Berita Terkini

1 jam yang lalu: Projek tebatan banjir, Selangor akan semak semula dengan MOF - MB 1 jam yang lalu: Axiata umum dividen khas 4.0 sen susulan penggabungan Celcom-Digi 4 jam yang lalu: Ejen hartanah rugi RM7 juta diperdaya Macau Scam 4 jam yang lalu: Potong gaji, tender terbuka bantu bina semula keyakinan terhadap kerajaan - Dr Rais Hussin 4 jam yang lalu: Isu dana RM600 bilion : Saifuddin akan dapatkan pandangan Ketua Polis Negara

IKUTI KAMI


Wujud Sindiket Halalkan Kad UNHCR Buat Rohingya ‘Berkampung’ Di Malaysia?

Semasa Dikemaskini 6 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 28 May 2022 11:37AM

Gambar hiasan AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Dalam Negeri (KDN) mendedahkan wujud ‘sindiket’ dalam Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi pelarian (UNHCR) yang seolah-olah menghalalkan kedatangan etnik Rohingya ke Malaysia.  

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata, hasil pemantauan pihaknya mendapati, anak kelahiran etnik itu secara automatik dan diberikan kad UNHCR dengan mudah yang bakal membebankan negara.

Apa membimbangkan, tegasnya, kelulusan tanpa pemantauan dan penelitian kerajaan disokong Rohingya Society Malaysia yang dilihat mempunyai muslihat tersembunyi untuk menjatuhkan negara.

“Tentang pendudukan PATI yang tidak mempunyai dokumen, jika mereka mempunyai kad UNHCR sekali pun, kita beranggapan mereka sebagai seorang yang tidak mempunyai dokumen sah.”

“Macam mana UNHCR ini mengeluarkan kad ini sehinggakan kad ini menjadi sesuatu yang sah untuk mereka tinggal di sini, walhal datang sebagai pelarian,” katanya hari ini.

Hamzah berkata, sepatutnya UNHCR mendapatkan kepastian terlebih dahulu, sama ada seseorang itu adalah pelarian atau sebaliknya yang akan ditentukan oleh kerajaan.

“Saya tak nak menuduh, tapi saya yakin bahawa ada tindakan UNHCR yang menguntungkan beberapa kumpulan,” katanya.

Lantaran itu, beliau menggesa agar UNCHR tidak sewenang-wenangnya mengeluarkan kad perlindungan semata-mata atas persetujuan Rohingya Society Malaysia yang membuktikan seolah-olah kedua-dua pihak bekerjasama dalam perkara terbabit.

Jelas Hamzah, pihaknya akan mencari bukti tambahan bahawa terdapat perkara tersembunyi dijalankan persatuan itu yang seakan-akan lebih berkuasa mengeluarkan kad identiti untuk pelarian menetap di sini, khususnya etnik Rohingya.

“Kita nak beritahu UNHCR, ini negara kita, jangan keluarkan kad sewenang-wenangnya atas persetujuan Rohingnya Society Malaysia.

“Mana boleh sesuatu persatuan yang tidak didaftarkan secara sah, mengeluarkan surat mengatakan warga PATI ini patut diberikan perlindungan.

“Ini dah nampak putik-putik yang terlindung, kita akan mencari lagi kesalahan semua pihak termasuk UNHCR.

“Dahulu kita bagi tinggal sementara di sini, tapi kalau dah banyak kali buat silap, ternyata ada justifikasi untuk tidak lagi membenarkan terus tinggal di mana ianya boleh menyebabkan kesalahan lebih besar,” katanya. - 28 Mei 2022.

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

‘Saya Sangka Ke KDN, Rupanya Dilantik Jadi Menteri Pertanian’ – Mat Sabu

2

Politik 1 minggu yang lalu

PN Masih Jadi Pilihan Rakyat Malaysia 

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Johor Siap Siaga Hadapi Banjir

4

Semasa 4 minggu yang lalu

KDN Warta Perintah Larangan Terhadap Tiga Penerbitan

Sorotan

1

Polis Siasat Pengguna TikTok Muatnaik Kandungan Berunsur Fitnah Terhadap PDRM

2

Adik Perempuan Dakwa Emilia Telah Dipukul Sejak 2011

3

Kekurangan Telur: Kerajaan Kenal Pasti Sumber Luar, Tampung Bekalan Dalam Negara

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Barisan Jemaah Menteri Saling Melengkapi, Sesuai Keperluan Semasa - Nur Jazlan

oleh Sophia Ahmad

Semasa 3 jam yang lalu

Isu Dana RM600 Bilion: Saifuddin Akan Dapatkan Pandangan Ketua Polis Negara

Semasa 1 hari yang lalu

Ini Giliran Saya, Kerajaan Baharu Nampak Proaktif - Hadi

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Beri Kenyataan Kontroversi, Hadi Awang Tiba Di IPD Sentul Untuk Dirakam Percakapan

oleh Fitri Nizam