Berita Terkini

6 jam yang lalu: Penang SMART parking dijangka beroperasi seperti biasa 6 pagi Khamis 6 jam yang lalu: 97.3 peratus KIR berdaftar di PPS sudah terima BWI 6 jam yang lalu: Pelekat RFID rosak: Pengguna boleh dapat gantian secara percuma - PLUS 6 jam yang lalu: 35 peratus kebakaran tapak pelupusan sampah Pulau Burung, Pulau Pinang, dipadamkan 10 jam yang lalu: Bayaran one-off RM500 kepada penerima Pingat Jasa Pahlawan Negara yang layak bermula Jun ini hingga Disember - Bukit Aman

IKUTI KAMI


Tubuh Suruhanjaya Teliti Semua Dasar Tangani Bencana - Anwar Ibrahim

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 23 Dec 2021 5:05PM

Anwar berkata, penubuhan suruhanjaya itu amat perlu dilaksanakan memandangkan rakyat merasa cukup kecewa dengan kecuaian serta kelemahan kerajaan. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SUNGAI PETANI - Satu suruhanjaya perlu diwujudkan untuk meneliti semula seluruh dasar, peranan serta tindakan dalam menangani banjir besar baru-baru ini, bagi memastikan segala kelemahan yang wujud tidak lagi berulang pada masa depan.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, penubuhan suruhanjaya itu amat perlu dilaksanakan memandangkan rakyat terutamanya mereka yang berdepan bencana itu, merasa cukup kecewa dengan kecuaian serta kelemahan kerajaan.

Menurut beliau, kerajaan jelas lembab bertindak, malah tiada langsung sistem amaran awal diberikan sebagai peringatan sebelum bencana tersebut melanda.

“Sekarang pula ada pihak yang salahkan tentera dan bomba kerana lambat bertindak. Itu saya tak setuju kerana tentera ini kalau kita beri arahan cepat dan jelas, mereka akan keluar serta-merta.

“Masalahnya adalah kepimpinan. Bukan saja lembab malah turut menyebabkan banyak masalah termasuk dari aspek penyaluran makanan.

“Jadi kita faham mengapa rakyat merasa begitu kecewa dengan kecuaian, kelemahan kerajaan tangani masalah ini.

“Sebab itu saya katakan harus ada suruhanjaya teliti semula seluruh dasar, peranan dan tindakan diambil supaya hal ini tidak berulang,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan Majlis Pemantapan Pilihan Raya PKR Kedah di Pantai Merdeka, dekat sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Anwar yang jelas kecewa dengan kelemahan itu berkata, banjir bukanlah perkara yang baharu di Malaysia, dan beliau sendiri pernah mempengerusikan usaha untuk mengatasi masalah banjir besar pada 1995.

Pada ketika itu katanya, segala mesyuarat diadakan pada hari kejadian dan tentera juga dikerah pada waktu sama bagi melakukan tugas menyelamat.

“Tetapi lihat apa yang berlaku baru-baru ini. Terpaksa tunggu sehari, dua hari dan kemudian tiada arahan jelas. Dalam hal ini, semua kena jawab termasuklah Menteri Pertahanan, Perdana Menteri dan  menteri-menteri lain.

“Itulah yang sepatutnya dilakukan dan yang mereka pergi nak buat lawatan orang kenamaan (VIP) buat apa? Lawatan itu sepatutnya bantu orang bekerja dan bukannya menyusahkan,” tegasnya. - Getaran 23 Disember 2021.

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 hari yang lalu

JIPS Siasat Kematian Tahanan Dalam Lokap

2

Selebriti 5 hari yang lalu

Selebriti Terkesan Banjir Dapat Bantuan

3

Semasa 5 hari yang lalu

KDN Teliti Tambah Aset Hadapi Banjir Masa Depan - Hamzah

4

Kolum 5 hari yang lalu

Jangan Dibuang Lebihan Sumbangan Banjir, Wujudkan Pusat Bekalan

Sorotan

1

Pencarian Kanak-Kanak Orang Asli Masuk Hari Ke- 6

2

Pengaruh Kawan Punca Utama Individu Ambil Dadah

3

Menjengah Butik Indigo Pertama Di Malaysia!

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

COVID-19: 16 Kematian Baharu, Selangor Catat Jumlah Tertinggi

oleh Farhana Farush

Semasa 8 jam yang lalu

101 Pelajar Kontak Rapat Kes Positif COVID-19 Dikuarantin

oleh Mira Adilah Azmi

Sukan 7 jam yang lalu

Zii Jia Tinggalkan BAM, Serah Surat 11 Januari - Mohamad Norza

Semasa 1 hari yang lalu

RFID Malaysia ‘Lemah’, Hanya Sesuai Untuk Parkir Dan Pagar Perumahan

oleh Aiman Sadiq