Berita Terkini

5 jam yang lalu: COVID: 7,246 kes sembuh dilapor hari ini, kumulatif kes pulih kini 2,551,253 - KP Kesihatan 5 jam yang lalu: COVID: 98.2 peratus atau 5,703 kes daripada 5,806 kes dilapor hari ini kategori satu dan dua - KP Kesihatan 5 jam yang lalu: Singapura mengesan dua kes import COVID-19 dengan ujian awal positif bagi varian Omicron - MOH 7 jam yang lalu: 6 pelajar MRSM Sultan Azlan Shah disah positif COVID-19 8 jam yang lalu: Datuk Lee Chong Wei dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Sains Sukan sempena Istiadat Konvokesyen Ke-58 USM

IKUTI KAMI


Kaji Semula Had Umur Belia Bawah 30 Tahun - ABIM

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 23 Nov 2021 4:24PM

Muhammad Faisal Abdul Aziz

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pengumuman pelaksanaan had umur bawah 30 tahun oleh Menteri Belia dan Sukan untuk pertubuhan belia harus dikaji semula.

Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Muhammad Faisal Abdul Aziz berkata, keputusan pelaksanaan had umur ini dibuat secara tergesa-gesa tanpa mengambil kira kaedah perlaksanaan secara pendaratan landai (soft landing).

Menurut beliau, dasar had umur belia yang sentiasa berubah akan mengganggu kestabilan pertubuhan belia selaku pemegang taruh utama, dalam membangunkan masyarakat akar umbi sejak sekian lama.

“ABIM menggesa Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu supaya mengkaji semula pengumuman pelaksanaan had umur bawah 30 tahun untuk pertubuhan belia menerusi sidang parlimen baru-baru ini.

“Bantahan ini bukan perkara baharu kerana ia telah disuarakan semenjak diluluskan pada 2019, walaupun pada awalnya diumumkan had umur ini akan dilaksanakan secara berperingkat mulai umur bawah 35 tahun semasa sambutan Hari Belia Negara 2019 oleh menteri belia dan sukan ketika itu,” katanya.

Faisal berkata demikian susulan pengumuman Kementerian Belia dan Sukan akan melaksanakan had umur 30 tahun ke bawah bagi pemegang jawatan pertubuhan belia yang akan berkuat kuasa mulai 1 Januari 2022.

Jelas Faisal lagi, perubahan secara drastik akan menjejaskan operasi pertubuhan belia termasuk dalam pengurusan institusi serta aset.

Katanya, perkara itu memerlukan komitmen secara rencam, dan umur 35 tahun ini dilihat realistik dengan mengambil kira demografi petugas belia yang sepenuh masa menggerakkan pertubuhan di seluruh negara, berbanding belia bawah 30 tahun yang masih dalam fasa membina kerjaya, keluarga serta kehidupan.

“Sekiranya kementerian ingin meneruskan penguatkuasaan had umur belia bawah 30 tahun dan dalam hal ini, ABIM menggesa agar pertubuhan belia sedia ada diberi pilihan untuk terus bergerak tanpa terikat dengan had umur di bawah pendaftar pertubuhan belia (ROY).

“Pertubuhan-pertubuhan belia yang sedia ada juga turut diberi keizinan untuk berpindah ke pendaftar pertubuhan (ROS) dengan mengekalkan akronim yang sama,” tegasnya.

Pandangan ini jelas Muhammad Faisal, ABIM perlu diberi perhatian dengan penuh tanggungjawab.

“Ia demi meneruskan kelestarian aktivisme belia yang bermula semenjak sebelum negara ini mencapai kemerdekaan,” katanya. - Getaran, 23 November 2021

Berita Berkaitan

1

Politik 2 minggu yang lalu

Peja, Jangan Meludah Ke Langit - Howard Lee

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Mangsa Gangguan Seksual Sukar Bersuara, Emosi Terganggu - Pakar

3

Selebriti 1 bulan yang lalu

Faizal Azumu Nafi Nikahi Erra Fazira

4

Semasa 2 bulan yang lalu

Gim Kembali Beroperasi Kecuali Di Negeri Fasa 1 - MKN

Sorotan

1

Rosmah Masih Di Singapura, Tidak Hadir Perbicaraan

2

Avaa Vanja Tuntut Cerai Daripada Suami

3

Auntie Anne’s Di Singapura Kini Berstatus Halal

Disyorkan untuk anda

Semasa 8 jam yang lalu

Selangor Tak Tolak Kemungkinan Tambah Kerusi DUN

Politik 1 hari yang lalu

PKR Sedia Beri Tentangan Kepada GPS

oleh Rosli Amit

Politik 1 hari yang lalu

Jangan Jadikan Sarawak Tempat Berebut Kuasa Politik - Fadillah

oleh Aiman Sadiq

Semasa 12 jam yang lalu

Pendaftaran Automatik Undi 18 Diwarta Berkuatkuasa 15 Disember - SPR