Berita Terkini

1 jam yang lalu: Kanada akan hantar 400 tentera bantu pasukan di Ukraine 2 jam yang lalu: 203,943 individu dewasa terima dos penggalak semalam 4 jam yang lalu: Tiada plasebo dalam vaksin COVID-19 PICK - KKM 4 jam yang lalu: Banjir: Bidang pertanian, perikanan dan penternakan alami kerugian lebih RM90 juta 4 jam yang lalu: Tanah mendap, polis kawal ketat, rondaan di premis perniagaan di Serdang

IKUTI KAMI


Rugi RM210 Juta Akibat Penangguhan Umrah - BUMITRA

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 03 Jan 2022 7:10PM

Harun (tengah) bercakap di sidang media berkaitan implikasi kerugian yang akan ditanggung oleh pengendali syarikat pelancongan dan jemaah umrah. - Gambar oleh Syeda Imran

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Industri pelancongan negara membabitkan ibadat umrah dianggarkan mengalami kerugian lebih RM210 juta bulan ini susulan penangguhan diputuskan kerajaan berkuat kuasa 8 Januari akibat penularan varian Omicron COVID-19.

Ketua Setiausaha Agung Persatuan Syarikat Pengendalian Pelancongan Bumiputera Malaysia (BUMITRA), Ab Rahman Mohd Ali berkata, setakat ini 10,000 jemaah sudah berdaftar untuk menunaikan umrah bermula bulan ini dan agensi terbabit bakal menanggung kerugian tersebut apabila ibadat berkenaan tidak dapat dilaksanakan.

Menurutnya, jika ia berlanjutan sehingga Ramadan, nilai kerugian akan menjadi semakin besar kerana membabitkan lebih ramai bakal jemaah yang telah membuat tempahan dan pembayaran kepada agensi pelancongan.

“Kalau nak diikutkan, jumlah kerugian termasuk penerbangan dan hotel adalah RM6,900 satu kepala. Maka, jemaah secara langsung mengalami kerugian kewangan yang besar, khususnya jika telah membuat tempahan dan pembayaran kepada agensi pelancongan.

“BUMITRA berharap kerajaan dapat menunda keputusan berkenaan bagi membenarkan orang ramai dalam konteks Keluarga Malaysia ini untuk menunaikan ibadat umrah,” katanya kepada media ketika ditemui di ibu pejabatnya, di sini, hari ini.

Turut hadir sama, Presiden BUMITRA, Harun KC Ahmmu.

Apa yang perlu dilakukan jelas Ab Rahman, ialah mengetatkan semua prosedur operasi standard (SOP), bukan menangguhkan ibadat berkenaan.

Ab Rahman Mohd Ali - Gambar oleh Syeda Imran
Ab Rahman Mohd Ali - Gambar oleh Syeda Imran

Mengulas lanjut, beliau berkata, keputusan penangguhan tersebut disifatkan sebagai drastik di samping memberi tekanan kepada jemaah disebabkan hampir 80 peratus daripada kos umrah perlu ditanggung oleh mereka.

“Penundaan ini juga melibatkan kos pembatalan tinggi yang akan ditanggung oleh jemaah umrah, atas dasar pembayaran telah dibuat oleh pihak agensi pelancongan kepada pembekal, termasuk melibatkan kos penerbangan dan penginapan.

“Pada masa sama, ia turut menyebabkan berlaku penempahan semula bagi mereka yang telah membuat tempahan sebelum ini,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Ab Rahman tidak menafikan pengusaha kecil umrah turut berdepan risiko gulung tikar susulan lanjutan larangan umrah dan penggantungan sementara visa oleh kerajaan Arab Saudi.

Apa yang mengecewakan, beliau menjelaskan perniagaan semua ahli BUMITRA baru sahaja bermula setelah sekian lama menghentikan operasi.

“Keadaan ini memang sukar, sebenarnya kita berharap pihak Kementerian Kesihatan (KKM) berbincang dengan kita atau persatuan secara lebih terperinci untuk melihat implikasi kerugian.

“Bila berlaku begini akan ada yang berusaha mengambil tindakan undang-undang untuk menuntut wang mereka, jadi diharap apa sahaja kerugian ditanggung oleh jemaah dan agensi wajar diambil kira,” katanya. - Getaran, 3 Januari 2022.

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Sijil Digital Vaksinasi Berharga RM2,500, Lebih Ramai Lebih Murah

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Adakah Dakwaan KJ 14 Peratus Jemaah Tiada Rekod Vaksin Benar?

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Tangguh Umrah: SAFTTA Akur, Minta Perbaiki SOP

4

Semasa 2 minggu yang lalu

COVID-19: KKM Siasat 17 Kes Jangkitan Omicron Tiada Rekod Vaksinasi

Sorotan

1

Tanah Mendap: MBSJ Pasang Cerucuk Besi Elak Runtuhan

2

Kerepek Ngaku, Jadi Buruan Ketika Tahun Baharu Cina

3

Berlakon Watak Ibu Kepada Anak Dewasa, Erra Fazira Bersikap Realistik

Disyorkan untuk anda

Semasa 21 jam yang lalu

Berburu, Memancing Antara Punca Kebakaran Hutan

oleh Nik Khaleef Fitri

Semasa 1 hari yang lalu

Tanah Mendap, 5 Kenderaan Rosak

Semasa 20 jam yang lalu

Tetap Naik Pentas Konvokesyen Walau Baru 6 Hari Bersalin

oleh Ana Maria Yusof

Semasa 15 jam yang lalu

Umrah Kembali Dibenarkan Mulai 8 Februari Ini

oleh Mastura Malak