Parlimen dalam sidang Dewan Rakyat kali ini.

Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH), Thomas Fann berkata, ia bagi melaksanakan sebuah reformasi yang masih tertangguh serta meyakinkan masyarakat bahawa kerajaan masih komited kepada reformasi dalam Memorandum Persefahaman (MOU) Transformasi dan Kestabilan Politik.

BERSIH serah memorandum di hadapan bangunan Parlimen - Gambar oleh Syeda Imran
BERSIH serah memorandum di hadapan bangunan Parlimen - Gambar oleh Syeda Imran

“Usaha mengembalikan undang-undang perkhidmatan Parlimen melalui penggubalan RUU Perkhidmatan Parlimen dan penubuhan Suruhanjaya Perkhidmatan Parlimen Malaysia seharusnya menggunakan pendekatan ‘collaborative mode’ di antara kerajaan dan masyarakat sivil (CSO).

“Usaha bersama ini boleh bermula dengan kesediaan kerajaan membentangkan draf RUU Suruhanjaya Perkhidmatan Parlimen yang lebih komprehensif serta terperinci untuk diteliti, disemak dan dirunding secara bersama dan terbuka oleh CSO di Malaysia,” katanya kepada media ketika penyerahan MOU Pengembalian Undang-Undang Perkhidmatan Parlimen Dan Penubuhan Suruhanjaya Perkhidmatan Parlimen Malaysia di sini hari ini.

Memorandum tersebut diserahkan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar dan Ahli Parlimen lain termasuk Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG), Tun Dr Mahathir Mohamad.

Thomas Fann ketika menyerahkan MOU Pengembalian Undang-Undang Perkhidmatan Parlimen Dan Penubuhan Suruhanjaya Perkhidmatan Parlimen Malaysia di sini hari ini. - Gambar oleh Syeda Imran
Thomas Fann ketika menyerahkan MOU Pengembalian Undang-Undang Perkhidmatan Parlimen Dan Penubuhan Suruhanjaya Perkhidmatan Parlimen Malaysia di sini hari ini. - Gambar oleh Syeda Imran

Turut menerima memorandum tersebut ialah Ahli Parlimen Lembah Pantai, Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil, Ahli Parlimen Pulai, Datuk Seri Salahuddin Ayub, Ahli Parlimen Simpang Renggam, Dr Maszlee Malik dan Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul.

MOU berkenaan menerima sokongan 38 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan lima individu iaitu mantan Ahli Dewan Negara, Datuk Ismail  Yusop, mantan Ahli Parlimen Balik Pulau, Tuan Mohd Yusmadi Mohd Yusoff, mantan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Datuk Mohamad Ariff Md Yusof, Pakar Hal Ehwal Parlimen, Maha Balakrishnan dan Muhamad Nadhir Abdul Nasi.

MOU berkenaan menerima sokongan 38 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan lima individu - Gambar oleh Syeda Imran
MOU berkenaan menerima sokongan 38 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan lima individu - Gambar oleh Syeda Imran

Turut hadir ialah Gabungan Gerakan Mahasiswa yang menyerahkan memorandum mengandungi cadangan bagi menangani isu kenaikan harga barangan khusunya harga ayam ketika ini.

Gabungan berkenaan dalam memorandum tersebut turut menyentuh beberapa isu lain seperti subsidi barangan, penambahbaikkan ‘Jihad Taskforce’ serta diskaun pembayaran balik Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN). - 21 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 5 hari yang lalu

Jangan Lantik Kluster Mahkamah Dalam Kabinet Jika Tidak Mahu Integriti Malaysia Tercemar 

2

Politik 5 hari yang lalu

Usul Undi Percaya Diteruskan, Libatkan Keabsahan Persepsi Politik - PM

3

Politik 2 minggu yang lalu

PRU-15: Himpunan BERSIH ‘Gagal Meriah’ Kerana Ahli PAS Patuh Larangan

4

Politik 2 minggu yang lalu

Pilih Calon Muda Berwibawa Elak Parlimen Jadi ‘Pentas Sarkas’, ‘Pasar Ikan’

Sorotan

1

Kabinet Anwar Beri Peluang Pemimpin Muda Bawah 50 Tahun Tunjuk Kemampuan

2

Permintaan Pasaran, Ruang Kilang Lebih Luas Sokong Operasi Micron Di Malaysia

3

Kerajaan Selangor Harap Laluan ECRL Ditambah Ke Bahagian Selatan Negeri

Disyorkan untuk anda

Politik 2 jam yang lalu

Kaum India PH Kecewa Kurang Wakil Dalam Kabinet Anwar

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Senarai Kabinet Hampir Muktamad, PM Menghadap Agong Pagi Ini

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Pencemaran Air Berbau, 2 LRA Dihenti Tugas Sementara

oleh Wartawan Getaran

Politik 1 hari yang lalu

Kabinet Diumum Petang Ini - Anwar

oleh Wartawan The Vibes