Berita Terkini

2 jam yang lalu: AirAsia Group Bhd secara rasmi mengumumkan pertukaran nama syarikat pegangan kumpulan kepada Capital A Bhd 2 jam yang lalu: Wan Azizah dipangil ke bukit aman petang ini 3 jam yang lalu: Hampir 50 peratus populasi dewasa terima suntikan dos penggalak 5 jam yang lalu: 10 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 3 BID, jumlah korban 31,940 5 jam yang lalu: Biden berikrar menyokong Ukraine - Rumah Putih

IKUTI KAMI


Perarakan Perayaan Tidak Dibenarkan, Termasuk Thaipusam - Halimah Sadique

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 Dec 2021 7:17PM

Halimah menjawab soalan pada Pertanyaan-pertanyaan bagi Jawab Lisan sempena Mesyuarat Khas Penggal Ketiga Parlimen Ke-14 di Parlimen hari ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Semua perarakan perayaan termasuk perarakan kavadi bagi perayaan Thaipusam yang akan disambut tahun hadapan adalah tidak dibenarkan, kata Datuk Halimah Mohamed Sadique.

Menurut Menteri Perpaduan Negara itu, ia berikutan jangkitan varian baharu COVID-19 Omicron yang melanda negara ketika ini.

“Dalam permohonan sempena sambutan Thaipusam, perarakan itu tidak dibenarkan (kerana) kita sedang berhadapan dengan varian COVID-19 yang baharu.

“Kementerian juga akan mengadakan sesi libat urus bersama pelbagai pihak berkepentingan mengenai SOP perayaan itu awal bulan nanti,” katanya.

Beliau menyatakan demikian sebagai menjawab soalan tambahan Sivakumar Naidu (PH-Batu Gajah) mengenai SOP sambutan Thaipusam yang akan datang.

Halimah berkata, cadangan SOP bagi perayaan Thaipusam dan Krismas tahun ini dijangka dibentangkan dalam tiga mesyuarat jawatankuasa untuk kelulusan, pertengahan bulan nanti.

Menurut beliau, kementeriannya telah menyediakan prosedur operasi standard (SOP) bagi sambutan perayaan itu yang jatuh pada 18 Januari.

“Semua cadangan SOP itu akan dibawa ke mesyuarat (pelbagai jawatankuasa) berikutnya yang dijangka diadakan dari 13 hingga 15 Disember, untuk mendapatkan kelulusan.

“Wakil-wakil daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan (KKM) turut hadir dalam sesi libat urus bersama pelbagai pihak berkepentingan mengenai SOP perayaan itu,” jelasnya.

Sivakumar turut bertanya sama ada gerai jualan dibenarkan dibuka di kuil bagi menambah pendapatan peniaga, memandangkan rumah ibadat ini telah ditutup hampir dua tahun.

Halimah berkata, kementeriannya telah mengenal pasti tujuh bidang yang perlu diberi perhatian berhubung perayaan itu, termasuk pembukaan gerai.

“(Gerai jualan) tidak ada masalah, selagi mendapat kebenaran pihak berkuasa tempatan,” ujarnya.

Beliau berkata, SOP untuk sambutan perayaan Krismas juga akan diumumkan tidak lama lagi selepas perbincangan diadakan dengan pihak berkepentingan.

Pada Januari tahun ini, perarakan tahunan pedati Thaipusam di ibu kota dan Pulau Pinang tertakluk kepada SOP yang ketat, melibatkan hanya 10 pengikut. - Getaran, 7 Disember 2021.

Berita Berkaitan

1

Refleksi 2 jam yang lalu

Buat 5 Perkara Ini Untuk Lebih Positif dan Gembira

2

Semasa 2 jam yang lalu

Selangor Catat Jumlah Tertinggi Kematian Baharu COVID-19

3

Politik 5 jam yang lalu

SOP PRN Johor Wajar Diperketatkan Bendung Penularan COVID-19

4

Semasa 20 jam yang lalu

Vaksin COVID-19 Kanak-Kanak Selamat, Berkesan, Program PICKids Bermula 3 Februari

Sorotan

1

AirAsia Sambung Semula Penerbangan Ke Phnom Penh

2

Selepas Fries McD, Ayam Goreng KFC Pula 'Hilang' 

3

Berlakon Watak Ibu Kepada Anak Dewasa, Erra Fazira Bersikap Realistik

Disyorkan untuk anda

Semasa 23 jam yang lalu

Kenyataan Pengarah Perhutanan Kelantan Mahu Alih Perhatian Isu Sebenar - Aktivis

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

AirAsia Sambung Semula Penerbangan Ke Phnom Penh

Semasa 20 jam yang lalu

Vaksin COVID-19 Kanak-Kanak Selamat, Berkesan, Program PICKids Bermula 3 Februari

oleh Susan Albert

Semasa 22 jam yang lalu

SOP Umrah Baharu Akan Dimuktamadkan Setelah Diperhalusi, Dipersetujui - Nancy