Berita Terkini

2 jam yang lalu: Kes jangkitan saluran pernafasan di Johor meningkat 70.9 peratus 2 jam yang lalu: Tempoh tiga tahun untuk PBS tampil presiden baharu - Ongkili 5 jam yang lalu: Rafidah Aziz letak jawatan sebagai pengerusi AirAsia X 7 jam yang lalu: Masa depan Australia saling berhubungkait dengan masa depan Asia Tenggara dan ASEAN - Menteri Luar Australia 7 jam yang lalu: Polis Melaka tahan 20 individu, tumpaskan 5 kumpulan jenayah

IKUTI KAMI


Struktur Sebaiknya Hukuman Syarikat, Individu Tipu Bidaan Projek Kerajaan - DPMUM

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 20 Jun 2022 5:36PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Tindakan menyenarai hitam dan menyekat syarikat atau pengurusan tertinggi selama lima tahun, jika terbabit melakukan penipuan ketika membida projek kerajaan perlu distruktur sebaiknya, bagi membolehkan undang-undang berkenaan diperkasakan.

Yang Dipertua Dewan Perniagaan Muslim Malaysia (DPMUM), Muhammed Ismail Abdul Haiyee berkata, hukuman berkenaan perlu distruktur mengikut peratusan jumlah yang diperoleh daripada penipuan bidaan dilakukan.

“DPMUM juga mencadangkan hukuman diberikan mengikut peringkat kepada individu atau syarikat yang melakukan kesalahan pertama.

“Hukuman lebih berat pula dikenakan sekiranya pelaku melakukan kesalahan berulang, termasuk menarik atau menggantung lesen mereka,” katanya hari ini.

Bermula 1 Jun lalu, mana-mana syarikat dan pengurusan tertinggi terbabit dalam penipuan bidaan projek kerajaan akan disenarai hitam serta disekat daripada menyertai sebarang tender projek awam selama lima tahun, susulan penguatkuasaan Pekeliling Kerajaan 1.6 Integriti Dalam Perolehan Kerajaan (PK 1.6) oleh Kementerian Kewangan.  

Pekeliling itu bertujuan mengekang atau menghalang syarikat dan pengurusan daripada menyertai pakatan harga untuk menguasai bidaan sesuatu projek kerajaan sehingga boleh menyebabkan kerugian kepada dana awam.

Muhammed Ismail Abdul Haiyee
Muhammed Ismail Abdul Haiyee

Ketua Pegawai Eksekutif Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC), Iskandar Ismail berkata, PK 1.6 itu dilaksanakan susulan peningkatan hampir 200 peratus jumlah aduan berhubung penipuan bidaan sejak beberapa tahun kebelakangan, membabitkan nilai bidaan berjumlah lebih RM2 bilion.

Menerusi PK 1.6 katanya, syarikat yang berminat untuk menyertai tender kerajaan perlu mematuhi Akta Persaingan 2010 selain undang-undang lain dinyatakan dalam pekeliling berkenaan, kerana dapat membanteras ketirisan perolehan kerajaan yang mengakibatkan kerugian ratusan juta ringgit.

“Syarikat atau individu terbabit menipu bidaan menerusi tender kerajaan sememangnya layak diberi hukuman tegas oleh kerajaan kerana sanggup menzalimi hak peniaga atau pengusaha lain, yang bersaing secara adil serta telus,” katanya.

Iskandar berkata, langkah berkenaan dilihat wajar dilaksanakan segera kepada pelaku agar tiada lagi mengulangi kesilapan sama.

“Sepatutnya individu dan syarikat terbabit bersyukur kerana hanya disenarai hitam berbanding digantung atau ditarik lesen, yang pastinya boleh menutup periuk nasi mereka.

“DPMUM menyokong tindakan kerajaan menerusi Pekeliling Kerajaan PK 1.6 ini dalam usaha membendung penipuan bidaan. Ia tindakan tepat yang mampu membanteras ketirisan dalam perolehan kerajaan,” katanya. - Getaran, 20 Jun 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 minggu yang lalu

Amaran Pelabur Bursa Malaysia: Waspada Pemanggil Menyamar Sebagai Pihak Bursa

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Usahawan Terkenal Tipu Pelanggan? Didakwa Jual Beg Berjenama Tiruan

3

Selebriti 1 bulan yang lalu

Bekas Isteri Da’i Farhan Didakwa Tipu Peniaga RM52,000

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Waspada Panggilan Palsu ‘Pegawai SKMM, PDRM’

Sorotan

1

Polis Yakin Tumpas Kumpulan ‘Tiger’ Susulan Rampasan Koleksi Senapang Dalam Reban

2

Adakah Kerajaan Takut Dengan Video TikTok, Rasa Kedudukan Terancam?

3

Digelar ‘Hawkeye Malaysia’, Lakonan Fattah Amin Sebagai Awang Dipuji Netizen

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Bekas Isteri SM Faisal Dihantar Ke Penjara Kajang Jalani Hukuman Penjara Seminggu

Semasa 1 hari yang lalu

Kes Harian COVID-19 Menurun Sedikit, 1 Kematian

oleh Susan Albert

Semasa 3 jam yang lalu

5 Sekeluarga Termasuk Bayi Maut Kemalangan Dengan Treler

Politik 7 jam yang lalu

Pilih Perpaduan, Stabiliti: Shahril Gesa Ahli UMNO Bersatu, Percayakan Pemimpin