Berita Terkini

8 minit yang lalu: 6 lagi pelajar Maktab Mahmud Sik positif COVID-19 9 minit yang lalu: 98.2 peratus kes baharu COVID-19 kategori 1 dan 2 10 minit yang lalu: Malaysia sumbang vaksin Astrazeneca kepada Bangladesh, Laos - Khairy 12 minit yang lalu: Polis Klang Selatan lakukan 9 serbuan babitkan judi haram sejak 1 Disember hingga hari ini, rampas RM65,000 serta tahan 25 individu 13 minit yang lalu: Kes isu kerakyatan: Mahkamah rayuan tetapkan 22 Disember dengan rayuan kerajaan tangguh keputusan

IKUTI KAMI


Semak Semula Bajet 2022, Kurangkan Beban Hutang Negara - Tun M

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 02 Nov 2021 5:39PM

Dr. Mahathir Mohamad - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Bajet 2022 disemak semula supaya dapat mengurangkan beban hutang negara pada masa akan datang.

Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, jumlah peruntukan dalam belanjawan tersebut terlalu tinggi dan boleh menyumbang kepada peningkatan hutang negara.

Menurut beliau, kerajaan perlu berhati-hati supaya perbelanjaan kerajaan dapat dikurangkan dan beban hutang negara tidak digalas generasi seterusnya.

“Memang mudah untuk mengadakan belanjawan yang disukai ramai. Bajet 2022 menunjukan tambahan peruntukan untuk semua pihak.

“Angka hutang boleh diturunkan peratusannya dengan menaikkan harga syiling  yang dibenar. Tetapi jumlah hutang tidak boleh diturunkan. Hutang mesti dibayar. Tidak bayar hutang negara akan diisytihar bankrap,” katanya.

Dr Mahathir yang juga Ahli Parlimen Langkawi menyatakan demikian ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2022 di Dewan Rakyat hari ini.

“Sebenarnya kerajaan sekarang perlu berhati-hati supaya tidak membebankan kerajaan yang akan datang,” katanya.

Beliau memberitahu, ada kemungkinan kerajaan akan mengurangkan perbelanjaan membabitkan beberapa sektor seperti pendidikan, pertanian dan telekomunikasi dengan menggunakan teknologi baharu serta penswastaan.

“Tetapi setelah sektor telekomunikasi diswastakan, kerajaan mengambil alih teknologi terkini yang akan memerlukan berbilion ringgit untuk dibekalkan kepada pelanggan.

“Apa perlunya kerajaan terlibat dalam khidmat ini? Tentulah lebih baik diserah kepada syarikat telekomunikasi yang sekian lama membekal sistem komunikasi dalam negara. Ia membantu kerajaan menyelamatkan sejumlah besar peruntukan dalam belanjawan,” katanya.

Dr Mahathir berkata, semakan semula itu membantu kerajaan mengenal pasti perkara yang sepatutnya boleh dikurangnya, sekali gus mengurangkan beban hutang negara pada masa depan.

“Saya juga mahu tahu, dari mana kerajaan memperolehi  wang sebanyak RM332 bilion dalam Bajet 2022, sedangkan pendapatan kerajaan adalah sebanyak RM234 bilion sahaja.

“Selama satu jam saya mendengar bagaimana kerajaan akan mencurah wang dengan banyaknya kepada siapa sahaja. Saya tidak dapat tunggu sampai tamat ucapan. Tetapi sehingga tamat ucapan tidak ada sesiapa yang tertinggal. Semua dapat peruntukan yang bertambah,” katanya.

Reaksi semua pihak selepas pembentangan itu jelas beliau, menampakkan dengan jelas bahawa majoriti mereka gembira dengan semua peruntukan diberikan.

“Saya percaya jika PRU diadakan lusa, (semua) parti kerajaan akan menang besar.

“Kemungkinan besar ialah kerajaan akan berhutang. Dari RM332 bilion peruntukan, RM98 bilion adalah hutang,” katanya. - Getaran, 2 November 2021

Berita Berkaitan

1

Pendidikan 4 jam yang lalu

Keciciran Pelajar Sekolah Semakin Menurun Berbanding 2018 - KPM

2

Semasa 6 hari yang lalu

Dewan Rakyat Panas Isu Harga Barang Naik

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Ahli Parlimen Perlu Diberi Peruntukan Adil - Anwar

4

Ekonomi 1 minggu yang lalu

Caj DNB Kurang Daripada 20 Sen Bagi Setiap GB 5G Kepada Syarikat Telekomunikasi

Sorotan

1

Suu Kyi Dijatuhi Hukuman Penjara 4 Tahun

2

Menara 188 Disewakan Kepada Syarikat Swasta, Hospitality 360

3

Rangnick Bermula Dengan Langkah Kanan Bersama United

4

Penyiar Pembunuh Industri Kreatif Hiburan Dalam Senyap!

Disyorkan untuk anda

Luar Negara 3 jam yang lalu

Kes Libat Omicron Meningkat 50 Peratus Di UK

Semasa 7 jam yang lalu

Bintara Kanan Maritim Hadapi 32 Tuduhan Terima Suapan

oleh Nik Khaleef Fitri

Luar Negara 1 hari yang lalu

Angka Korban Semeru Meningkat 13 Orang

Semasa 1 hari yang lalu

Berasak Di Kedai Permainan, Polis Jejak Sekumpulan Lelaki

oleh Fitri Nizam