Berita Terkini

6 jam yang lalu: Pejabat Kesihatan Songkhla lapor kematian pertama di Thailand disebabkan varian Omicron 6 jam yang lalu: Tiada istilah Hari Agama Sedunia, hanya Islam satu-satunya agama yang jelas dan terbukti benar - Idris Ahmad 6 jam yang lalu: Tang jie-Yen Wei terlepas gelaran juara Terbuka India 6 jam yang lalu: 36,000 ketua isi rumah (KIR) di Selangor telah menerima bantuan RM1,000 - MB 6 jam yang lalu: COVID: 99.1 peratus daripada 3,010 kes dilapor hari ini kategori satu dan dua - KP Kesihatan

IKUTI KAMI


Kerajaan Jangan Berdiam, Biar Rakyat Bangga Guna Bahasa Kebangsaan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Dec 2021 9:00AM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Usaha memartabatkan bahasa kebangsaan dengan membina psikologi bangsa Melayu serta rakyat negara ini secara keseluruhan perlu dilaksanakan bagi memahami bahawa Malaysia mempunyai jati diri.

Tokoh bahasa dan persuratan negara, Profesor Datuk Seri Dr Awang Sariyan berkata, Malaysia perlu mempunyai kekuatan psikologi untuk meyakini bahasa kebangsaan mempunyai kedaulatannya tersendiri.

Negara jiran seperti Thailand dan Indonesia tegasnya, tidak kira kaum apa masih teguh menggunakan bahasa kebangsaan masing-masing, baik dalam urusan rasmi mahupun kegiatan seharian.

“Sebab itu kami sangat berterima kasih kepada Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man yang menggunakan bahasa Malaysia dalam ucapannya pada Persidangan Ke-26 Konvensyen Rangka Kerja Perubahan Iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNFCCC COP-26).

“Beliau (Tuan Ibrahim) bercakap secara peribadi kepada saya, bahawa dia perhatikan negara lain bercakap dalam bahasa masing-masing, kenapa tidak kita. Jadi, ini satu permulaan yang baik.

“Kalau ada kekuatan psikologi begitu, InsyaAllah rakyat biasa bahkan swasta akan patuh. Barulah dikatakan kepimpinan melalui tauladan,” katanya, hari ini.

Profesor Datuk Seri Dr Awang Sariyan
Profesor Datuk Seri Dr Awang Sariyan

Sehubungan itu, Awang menegaskan kekuatan jati diri yang ingin disemat pada rakyat juga harus bertitik tolak daripada usaha para pemimpin bagi memperkasakan bahasa kebangsaan.

Pada masa yang sama, beliau yang juga Pengerusi Lembaga Pengelola Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) turut mempersoalkan jika Malaysia mengamalkan Dasar Pandang ke Timur, mengapa tidak mencontohi penggunaan bahasa kebangsaan semua negara berkaitan dengan meluas.

“Mengapa Dasar Pandang ke Timur yang menjadikan Jepun dan Korea Selatan sebagai contoh, tak dipandang daripada soal bahasa.

“Yang dipandang soal lain, industri dan ekonominya sahaja.

“Inilah masalah menyebabkan keyakinan diri kita agak rendah,” ujarnya.

Namun, Awang mengakui kesal apabila terdapat banyak percanggahan dengan fungsi DBP itu sendiri apabila melibatkan pengukuhan bahasa kebangsaan.

“Kita ada akta sendiri, tetapi banyak percanggahan. Kalau kita lihat objektif pertama DBP adalah untuk membina dan memperkaya bahasa kebangsaan dalam semua bidang termasuk sains dan teknologi.

“Tiba-tiba Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) diperkenalkan waktu zaman Tun Dr Mahathir Mohamad.

“DBP nak perkenal bahasa Malaysia dalam buku teks tak dibenarkan,” katanya.

Disebabkan percanggahan sebegini, beliau menjelaskan amat sukar untuk bahasa kebangsaan mencapai kemajuan dari segi pemantapan dan penggunaannya oleh seluruh rakyat Malaysia.

