Berita Terkini

6 jam yang lalu: 5,551 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: Perkembangan terbaharu kes Omicron akan diambil kira dalam SOP PRN Sarawak - Khairy 9 jam yang lalu: Pengembara yang tiba di KLIA dari negara berisiko tinggi akan dipakaikan peranti pengesanan sepanjang tempoh kuarantin - Khairy 9 jam yang lalu: Lapan kontak rapat kes Omicron akan menjalani ujian swab PCR hari ini - Khairy 9 jam yang lalu: Kes pertama varian Omicron dikesan di Malaysia pada 2 Disember melibatkan pengembara bukan warganegara dari Afrika Selatan - Khairy

IKUTI KAMI


Budaya Konsep Tanpa Kertas Undang Bahaya Ancaman Siber

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 08 Nov 2021 8:23PM

Kerajaan perlu memastikan rangkaian sistem komputer berada pada tahap yang tinggi bagi melindungi keselamatan data peribadi daripada menjadi mangsa serangan siber. - Gambar AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Ledakan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) serta revolusi jaringan internet dicipta pakar komputer dan pembangun perisian hari ini membolehkan manusia berkomunikasi tanpa sempadan.

Namun, kepesatan dan kecanggihan ICT bukan sahaja mendatangkan kesan positif kepada kehidupan manusia, bahkan turut membawa impak negatif seperti jenayah siber yang boleh membahayakan kehidupan jika tidak diawasi dan ditangani sebaiknya.

Serangan siber merupakan ancaman baharu yang mendapat perhatian khusus banyak negara dan kerajaan hari ini, lantaran ia hadir dalam pelbagai bentuk, termasuk secara senyap.

Atas faktor ini, kerajaan perlu memastikan rangkaian sistem komputer berada pada tahap yang tertinggi, bagi memastikan keselamatan data dan maklumat peribadi selamat dari mana-mana anasir penggodam.

 Shahelmey Yahya - Gambar dari media sosial
Shahelmey Yahya - Gambar dari media sosial

Perkara itu turut disuarakan oleh Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat Sabah, Datuk Ir Shahelmey Yahya yang menyifatkan, tahap keselamatan data negara perlu diteliti dari semasa ke semasa.

Ini kerana, menurut beliau, usaha kerajaan membudayakan konsep tanpa kertas dalam perkhidmatan di negara ini bakal berdepan dengan ancaman siber.

“Saya menyambut baik usaha kerajaan dalam membudayakan konsep tanpa kertas dalam perkhidmatan, sama ada di sektor awam atau swasta.

“Sejajar dengan usaha itu, perhatian yang teliti perlu diberi kepada keselamatan siber terutamanya jika ia membabitkan kerjasama dengan pihak asing. Ini demi keselamatan negara kerana data dan maklumat merupakan aset penting sesebuah negara,” katanya hari ini.

Terdahulu Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz ketika membentang Bajet 2022 berkata, kerajaan menyasarkan penggunaan 80 peratus cloud storage dalam perkhidmatan awam pada tahun hadapan, sebagai antara usaha meningkatkan penggunaan pengkomputeran awan bagi membudayakan konsep tanpa kertas.

Dalam pada itu, Shahelmey yang juga Exco Kesihatan Sabah berpendapat, ancaman siber memerlukan pemantauan yang berterusan kerana tahap keselamatan siber akan memberi kesan kepada ekonomi dan keselamatan negara.

“Ancaman siber ini adalah perkara yang memerlukan pemantauan yang berterusan kerana pihak tidak bertanggungjawab akan sentiasa mencari cara untuk menggodam, terutamanya membabitkan data dan maklumat penting.

“Ia akan dapat menjejaskan ekonomi negara jika ianya berlaku. Kita perlu memastikan kesiapsiagaan kita dalam hal ini di peringkat yang tinggi pada setiap masa,” katanya.

Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) sebelum ini melaporkan hampir 84 peratus perusahaan kecil dan sederhana ((PKS) di negara ini telah diserang dan menerima ancaman siber.

Chubb, syarikat urus niaga hartanah dan insurans kecederaan global juga turut mendedahkan perkara itu menerusi Laporan Kesediaan Siber PKS - Kelalaian adalah Risiko.

Presiden Negara Chubb Malaysia, Steve Crouch berkata, jumlah perniagaan kecil yang menjadi mangsa insiden siber adalah tinggi dan ia merupakan satu senario yang membimbangkan. – Getaran, 8 November 2021.

Berita Berkaitan

1

Budaya 1 minggu yang lalu

Talun, Manik Seramik Buah Tangan Tradisional Unik Dari Lawas 

2

Budaya 1 minggu yang lalu

CENDANA Anjur KLWKND Untuk Pupuk Pemulihan Seni Dan Budaya Malaysia

3

Budaya 3 minggu yang lalu

Festival Seni Hidup Paparkan Kesenian 15 Negara

4

Semasa 1 bulan yang lalu

DAKEN 2021 Dilengkapi 39 Strategi, 95 Pelan Tindakan - Nancy

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Pendaftaran Automatik Undi 18 Diwarta Berkuatkuasa 15 Disember - SPR

Singapura 1 hari yang lalu

Auntie Anne’s Di Singapura Kini Berstatus Halal

Semasa 41 minit yang lalu

Jangan Tunggu Tahun Depan, Penceroboh Diingatkan Untuk Henti Teroka Tanah Haram

oleh Nik Khaleef Fitri

Semasa 2 jam yang lalu

Individu Dakwa Adik Dibuli Tentera Belum Tampil - Hishammuddin

oleh Farhana Farush