Berita Terkini

19 jam yang lalu: Kerajaan tidak pernah lantik mana-mana syarikat untuk mengeluarkan kad kepada individu bukan warganegara - Hamzah Zainudin 19 jam yang lalu: Polis tumpaskan sindiket penipuan kad data maklumat bukan warganegara yang didalangi presiden parti politik dari Sabah - Hamzah Zainudin 21 jam yang lalu: Malaysia antara negara catat kadar inflasi terendah iaitu kira-kira 2.8 peratus - Annuar Musa 21 jam yang lalu: MCMC diarah ambil tindakan terhadap penyebar berita tidak benar mengenai minyak masak kampit semalam - Annuar 21 jam yang lalu: Pembentukan Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi tekankan aspek penguatkuasaan, tindakan secara berterusan mengenai kenaikan harga barang - Annuar Musa

IKUTI KAMI


Kerajaan Masih Kaji GST, Tidak Akan Laksana Waktu Terdekat - PM

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 05 Jun 2022 1:51PM

Kerajaan kekurangan pendapatan sebanyak RM30 bilion setahun kerana pindah daripada GST ke SST. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan masih menjalankan kajian terperinci terhadap kesan baik dan buruk sekiranya sistem cukai barang dan perkhidmatan (GST) kembali dilaksanakan.

Serentak dengan itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyangkal dakwaan pelbagai pihak bahawa GST akan dilaksanakan dalam waktu terdekat.

Menurutnya, kajian tersebut dilakukan untuk melihat sekiranya GST sebagai satu cara efektif menambah pendapatan negara bagi menangani kenaikan inflasi dan kos sara hidup rakyat.

“Ramai yang terus melompat apabila saya kata tidak menolak kemungkinan (GST dikembalikan), tapi saya kata kita perlu kaji buruk dan baiknya bukan saya kata umumkan akan laksanakan GST.

“Saya kata akan buat kajian sebab salah satunya kerajaan kekurangan pendapatan apabila kita ubah GST ke SST.

“Kita kekurangan pendapatan sebanyak RM30 bilion setahun kerana pindah daripada GST ke SST,” katanya kepada media ketika ditemui pada Hari Alam Sekitar Sedunia di Taman Tugu, di sini, hari ini.

Jelas Ismail Sabri, banyak pertimbangan dan keperluan yang harus diambil kira, termasuk waktu sesuai sekiranya sistem percukaian itu mahu direalisasikan di Malaysia.

Pada masa sama katanya, rakyat perlu diberikan penerangan jelas sekiranya kerajaan memutuskan mahu melaksanakan GST atau sebarang sistem percukaian baharu.

“Kalau kita rasa SST sudah tidak sesuai apa yang kita nak gantikan dan rakyat perlu difahamkan dahulu. Kita nak apa yang diumumkan diterima rakyat bukan ditolak rakyat.

“Jangan bimbang sampai masanya kita akan dedahkan dan umumkan. Tapi masa ini masih dalam peringkat kajian,” katanya.

Mengulas perkara berbeza, Ismail Sabri berkata, Kabinet belum memutuskan sebarang ketetapan berhubung cadangan menghalang mana-mana Ahli Parlimen yang sedang berdepan perbicaraan kes di mahkamah daripada menghadiri persidangan serta menjalankan urusan lain di Dewan Rakyat atau Dewan Negara.

Naib Presiden UMNO itu juga memaklumkan, cadangan terbabit belum dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet, dan ia baru sahaja dikemukakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Beliau menegaskan masih terlalu awal untuk Kabinet membuat sebarang keputusan mengenainya, malah Jemaah Menteri perlu merujuk semula Akta Perkhidmatan Parlimen.

“Kita belum bincangkan lagi dalam Kabinet secara terperinci dan antara perkara dalam akta tersebut termasuklah melarang kehadiran Ahli Parlimen yang dihadapkan ke mahkamah ke Parlimen, sama ada menurut peruntukan undang-undang atau etika di bawah Akta Perkhidmatan Parlimen.

“Masih terlalu awal dan tidak dibawa pada mesyuarat Kabinet pada Rabu ini. Kita tak boleh hanya dengar pandangan saya semata-mata. (Perbincangan di peringkat) Kabinet bermakna (pandangan) semua menteri,” katanya. - Getaran, 5 Jun 2022

Berita Berkaitan

1

Politik 13 jam yang lalu

PM Perlu Ketuai Sendiri Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi

2

Politik 5 hari yang lalu

Pusingan U Jejaskan Keyakinan Rakyat, Industri dan Pasaran

3

Semasa 6 hari yang lalu

PM Perlu Bertindak Pantas Sebelum Lebih Ramai Rakyat Kelaparan

4

Politik 6 hari yang lalu

Jazlan Kritik PM Hanya ‘Sandiwara Populis’, Demi Kepentingan Sendiri

Sorotan

1

PM Perlu Ketuai Sendiri Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi

2

Satu Malam Di Temasek, Peringatan Buat Diri Sendiri - Joe Flizzow 

3

Pemilihan Semula PKR: Hans Isaac Dahului Altimet Dengan 2 Undian

Disyorkan untuk anda

Semasa 15 jam yang lalu

Pendedahan Tajuddin Bukti Saya Ada ‘Majoriti Kuat, Kukuh dan Meyakinkan’ - Anwar

oleh Amar Shah Mohsen

Semasa 1 hari yang lalu

Harga Ayam Tidak Diapung, Subsidi Diteruskan - Ronald Kiandee

oleh Sophia Ahmad

Semasa 1 jam yang lalu

COVID-19: Dos Penggalak Tunggal CanSino Diluluskan

Politik 1 hari yang lalu

Sidang Nadi Rakyat Terpaksa Tukar Lokasi, Pengurusan Hotel Tak Benarkan Saat Akhir