Berita Terkini

9 jam yang lalu: Penerbangan terus antara Kuala Lumpur-Tashkent mulai Julai ini 9 jam yang lalu: Peter Anthony tipu 4 individu termasuk Najib dapatkan kontrak di UMS - Hakim 9 jam yang lalu: Produk ‘Prime Kopi Pejuang 3 In 1’ boleh sebabkan pengambilan 'dos berlebihan' Tadalafil 9 jam yang lalu: Untung bersih suku pertama Petron Malaysia naik kepada RM106.4 juta 10 jam yang lalu: 'Health Alert monkeypox’ akan dilaksanakan menerusi aplikasi MySejahtera mulai esok - Khairy

IKUTI KAMI


MMA Jangan Normalisasi Buli Doktor Pelatih, KKM Digesa Bertindak - Pemuda MCA

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 11 May 2022 8:31PM

Datuk Nicole Wong Siaw Ting - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pemuda MCA menggesa Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) agar lebih peka, tidak ‘memandang sebelah mata’ dan memperlekehkan isu buli dalam kalangan doktor pelatih yang hangat diperkatakan serta ‘dibongkar’ sejak minggu lalu.

Ketua Pemuda MCA, Datuk Nicole Wong Siaw Ting berkata, pihaknya turut menggesa Kementerian Kesihatan (KKM) tidak memandang remeh isu terbabit dan mengambil tindakan segera bagi menyelesaikan masalah serius itu.

“Kenyataan MMA baru-baru ini seolah-olah meremehkan isu buli, penderaan mental dan emosi dalam kalangan doktor muda serta doktor pelatih, sedangkan isu ini sedang hangat diperkatakan.

“Malah, kenyataan MMA semalam yang menyebut bahawa hanya sedikit kes buli dalam kalangan doktor pelatih, dengan MMA mendakwa media menggembar-gemburkan kes buli ini sehingga memesongkan realiti sebenar, sangat dikesali,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Beliau berkata, berdasarkan laporannya sebelum ini, MMA sendiri mengakui sebanyak 120 kes dilaporkan doktor pelatih menerusi platform HelpDoc dilancarkan pada 2017 dengan 35 daripadanya membabitkan kes buli.

“Apakah purata tujuh kes buli setahun terhadap doktor pelatih oleh pentadbir atau pakar perubatan, tidak cukup untuk membuktikan bahawa ini adalah isu serius,” katanya.

Nicole berkata, pada 5 Mei lalu, selepas media melaporkan kematian seorang doktor pelatih di Hospital Pulau Pinang, MMA meminta semua pihak, termasuk rakyat tidak membuat spekulasi sendiri kerana individu terbabit didakwa ‘tergelincir’ jatuh dari bangunan hospital.

Bagaimanapun, katanya, menerusi siaran surat khabar hari ini melaporkan bahawa Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan Pulau Pinang, Dr Norlela Ariffin sudah menyerahkan nama individu terbabit yang didakwa membuli doktor muda tersebut.

Malah, tegasnya, kes terbabit bukan kali pertama menyaksikan doktor pelatih didakwa dibuli di Hospital Pulau Pinang kerana terdapat kes ‘tergelincir’ dan maut pada Disember 2020, tiga minggu selepas mangsa berkenaan meletak jawatan di hospital itu.

“Bahkan, Dr Norlela turut mendakwa bahawa KKM tidak memandang serius akan isu ini.

“Menurut Dr Norlela, sudah berkali-kali aduan dibuat mengenai tekanan dialami doktor pelatih di hospital awam, tetapi hanya diberikan respon bahawa keadaan tersebut hanyalah norma perlu dilalui semua doktor pelatih,” katanya.

Mengulas lanjut, Nicole berkata, alasan bahawa tiada tenaga kerja doktor yang mencukupi di hospital awam sehingga mewajarkan bebanan dan tekanan melampau juga tidak logik.

Jelasnya, ia kerana Malaysia mempunyai sangat ramai graduan perubatan yang belum dipanggil bertugas, malah terpaksa menunggu lama untuk memulakan kerjaya mereka sebagai doktor.

Ujarnya, dalam kenyataan Pemuda MCA bertarikh 10 Mei 2022 bertajuk ‘Hentikan Budaya Buli dan Dera Doktor Pelatih di Malaysia’, pihaknya memetik laporan beberapa pakar kesihatan dan perubatan bahawa isu dera mental serta emosi doktor pelatih ini sudah lama berlaku, ibarat ‘open secret’.

Selain itu, beliau berkata, Malaysian Medics International (MMI) memaklumkan, beberapa kajian menyatakan bahawa penderaan horizontal di hospital awam yang berlaku di Malaysia adalah pada tahap dahsyat dan membabitkan ‘buli’, termasuk melemparkan kata maki serta kesat kepada doktor pelatih.

Kes itu juga, katanya, berlaku di depan pesakit, sehingga menyebabkan kesan trauma teruk kepada doktor pelatih di Malaysia.

“Susulan situasi itu, Pemuda MCA merayu kepada MMA supaya jangan merasionalkan penderaan mental dan emosi dialami doktor pelatih atas alasan ia hanyalah sebahagian daripada ‘latihan’ perlu mereka lalui.

“Kenyataan MMA, bahawa bakal doktor perlu disaring dengan lebih teliti agar mereka lebih terpilih dan tegar mendepani cabaran sebagai doktor, seolah-olah menggambarkan bahawa golongan ini yang mengalami trauma sehingga membunuh diri atau doktor membuat aduan dibuli adalah golongan lemah.

“MMA seolah-olah normalisasikan kegiatan buli dalam kalangan doktor pelatih dengan pandang remeh isu ini,” ujarnya. - Getaran, 11 Mei 2022.

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Jangan Kecam, Beri Peluang ‘Task Force’ Siasat Kematian Doktor Pelatih

2

Pendidikan 1 minggu yang lalu

Sudah Ada Mangsa Terkorban, Mengapa Buli Di Sekolah Berasrama Masih Berlaku?

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Siasatan Kes Kematian, Dakwaan Buli Akan Ambil Kira Segala Aspek - HWCITF

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Doktor Pakar Antara 5 Didakwa ‘Pembuli’ HPP, Tidak Digantung Tugas - Khairy

Sorotan

1

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

2

Malaysia Airlines Mula Penerbangan Pertama Dari Kuala Lumpur Ke Doha

3

Letupan Bom Di Tak Bai: 3 Sukarelawan Polis Marin Cedera

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Jemaah Haji Diminta Jaga Diri, Musim Panas Di Tanah Suci

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Pemuda Maut Langgar Kereta Berhenti Di Lorong Kecemasan

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 1 hari yang lalu

Vaksin COVID-19 Bukan Penyebab Cacar Monyet, Dakwaan Tiada Asas Saintifik

oleh Susan Albert

Semasa 13 jam yang lalu

RM6 Juta Sumbangan Politik, Bukan Balasan Kontrak - Zahid