Berita Terkini

15 jam yang lalu: HFMD: 105 tabika, 75 taska kendalian KEMAS ditutup 15 jam yang lalu: Cacar Monyet: Malaysia belum bercadang tutup sempadan 15 jam yang lalu: KPDNHEP mahu lebih ramai siswazah ceburi bidang francais 15 jam yang lalu: Kempen ‘meriah raya’ UDA Holdings galakkan pemilikan hartanah 15 jam yang lalu: Hamzah akan bertemu menteri dalam negeri Thailand bincang isu keselamatan negara

IKUTI KAMI


Ratusan Nelayan Resah, Projek Tambakan Laut Gugat Pendapatan

Semasa Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 17 Jan 2022 12:42PM

Kawasan di Pangkalan Nelayan Sungai Menghulu, Kuah, Langkawi, yang didakwa akan terlibat dalam pelaksanaan projek penambakan laut.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

LANGKAWI - Ratusan nelayan yang mencari rezeki di sepanjang Pantai Kelibang hingga ke Sungai Menghulu di Kuah, dekat sini berada dalam kebimbangan setelah menerima notis pengambilan tanah dari Pejabat Daerah dan Tanah Langkawi mengenai pelaksanaan projek penambakan laut di kawasan tersebut.

Menurut Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), Mohideen Abdul Kader, majoriti nelayan di situ membantah langkah tersebut kerana didakwa boleh mengancam alam sekitar selain menjejaskan mata pencarian mereka.

Beliau berkata ketika ini, nelayan tersebut memperolehi pendapatan antara RM1,000 hingga RM2,000 sebulan hasil tangkapan ikan dan udang manakala pemungut siput pula memperolehi pendapatan antara RM40 hingga RM70 sehari.

"CAP bersimpati dengan nelayan di kawasan tersebut dan turut membantah keputusan itu. Kami menggesa kerajaan negeri, pihak berkuasa tempatan (PBT), jabatan berkaitan dan agensi terlibat untuk mengkaji secara terperinci mengenai perkara ini.

"Kami percaya jika projek itu dilaksanakan, bukan saja alam sekitar akan musnah malah hidupan laut serta kehidupan masyarakat nelayan akan turut menjadi mangsa," katanya di sini, hari ini.

Seorang nelayan menunjukkan kawasan yang didakwa akan ditambak.
Seorang nelayan menunjukkan kawasan yang didakwa akan ditambak.

Mengulas lanjut Mohideen berkata, kerajaan negeri sepatutnya mendedahkan terlebih dulu rancangan awal, hasil kajian dan perkembangan semasa projek tersebut kepada umum.

"Pendedahan itu perlu dibuat terutamanya kepada penduduk tempatan kerana mereka juga berhak menyuarakan pandangan," katanya.

Seorang nelayan di situ, Zulkifli Shamsudin, 50, berkata, beliau terkejut dengan 'kemunculan' notis tersebut dan hairan mengapa perkara tersebut berlaku di luar pengetahuan mereka.

Dakwanya, keputusan itu seolah-olah dibuat tanpa mengambil kira kesan buruk yang terpaksa dihadapi nelayan dan penduduk setempat.

"Bukan saja kami akan kehilangan sumber pendapatan malah ada kemungkinan juga kami terpaksa berpindah ke tempat lain," katanya.

Zulkifli Che Hasin
Zulkifli Che Hasin

Sementara itu Pengerusi Nelayan Sungai Kelibang, Zulkifli Che Hasin pula memaklumkan, surat bantahan bersama tandatangan nelayan di situ sudah pun dihantar ke Pejabat Daerah dan Tanah Langkawi dengan harapan isu tersebut akan diberi perhatian.

"Masalah nelayan di kawasan ini perlu diberi perhatian oleh kerajaan memandangkan kami bergantung sepenuhnya kepada hasil laut bagi menyara kehidupan keluarga," katanya. – Getaran, 17 Januari 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Terlewat Hadir Kerja, Kru Kapal Layar Dikhuatiri Lemas Di Laut

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Kes Pukul Di Sekolah: 13 Pelajar Tingkatan 4 Ditahan

3

Gaya 1 bulan yang lalu

Perniagaan Jurusolek Kembali Rancak Pada Fasa Peralihan Ke Endemik

4

Semasa 2 bulan yang lalu

17 Rumah Musnah Dalam Kebakaran Di Kampung Bukit Malut, Langkawi

Sorotan

1

‘Phoenix’ Bukan ‘Phonix’, Khairy Selamba Tegur Moderator Ketika Siaran Langsung

2

Jawatankuasa Bersama Diwujudkan Laksana Penghantaran Pekerja Mahir Malaysia Ke Jepun

3

“Saya Jaga Yasin Semasa Episod Bipolar Itu” - Faizal Tahir 

Disyorkan untuk anda

Semasa 20 jam yang lalu

Jadikan Kenderaan Peribadi ‘Kemewahan’, Bukan Keperluan

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Istiwa A'dzam Bantu Umat Islam Semak Arah Kiblat Tepat

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Keputusan 'Tidak Popular' Tetap Dilaksana Demi Kebaikan Rakyat - Alexander

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Kanak-Kanak Umur 1 Tahun 4 Bulan Maut Dilanggar Bas Sekolah