“Kalau tidak DBP dikatakan harimau kertas, harimau tak bergigi. Kita ada gigi tetapi ditahan. Akta ada. Kalau di pusat perancangan bahasa di Perancis, ada undang-undang ambil tindakan pada orang yang tidak hormat bahasa kebangsaan.

“Sebuah syarikat di Perancis yang tidak menggunakan bahasa Perancis dalam laman web, dikenakan tindakan beribu euro.

“Jadi, DBP perlu diberi sedikit wibawa untuk berkuasa.

“Saya dapati kuasanya terkekang. Ini mesti diberi perhatian oleh kerajaan,” katanya.

Sementara itu, penganalisis politik Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Dr Sivamurugan Pandian menjelaskan, bahasa Malaysia merupakan kunci kepada kekuatan serta keutuhan perpaduan di negara ini, yang mempunyai pelbagai kaum dan budaya.

Profesor Dr Sivamurugan Pandian
Profesor Dr Sivamurugan Pandian

Beliau bagaimanapun mempersoalkan, apakah pelaksanaannya bersifat menyeluruh seperti yang diperuntukkan di bawah Perkara 152 (1) Perlembagaan Persekutuan.

“Adakah institusi Parlimen, perundangan dan kehakiman menggunakannya secara menyeluruh sebagai suluhan ke atas peranan mereka sebagai peneraju dalam pelaksanaan dan penilaian bahasa?

“Penyampaian dalam pentadbiran dan pendidikan serta bahasa ilmu wajib melihat di manakah maruah bangsa Malaysia jika bahasa kebangsaan sekadar memenuhi citra-rasa sesetengah pihak, manakala sebahagiannya meminggirkan status dalam Perlembagaan," tegasnya.

Sehubungan itu, Sivamurugan berkata, ‘Keluarga Malaysia’ yang menjadi agenda Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri wajar memperkukuhkan kedudukan bahasa rasmi dengan menjadikannya sebagai telapak penyatupaduan, kesepaduan dan perpaduan keluarga Malaysia.

“Bahasa Malaysia masih belum mantap penggunaannya dan kedudukannya wajib diangkat bersama, bukan sekadar tanggungjawab nasionalis bahasa yang menjadi tanggungjawab semua pihak.

“Jika tidak serius, ia akan sekadar kekal dalam Perlembagaan tanpa keikhlasan. Jujurkah kita untuk mempertahankan bahasa kebangsaan sebagai bahasa  berdaulat?

“Keberanian Tuan Ibrahim mesti turut dijejaki oleh pemimpin lain yang menamakan diri mereka Keluarga Malaysia,” katanya. - Getaran, 16 Disember 2021.

Berita Berkaitan

1

Kolum 4 bulan yang lalu

Orang Inggeris Dan Perancis Pun Berbahasa Melayu

2

Budaya 4 bulan yang lalu

Aura Bahasa Melayu Dr Malar Dan Mekyun

Sorotan

1

Di Sebalik Kontroversi, Pementasan 'Putri Santubong' Sukses, Dikenali Dunia!

2

Banjir Melanda, Awasi Bahaya Penyakit Bawaan Air - Pakar

3

Letusan Gunung Berapi Tonga Cetus Amaran Tsunami di Jepun, Kepulauan Pasifik

4

Pencuri Dimandikan Seperti Jenazah, Jangan Buat 'Undang-Undang Rimba'

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

Ganja 78Kg Dirampas, 4 Lelaki Termasuk Warga Emas Ditahan

oleh Rafisqi Radhi

Semasa 7 jam yang lalu

Pelabuhan Kuantan Belum Capai Kapasiti Maksimum Pengurusan Kargo

oleh Nik Khaleef Fitri

Semasa 1 hari yang lalu

Ujian Kendiri Setiap 3 Hari, 2 Kali Seminggu Jika Terdedah Jangkitan COVID-19

oleh Susan Albert

Semasa 11 jam yang lalu

Polis Siasat Dakwaan Terence, Minuman Dicampur Dadah