Berita Terkini

11 jam yang lalu: Pengekalan harga air, elektrik akan sokong perniagaan, ekonomi - ahli ekonomi 11 jam yang lalu: 24 koperasi di Perlis terima bantuan sebanyak RM1.12 juta 11 jam yang lalu: Lebih 200,000 pendatang tanpa izin pulang secara sukarela 11 jam yang lalu: 10 pelajar di teluk intan ditahan berhubung kes buli 11 jam yang lalu: UMW sasar tanam 300,000 pokok bakau di pesisiran pantai negara menjelang 2023

IKUTI KAMI


Wujud Sindiket Halalkan Kad UNHCR Buat Rohingya ‘Berkampung’ Di Malaysia?

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 28 May 2022 11:37AM

Gambar hiasan AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Dalam Negeri (KDN) mendedahkan wujud ‘sindiket’ dalam Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi pelarian (UNHCR) yang seolah-olah menghalalkan kedatangan etnik Rohingya ke Malaysia.  

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata, hasil pemantauan pihaknya mendapati, anak kelahiran etnik itu secara automatik dan diberikan kad UNHCR dengan mudah yang bakal membebankan negara.

Apa membimbangkan, tegasnya, kelulusan tanpa pemantauan dan penelitian kerajaan disokong Rohingya Society Malaysia yang dilihat mempunyai muslihat tersembunyi untuk menjatuhkan negara.

“Tentang pendudukan PATI yang tidak mempunyai dokumen, jika mereka mempunyai kad UNHCR sekali pun, kita beranggapan mereka sebagai seorang yang tidak mempunyai dokumen sah.”

“Macam mana UNHCR ini mengeluarkan kad ini sehinggakan kad ini menjadi sesuatu yang sah untuk mereka tinggal di sini, walhal datang sebagai pelarian,” katanya hari ini.

Hamzah berkata, sepatutnya UNHCR mendapatkan kepastian terlebih dahulu, sama ada seseorang itu adalah pelarian atau sebaliknya yang akan ditentukan oleh kerajaan.

“Saya tak nak menuduh, tapi saya yakin bahawa ada tindakan UNHCR yang menguntungkan beberapa kumpulan,” katanya.

Lantaran itu, beliau menggesa agar UNCHR tidak sewenang-wenangnya mengeluarkan kad perlindungan semata-mata atas persetujuan Rohingya Society Malaysia yang membuktikan seolah-olah kedua-dua pihak bekerjasama dalam perkara terbabit.

Jelas Hamzah, pihaknya akan mencari bukti tambahan bahawa terdapat perkara tersembunyi dijalankan persatuan itu yang seakan-akan lebih berkuasa mengeluarkan kad identiti untuk pelarian menetap di sini, khususnya etnik Rohingya.

“Kita nak beritahu UNHCR, ini negara kita, jangan keluarkan kad sewenang-wenangnya atas persetujuan Rohingnya Society Malaysia.

“Mana boleh sesuatu persatuan yang tidak didaftarkan secara sah, mengeluarkan surat mengatakan warga PATI ini patut diberikan perlindungan.

“Ini dah nampak putik-putik yang terlindung, kita akan mencari lagi kesalahan semua pihak termasuk UNHCR.

“Dahulu kita bagi tinggal sementara di sini, tapi kalau dah banyak kali buat silap, ternyata ada justifikasi untuk tidak lagi membenarkan terus tinggal di mana ianya boleh menyebabkan kesalahan lebih besar,” katanya. - 28 Mei 2022.

Berita Berkaitan

1

Filem & TV 1 minggu yang lalu

Pembatalan Tayangan 'Lightyear' Keputusan Pengedar Filem - LPF

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Isu Tular Jual Data Peribadi Lebih 22 Juta Rakyat Malaysia Bukan Milik JPN - Hamzah

3

Semasa 3 bulan yang lalu

Kes Kematian Dalam Tahanan Polis Disiasat Unit Khas Mulai 2022

4

Semasa 4 bulan yang lalu

KDN Kena Hentikan Intimidasi Politik, Salah Guna Aset Negara

Sorotan

1

Elanghovan, 64, Rakyat Malaysia Tertua Takluk Everest

2

Stadium Shah Alam Sudah Jadi 'Gajah Putih'?

3

Tidak Hormat Bahasa Kebangsaan Bukan Jenayah Berat, Denda RM50,000, Penjara Melampau

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

Remaja 17 Tahun Disahkan Hilang, Telefon Bimbit Dikesan Di Negeri Sembilan

oleh Fitri Nizam

Semasa 12 jam yang lalu

Video Berbalas Tembakan Tidak Berlaku Di Bukit Tinggi - Polis

Semasa 16 jam yang lalu

Tiada Tangan Ghaib Cuba Kawal Keputusan Pemilihan PKR - Fahmi Fadzil

oleh Fitri Nizam

Politik 1 hari yang lalu

Jazlan Kritik PM Hanya ‘Sandiwara Populis’, Demi Kepentingan Sendiri

oleh Aiman Sadiq