Berita Terkini

5 jam yang lalu: HFMD: 105 tabika, 75 taska kendalian KEMAS ditutup 5 jam yang lalu: Cacar Monyet: Malaysia belum bercadang tutup sempadan 5 jam yang lalu: KPDNHEP mahu lebih ramai siswazah ceburi bidang francais 5 jam yang lalu: Kempen ‘meriah raya’ UDA Holdings galakkan pemilikan hartanah 5 jam yang lalu: Hamzah akan bertemu menteri dalam negeri Thailand bincang isu keselamatan negara

IKUTI KAMI


Bangunkan Aplikasi E-Hailing Demi Kawal Harga Tidak Munasabah

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 14 May 2022 12:03PM

Tambang teksi ditentukan oleh kerajaan hasil daripada penilaian segala kos yang terpaksa ditanggung oleh pemandu. - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR -Kerajaan digesa membangunkan aplikasi e-hailing yang mampu dikuasai sepenuhnya oleh pentadbir negara dengan kadar segera demi penyelesaian isu ketidaktentuan penawaran harga dihadapi penumpang dan pemandu perkhidmatan tersebut.

Ketua Aktivis Pengangkutan Darat, Kamarudin Hussain berkata, usaha tersebut boleh dilakukan Jemaah Menteri dengan sebaiknya menerusi syarikat berkaitan milik Kerajaan (GLC). 

Menurut beliau, ia perlu diikuti dengan penyelarasan perbezaan pentakrifan dan peraturan antara dua penyedia perkhidmatan yang sama, iaitu teksi dan e-hailing.

"Dengan langkah tersebut, kerajaan dijangka dapat menyelamatkan berbilion ringgit hasil daripada sektor perkhidmatan tersebut dari dibawa keluar oleh syarikat asing untuk digunakan. 

"Sekiranya isu ini dipandang serius, ia dapat membantu menjaga kebajikan pemandu dan menaik taraf industri teksi negara," katanya hari ini. 

Kamarudin menegaskan, cadangan mengenai perkara itu telah berkali-kali dikemukakan kepada kerajaan agar industri tersebut dapat digerakkan dengan adil kepada semua pihak termasuk pemandu teksi, e-hailing dan penumpang. 

“Namun persoalannya, sampai bilakah kerajaan akan membiarkan masalah ini berterusan. 

"Kerajaan manakah yang akan menggunakan pakai cadangan kami dan menyelesaikan masalah ini demi kesejahteraan rakyat,” katanya. 

Jelasnya, pemantauan di sosial media mendapati hampir setiap hari terdapat rungutan penumpang dan pemandu e-hailing yang tidak berpuas hati dengan kadar tambang terlalu rendah.

Mengulas lanjut, beliau berkata, beberapa peraturan diperkenalkan terhadap perkhidmatan e-hailing antaranya berkaitan kadar komisyen dan tambang. 

"Perkara itu dilihat telah menampakkan seolah-olah tawaran perkhidmatan teksi di dalam negara seperti terlalu mahal.

“Tambang teksi adalah satu kadar ditentukan oleh kerajaan hasil daripada penilaian segala kos yang terpaksa ditanggung oleh pemandu dan tidak membebankan penumpang," katanya. 

Namun, tambahnya, kadar tambang e-hailing pula tidak dikawal dan diserah bulat-bulat kepada syarikat pengendali untuk ditentukan. 

“Kesudahannya, syarikat pengendali e-hailing ini menjerat penumpang dengan membuang harga supaya teksi dinampakkan terlalu mahal,” katanya. 

Terdahulu, beberapa pengguna e-hailing baru-baru ini melahirkan kekecewaan mereka di media sosial terhadap perkhidmatan tersebut yang dilihat menawarkan harga perkhidmatan lebih tinggi berbanding sebelum ini. - Getaran, 14 Mei 2022.

Sorotan

1

‘Phoenix’ Bukan ‘Phonix’, Khairy Selamba Tegur Moderator Ketika Siaran Langsung

2

Jawatankuasa Bersama Diwujudkan Laksana Penghantaran Pekerja Mahir Malaysia Ke Jepun

3

“Saya Jaga Yasin Semasa Episod Bipolar Itu” - Faizal Tahir 

Disyorkan untuk anda

Politik 12 jam yang lalu

Tindakan Zuraida Tidak Gugat Kabinet, 2 Calon Sesuai Isi Kekosongan Kerusi

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Bayi Maut Dilanggar Bas: Pemandu Ditahan, Dakwa Dipukul Orang Awam

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Istiwa A'dzam Bantu Umat Islam Semak Arah Kiblat Tepat

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Harga Durian Dijangka Turun Mulai Jun