Berita Terkini

6 jam yang lalu: 5,551 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: Perkembangan terbaharu kes Omicron akan diambil kira dalam SOP PRN Sarawak - Khairy 9 jam yang lalu: Pengembara yang tiba di KLIA dari negara berisiko tinggi akan dipakaikan peranti pengesanan sepanjang tempoh kuarantin - Khairy 9 jam yang lalu: Lapan kontak rapat kes Omicron akan menjalani ujian swab PCR hari ini - Khairy 9 jam yang lalu: Kes pertama varian Omicron dikesan di Malaysia pada 2 Disember melibatkan pengembara bukan warganegara dari Afrika Selatan - Khairy

IKUTI KAMI


11 Kawasan Berisiko Banjir Susulan Fenomena Air Pasang Besar

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 02 Nov 2021 4:15PM

Beberapa kawasan di Selangor dinaiki air baru-baru ini berikutan hujan lebat. - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PELABUHAN KLANG - Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah (JPBD) Klang mengenal pasti 11 kawasan yang berisiko banjir susulan fenomena air pasang besar, pada 4 hingga 7 November nanti.

Kawasan-kawasan tersebut adalah Kg Tok Muda, Kg Sg Pinang di Pulau Indah, Pandamaran, Taman Selat Damai di Pelabuhan Klang, Kg Sg Serdang, Ban Sementa, Ban Sg Keramat, Kampung Perepat, Pelabuhan Utara, Telok Gong dan Pulau Ketam.

Bercakap kepada pemberita selepas melawat kawasan-kawasan berisiko tinggi banjir di sini, Pemangku Pengerusi JPBD Klang, Mohd Shahrizan Mohd Salleh berkata pasukan tinjauan dari pelbagai agensi akan diaktifkan dalam tempoh tersebut.

“JPBD Klang telah mengambil beberapa langkah persediaan antaranya pemberian taklimat persediaan menghadapi banjir dan tatacara pengoperasian 71 pusat pemindahan sementara (PPS) untuk memastikan mangsa banjir patuh akan prosedur operasi standard serta mengaktifkan Bilik Gerakan Bencana Daerah," katanya hari ini. 

“JPBD Klang telah mengeluarkan arahan kepada pihak Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Majlis Perbandaran Klang (MPK), Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) supaya sentiasa menyelenggara dan membersihkan semua sistem saliran di bawah bidang kuasa pentadbiran masing-masing bagi mengelakkan berlakunya banjir kilat," katanya.

Beliau berkata sebagai contoh pihak MBSA telah membuat sewaan pam air dan membina kolam tadahan sementara bagi menghadapi bencana banjir akan datang.

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, monsun timur laut atau musim tengkujuh di Malaysia dijangka bermula pada 3 November dan berterusan hingga Mac 2022 dengan empat hingga enam episod hujan lebat dijangka berlaku dalam tempoh tersebut. - Bernama

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Jualan Keluarga Malaysia Bantu Ringankan Beban Pengguna - PM

oleh Rubini Nagarajah

Sukan 1 hari yang lalu

Malaysia Layak Ke Separuh Akhir Skuasy Berpasukan Asia 2021

Semasa 1 hari yang lalu

KTMB Tawar Tambang Percuma 3 Hari Kepada OKU

Sukan 1 hari yang lalu

Piala Dunia Remaja: Malaysia Tewas Pada Perancis