Berita Terkini

1 jam yang lalu: Kanada akan hantar 400 tentera bantu pasukan di Ukraine 1 jam yang lalu: 203,943 individu dewasa terima dos penggalak semalam 3 jam yang lalu: Tiada plasebo dalam vaksin COVID-19 PICK - KKM 3 jam yang lalu: Banjir: Bidang pertanian, perikanan dan penternakan alami kerugian lebih RM90 juta 3 jam yang lalu: Tanah mendap, polis kawal ketat, rondaan di premis perniagaan di Serdang

IKUTI KAMI


Keadaan Banjir Di Pahang Pulih Sepenuhnya

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 12 Jan 2022 8:40AM

PPS terakhir di Pahang iaitu Sekolah Kebangsaan Temai, Pekan, telah ditutup malam tadi. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUANTAN - Keadaan banjir di Pahang pulih sepenuhnya selepas pusat pemindahan sementara (PPS) terakhir iaitu Sekolah Kebangsaan Temai di daerah Pekan yang menempatkan 61 orang daripada 12 keluarga menamatkan operasi pada 10 malam tadi.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri memaklumkan gelombang pertama banjir di Pahang, yang bermula 17 Disember lepas, menyaksikan 67,333 orang daripada 18,243 keluarga ditempatkan di 432 PPS di sembilan daerah.

Gelombang kedua banjir pada 31 Disember lepas, yang bermula di daerah Raub, pula menyaksikan 3,293 orang daripada 911 keluarga ditempatkan di 72 PPS di lapan daerah.

Sekretariat itu turut memaklumkan sebanyak 21 kematian dilaporkan sepanjang gelombang pertama banjir dengan daerah Bentong merekodkan bilangan kes tertinggi iaitu 11 orang diikuti Temerloh (empat), Kuantan (tiga), Raub (dua) dan Pekan (satu). 

Bencana banjir kali ini turut mengakibatkan beberapa laluan di dua lebuh raya utama Pahang dinaiki air iaitu Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak dan Lebuhraya Pantai Timur 1 namun telah dibuka secara berperingkat kepada pengguna selepas kerja-kerja pembersihan dilakukan. - Bernama

Sorotan

1

Tanah Mendap: MBSJ Pasang Cerucuk Besi Elak Runtuhan

2

Kerepek Ngaku, Jadi Buruan Ketika Tahun Baharu Cina

3

Berlakon Watak Ibu Kepada Anak Dewasa, Erra Fazira Bersikap Realistik

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 jam yang lalu

12 Kematian Baharu COVID-19, 2 BID

oleh Susan Albert

Semasa 16 jam yang lalu

Penjaja, Pelanggan Bimbang 3 Tiang Pasar Sri Tanjung Retak

oleh Ardyhansah Amat

Semasa 1 hari yang lalu

'House Of Balak', Polis Panggil Fahmi Reza

Semasa 1 hari yang lalu

76 Remaja Bawah Umur Terbabit Dadah Ditahan, Turut Main Peranan Sebagai Tokan

oleh Fitri Nizam