Berita Terkini

12 jam yang lalu: Pengekalan harga air, elektrik akan sokong perniagaan, ekonomi - ahli ekonomi 12 jam yang lalu: 24 koperasi di Perlis terima bantuan sebanyak RM1.12 juta 12 jam yang lalu: Lebih 200,000 pendatang tanpa izin pulang secara sukarela 12 jam yang lalu: 10 pelajar di teluk intan ditahan berhubung kes buli 12 jam yang lalu: UMW sasar tanam 300,000 pokok bakau di pesisiran pantai negara menjelang 2023

IKUTI KAMI


Pesawah Hiba Padi 'Terbantut' Dek Baja Subsidi Tak Kunjung Tiba

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 25 May 2022 9:04AM

Mohd Nasir menunjukkan padi yang kekuningan akibat baja yang tidak mencukupi di Kampung Megat Dewa, Kodiang, Kubang Pasu, Kedah.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUBANG PASU - Padi berusia lebih 40 hari yang sepatutnya menghijau, kini bertukar kekuningan dengan tumbesarannya terbantut akibat ketiadaan stok baja, sehingga masih dapat dilihat takungan air pada petak sawah.

Itu nasib dialami pesawah di Kampung Megat Dewa, Kodiang di sini, ketika menanti baja subsidi yang masih belum diperoleh.

Menurut seorang pesawah, Mohd Nasir Omar, 52, dia merasa teraniaya dengan situasi terbabit yang berisiko menjejaskan hasil dan pendapatan yang sepatutnya diterima.

Katanya, dia dan rakan pesawah sudah beberapa kali bertanya kepada Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) serta Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) mengenai perkara itu, namun jawapan diterima tetap sama, iaitu tiada stok.

“Kami difahamkan apabila bekalan baja sampai saja, stoknya sentiasa cepat habis. Baja ini seolah-olah dicatu tetapi siapa mencatunya, kita tak tahu.

“Dalam tempoh 40 hari ini, sepatutnya padi itu sudah dua kali dibaja tetapi akibat ketiadaan stok, saya cuma dapat laksanakan kerja membaja sekali saja dengan bantuan rakan-rakan.

“Sudahnya padi yang patut hijau, menjadi kuning, selain tumbesarannya terbantut hingga masih menampakkan ruang dalam petak sawah,” katanya.

Mohd Nasir berkata, walaupun baja subsidi itu diterima dalam tempoh terdekat dan ditabur secepat mungkin di sawah, hasil padi dituai kelak sudah tentu tidak mencapai jumlah disasarkan.

“Boleh dikatakan kita sudah terlewat, tetapi kami tetap berharap agar baja tersebut sampai secepat mungkin supaya keadaan tidak menjadi lebih buruk,” katanya kepada Getaran.

Portal ini semalam melaporkan isu kelewatan pengedaran baja subsidi padi di negeri berkenaan yang dijangka memberi kesan terhadap hasil dan pendapatan pesawah.

Naib Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH), Datuk Mahfuz Omar pula berkata, beliau menerima banyak rungutan daripada petani, termasuk pesawah berhubung perkara tersebut dengan ada dalam kalangan mereka, merayu supaya kerajaan mempercepatkan penghantaran bekalan baja.

Muhammad Rafirdaus Abu Bakar
Muhammad Rafirdaus Abu Bakar

Seorang pesawah, Muhammad Rafirdaus Abu Bakar, 46, berkata, isu tersebut sudah berlarutan sejak dua tahun lalu, namun sehingga kini seakan-akan tidak berpenghujung.

Katanya, jika sebelum ini pihak berkaitan sering memberi alasan kekurangan bahan mentah untuk menghasilkan baja apabila berlaku kelewatan, kali ini perang Rusia dan Ukraine pula ‘dipersalahkan’.

“Bagi petani, kami merasakan antara punca masalah ini adalah kegagalan menyelaraskan jadual penanaman padi, jadual kelulusan benih padi dan jadual penghantaran baja. Sebab itu masalah ini berterusan walaupun kami patuh terhadap jadual ditetapkan.

“Masalah ini menjejaskan pendapatan dan sebab itulah kami marah apabila ada retorik mengatakan bahawa semua pihak sedang berusaha membantu petani meningkatkan hasil. Hakikatnya akibat masalah ini, kami kehilangan sebanyak RM500 daripada pendapatan bagi setiap relong atau 0.29 hektar sawah diusahakan,” katanya.

Rafirdaus menambah, daripada terus berada dalam keadaan ‘samar’ seperti itu, lebih baik kerajaan memberikan subsidi baja secara terus kepada petani serta membanyakkan syarikat konsesi agar bekalan baja terjamin.

“Biar ada persaingan dan tak perlulah kita harapkan Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) semata-mata. Subsidi itu pula, eloklah diberi secara terus kepada petani daripada menyerahkannya kepada pihak lain yang menyebabkan petani tak dapat baja pada waktu sepatutnya,” katanya.

Menurutnya, harga baja yang mahal turut menyebabkan petani tidak mempunyai pilihan, selain terpaksa menunggu baja subsidi tersebut.

“Ada juga yang ‘meminjam’ saki-baki baja lama yang masih ada dari kawan-kawan. Kalau nak beli di luar, modalnya amat besar kerana harga baja import yang selalu digunakan di pasaran, meningkat mendadak.

“Sebelum pandemik COVID-19, harganya cuma RM126 untuk 50 kilogram tetapi sekarang meningkat kepada RM228 pula. Keadaan itu sudah tentu membebankan petani,” ujarnya.

Manakala Nazri Murad, 52, mengakui dia terpaksa meminjam lebihan baja dari rakannya bagi mengusahakan sawah.

“Itu pun saya pinjam sikit-sikit sajalah sebab kawan-kawan pun nak pakai. Kalau pinjam banyak, nanti tiba masanya mereka nak pakai baja itu, di mana pula kita nak cari ganti,” katanya. - Getaran, 25 Mei 2022

Sorotan

1

Elanghovan, 64, Rakyat Malaysia Tertua Takluk Everest

2

Stadium Shah Alam Sudah Jadi 'Gajah Putih'?

3

Tidak Hormat Bahasa Kebangsaan Bukan Jenayah Berat, Denda RM50,000, Penjara Melampau

Disyorkan untuk anda

Semasa 23 jam yang lalu

MKT UMNO Sokong Keputusan Kerajaan Kekalkan Subsidi - Ahmad Maslan

oleh A. Azim Idris

Semasa 19 jam yang lalu

Minta Arul Kanda Beri Keterangan Kes 1MDB Bukti Peranannya Boleh Diabaikan

oleh Amar Shah Mohsen

Semasa 23 jam yang lalu

2 Sept Ini Penentu Bung Moktar, Zizie Izette Bebas Atau Bela Diri

Semasa 1 hari yang lalu

Makanan Negara Naik 93 Peratus, Inflasi Selangor, Putrajaya Catat Peningkatan Tertinggi

oleh Aiman Sadiq