Berita Terkini

10 jam yang lalu: Pengekalan harga air, elektrik akan sokong perniagaan, ekonomi - ahli ekonomi 10 jam yang lalu: 24 koperasi di Perlis terima bantuan sebanyak RM1.12 juta 10 jam yang lalu: Lebih 200,000 pendatang tanpa izin pulang secara sukarela 10 jam yang lalu: 10 pelajar di teluk intan ditahan berhubung kes buli 10 jam yang lalu: UMW sasar tanam 300,000 pokok bakau di pesisiran pantai negara menjelang 2023

IKUTI KAMI


KJ Tabik Masih Ramai Rakyat Amalkan SOP

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 19 May 2022 7:14PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kepatuhan rakyat Malaysia terhadap prosedur operasi standard COVID-19 walaupun pelbagai kelonggaran telah diberikan mengundang kekaguman Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin.

Senario ini katanya, membuktikan rakyat mempunyai kemampuan untuk menjayakan fasa peralihan ke endemik demi mengekang penularan COVID-19.

Beliau turut menafikan ramalan pelbagai pihak bahawa lonjakan kes harian bakal berlaku secara mendadak selepas sambutan Aidilfitri.

“Kita lihat dari segi tingkah laku rakyat Malaysia sangat baik dalam fasa peralihan ke endemik, apabila berada di kawasan terbuka atau di luar masih lagi pakai pelitup muka.

“Ini bermakna masyarakat sudah tahu macam mana nak ‘hidup’ dengan COVID-19

“Mereka juga tahu sekiranya ada gejala, tidak keluar, tidak campur dan terus mengasingkan diri,” katanya kepada media selepas merasmikan Hari Asma Sedunia di Connexion Conference & Event Centre (CCEC), Bangsar, hari ini.

Mengulas lanjut, Khairy berkata, selain pematuhan SOP yang baik dalam kalangan rakyat, kadar vaksinasi tinggi juga antara faktor yang turut mendorong kejayaan Malaysia membendung jangkitan COVID-19.

“Vaksinasi ini membantu mengurangkan kesan yang buruk (kepada pesakit COVID-19) dan kita tengok sekarang ini, hospital kita tidak lagi penuh dengan kes COVID-19.

“Keadaan ini membolehkan banyak kes lain dapat kita selesaikan sekarang bagi memberi tumpuan kepada asma dan penyakit serius yang lain,” katanya.

Jelasnya, tahap pematuhan tinggi yang ditunjukkan rakyat membolehkan pihak berkuasa khususnya Kementerian Kesihatan tidak lagi perlu menguatkuasakan undang-undang dengan memberikan kompaun seperti mana dilaksanakan sebelum ini.

“Kalau dilihat, ada negara lain lebih longgar dari segi pematuhan prosedur operasi standard (SOP) sebab mereka lebih terbuka untuk tidak memakai pelitup muka selepas dibenarkan pemerintah.

“Namun, di Malaysia, walaupun SOP itu telah dilonggarkan di tempat awam, masyarakat masih tiada masalah untuk mengekalkan tabiat itu kerana mereka tahu, ia adalah perisai dalam mengekang penularan COVID-19,” katanya.

Dalam perkembangan lain Khairy berkata, KKM masih mengkaji kemungkinan memperkenalkan pembungkusan rokok tanpa logo jenama pengeluar.

Bagaimanapun jelasnya, pembungkusan tanpa logo itu tidak akan digazetkan menerusi Rang Undang-Undang (RUU) dan ia memerlukan perbincangan terperinci dari pelbagai pihak serta pemegang taruh.

“Pelaksanaan bungkusan itu peraturannya akan datang kemudian selepas RUU yang berkenaan diluluskan, namun cadangan ini bukan sahaja memerlukan sesi libat urus dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berkaitan kesihatan, tetapi juga pemilik premis.

“Sebagai contoh, larangan paparan (display ban). Mereka kena ubah suai kedai dan sebagainya yang melibatkan banyak pemegang taruh.

“Bila kita dah selesai kaji, sekiranya dipersetujui, kita akan buat keputusan,” katanya. - Getaran, 19 Mei 2022.

Berita Berkaitan

1

Semasa 4 hari yang lalu

Bekalan Ubat Kembali Stabil Julai - KJ

2

Semasa 4 hari yang lalu

Pindaan Seksyen 309 Dimuktamad Selepas Terima Maklum Balas Jabatan Peguam Negara

3

Semasa 4 hari yang lalu

Jual MySejahtera: Kerajaan Belum Keluarkan Bayaran

4

Semasa 4 hari yang lalu

Saya Tak Terima Apa-Apa Dana Politik Peribadi - KJ

Sorotan

1

Elanghovan, 64, Rakyat Malaysia Tertua Takluk Everest

2

Stadium Shah Alam Sudah Jadi 'Gajah Putih'?

3

Tidak Hormat Bahasa Kebangsaan Bukan Jenayah Berat, Denda RM50,000, Penjara Melampau

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Pengarah ZCSB Beri Jam Tangan Maurice Lacroix Sempena Hari Jadi Lim Guan Eng

Politik 1 hari yang lalu

Jazlan Kritik PM Hanya ‘Sandiwara Populis’, Demi Kepentingan Sendiri

oleh Aiman Sadiq

Semasa 15 jam yang lalu

Keputusan Kerajaan Terima Pelbagai Reaksi, Undang Kritikan Kerana ‘Flip Flop’

oleh Sofian Baharom

Semasa 22 jam yang lalu

2 Sept Ini Penentu Bung Moktar, Zizie Izette Bebas Atau Bela Diri