Berita Terkini

4 minit yang lalu: Pastikan kesahihan terlebih dahulu jika ditawarkan visa Furada - Idris 5 minit yang lalu: Kepentingan untuk tingkat hak pengguna syarikat penerbangan amat kritikal - Wee Ka Siong 6 minit yang lalu: Aidiladha: Terengganu beri insentif RM100 kepada penternak ruminan 11 jam yang lalu: Kes jangkitan saluran pernafasan di Johor meningkat 70.9 peratus 11 jam yang lalu: Tempoh tiga tahun untuk PBS tampil presiden baharu - Ongkili

IKUTI KAMI


AGC, BHEUU Perinci Syor Cadangan Mansuh Hukuman Mati Mandatori

Semasa Dikemaskini 4 hari yang lalu · Diterbitkan pada 24 Jun 2022 5:28PM

Mas Ermieyati berkata, AGC dengan kerjasama Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang akan mengkaji secara terperinci syor sudah dikemukakan berhubung pindaan berkenaan. - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Jabatan Peguam Negara (AGC) akan menyediakan draf Rang Undang-Undang (RUU) berkaitan pindaan pemansuhan hukuman mati mandatori bagi meneliti adakah cadangan berhubung perkara itu mampu direalisasikan sebaiknya.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, AGC dengan kerjasama Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU) akan mengkaji secara terperinci syor sudah dikemukakan berhubung pindaan berkenaan.

Menurut beliau, kerajaan turut mengadakan sesi libat urus bersama pakar akademik dan ahli Dewan Rakyat.

“Ia dilaksanakan bagi mendapatkan pandangan lebih lanjut mengenai cadangan pemansuhan tersebut sebelum dibentangkan di Parlimen pada Oktober nanti.

“Kerajaan secara prinsipnya bersetuju dengan cadangan pemansuhan hukuman mati mandatori selepas Laporan Kajian Hukuman Gantian Terhadap Hukuman Mati Mandatori, dibentangkan dalam Mesyuarat Jemaah Menteri pada 8 Jun,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Lantaran itu, selaras dengan keputusan terbabit, Mas Ermieyati memaklumkan, satu perjumpaan di antara Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar dan Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun diadakan pada 20 Jun lalu.

“Kerajaan amat berterima kasih di atas kerjasama semua pihak terlibat dalam perkara berkenaan dan berharap RUU itu dapat dilaksanakan, selain dikuatkuasakan mengikut garis masa ditetapkan,” katanya.

Terdahulu, Wan Junaidi memaklumkan kerajaan bersetuju memansuhkan hukuman mati mandatori di negara ini dengan hukuman gantian tertakluk kepada budi bicara mahkamah.

Keputusan itu dicapai susulan pembentangan Laporan Kajian Hukuman Gantian Terhadap Hukuman Mati Mandatori oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar pada Mesyuarat Jemaah Menteri, 10 Jun lalu.

Selain itu, Wan Junaidi memaklumkan, kerajaan akan mengkaji kebolehlaksanaan berkaitan hala tuju sistem keadilan jenayah di negara ini.

Antaranya, kewujudan prosedur pra-penghukuman, penubuhan Majlis Penghukuman, pembangunan Garis Panduan Penghukuman, penubuhan Suruhanjaya Pembaharuan Undang-Undang, pembaharuan institusi kepenjaraan dan pelaksanaan hukuman berdasarkan ‘restorative justice’ (keadilan pemulihan).

Beliau menjelaskan, keputusan berkaitan perkara itu menunjukkan keutamaan kerajaan untuk memastikan hak semua pihak adalah terpelihara dan terjamin. - Getaran, 24 Jun 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Setiap Manusia Perlu Diberi Peluang Kedua Untuk Hidup - PM

2

Semasa 4 bulan yang lalu

Persoalan Kes Dadah Anak Ahli Perniagaan Perlu Dirujuk AGC - Ayob Khan

3

Semasa 8 bulan yang lalu

Kes Hilang US$6.94 Juta: Wujud Kesalahan Lain, Perlu Siasatan Lanjut - AGC

4

Semasa 9 bulan yang lalu

AGC Bantah Permohonan Rumah Bonda Cabar Tindakan JKM Keluarkan Notis Sita

Sorotan

1

Polis Yakin Tumpas Kumpulan ‘Tiger’ Susulan Rampasan Koleksi Senapang Dalam Reban

2

Adakah Kerajaan Takut Dengan Video TikTok, Rasa Kedudukan Terancam?

3

Digelar ‘Hawkeye Malaysia’, Lakonan Fattah Amin Sebagai Awang Dipuji Netizen

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

5 Pelajar Ditahan, 'Champion' Curi Honda EX5

oleh Fitri Nizam

Luar Negara 21 jam yang lalu

16 Maut, Pusat Beli-Belah Di Ukraine Dibedil Peluru Berpandu Russia

Semasa 3 minit yang lalu

Sistem Kesihatan Perlu Reformasi, Elak Doktor Pakar Kerajaan Angkat Kaki

oleh Susan Albert

Politik 1 hari yang lalu

Tajuddin Buat Kejutan, Dakwa Saksikan Sendiri SD Sokong Anwar Sebagai PM

oleh Isabelle Leong