Berita Terkini

3 jam yang lalu: Mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti-Rasuah secara dasar setuju cadangan gubal Rang Undang-Undang Sumbangan Politik - PM 3 jam yang lalu: Pusat Pencegahan Jenayah Kewangan Nasional akan jadi agensi berpusat urus harta disita dan dilucut hak - PM 3 jam yang lalu: Kajian mendalam akan dilakukan bagi asingkan kuasa Pendakwa Raya dan Peguam Negara - PM 3 jam yang lalu: Kerajaan akan perkenal Pelan Tadbir Urus Baik Nasional (MyGovernance) perkukuh keupayaan penyampaian perkhidmatan awam serta tangani isu kelemahan tadbir urus - PM 5 jam yang lalu: Khairy ucap tahniah kepada rakyat Malaysia daripada segi tingkah laku yang baik pada fasa peralihan ke endemik

IKUTI KAMI


Rakyat Malaysia, ASEAN Gesa Konflik Lebih 70 Tahun Kashmir Dihentikan

Semasa Dikemaskini 6 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 29 Oct 2021 1:27PM

Poster-poster bagi memperingati Hari Hitam Kashmir dipamerkan di Peshawar, pada 27 Oktober 2021. - Gambar AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Penindasan didepani penduduk Kashmir selepas diambil alih India secara paksa tanpa sebarang kelulusan perlembagaan serta moral kemanusiaan sejak 26 Oktober 1947, masih tidak bernoktah walaupun sudah 74 tahun berlaku.

Peristiwa dinamakan penduduk Kashmir sebagai ‘Hari Hitam Kashmir’ itu yang bermula sejak pemisahan India dan Pakistan pada tahun sama, bukan sahaja menyaksikan ratusan ribu rakyat Kashmir terkorban di tangan tentera dan orang India, tetapi turut melibatkan pemerkosaan puluhan ribu wanita.

Begitu sadisnya konflik berkenaan, status isteri bertukar janda bukan lagi perkara luar biasa, apatah lagi anak yang diyatimkan dan kemusnahan lebih 100,000 bangunan.

Bukan setakat itu, penduduk Kashmir terus dinafikan hak asasi, berdepan penghapusan etnik, ditangkap sewenang-wenangnya, ditahan tanpa perbicaraan, diseksa serta hidup dalam ketakutan dan kesusahan setiap hari.

Sehingga kini, penderitaan warga Kashmir gagal dibela apabila pihak berkaitan, termasuk agensi antarabangsa tidak bersungguh-sungguh menjalankan tanggungjawab untuk menyelesaikan konflik berkenaan.

Meskipun pertubuhan bukan kerajaan (NGO), terutama yang memperjuangkan isu hak asasi dan Islam di seluruh dunia tidak pernah berhenti memperjuangkan nasib penduduk di wilayah itu serta merayu situasi terbabit dihentikan atas nama kemanusiaan, kemelut tersebut tetap berterusan.

Sempena memperingati ulang tahun sejarah menyedihkan dunia itu, Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), menganjurkan Hari Hitam Kashmir 2021 di Ampang, di sini dengan turut dihadiri penggiat NGO, kedutaan negara luar dan delegasi asing.

Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, MAPIM terpanggil untuk menganjurkan acara itu sebagai antara usaha berterusan untuk mengenengahkan konflik penindasan ke atas penduduk atau sesebuah negara, melindungi deklarasi dan membawa suara solidariti mengenai isu Kashmir.

Katanya, acara itu menyaksikan satu akuan pengisytiharan ditandatangani MAPIM, NGO serta individu dari Malaysia dan Advokasi Rakyat Asean berhubung situasi membelenggu Kashmir supaya kemelut berkenaan dihentikan segera.

“Kami mengisytiharkan solidariti tidak berbelah bahagi terhadap semua penduduk Kashmir untuk mencari keadilan dan menentukan hak sendiri.

“Rakyat Malaysia dan rakyat ASEAN mengisytiharkan menyokong penyelesaian aman pertikaian Kashmir melalui plebisit (pungutan suara umum untuk menyelesaikan sesuatu tuntutan atau krisis),” katanya ketika berucap pada acara itu.

Mohd Azmi berkata, mereka turut meminta supaya anggota tentera India diarahkan keluar daripada Jammu dan Kashmir.

“Agenda Hindutva dan perubahan demografi di Jammu dan Kashmir perlu dihentikan, selain menamatkan pada kadar segera keganasan serta pencabulan hak asasi manusia oleh tentera India terhadap orang awam Kashmir” katanya.

Beliau berkata, rakyat Malaysia dan ASEAN menuntut masyarakat antarabangsa bertegas ke atas mewujudkan resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk melaksanakan plebisit bagi memberi hak kepada penduduk Kashmir menentukan nasib sendiri.

Masyarakat antarabangsa katanya, turut mendesak India untuk menghentikan kekejaman, penindasan kejam dan pencabulan hak asasi manusia di Kashmir.

Selain itu, Mohd Azmi berkata, Perintah Ruang Bangsa-Bangsa Bersatu UNSC perlu menghidupkan semula resolusi pertikaian Kashmir dan melaksanakan plebisit seperti dikehendaki rakyat Kashmir tanpa lengah.

Jelasnya, Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) harus mewakili ummah secara berterusan bagi menyuarakan kebimbangan mereka terhadap ketidakadilan dan penindasan ke atas Kashmir di bawah penjajahan India.

Kerajaan Malaysia pula, katanya, perlu menyuarakan kebimbangan dan mendesak penyelesaian secara aman berhubung pertikaian Kashmir.

“Kita meminta Ahli Parlimen untuk memulakan kaukus bagi memperjuangan isu Kashmir, manakala NGO dan masyarakat negara ini tanpa mengira fahaman harus menyokong seruan mengenai hak penduduk Kashmir.

“Media Malaysia dan antarabangsa mesti memainkan peranan dalam membangkitkan isu Kashmir kepada orang ramai,” katanya. - Getaran, 29 Oktober 2021


 

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 1 minggu yang lalu

PM Ismail Sabri Pelawa Pelabur AS, Tesla Melabur Di Malaysia

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Bahasa Indonesia Berperanan Sebagai Kapal Induk, Bahasa Melayu Kapal Pengiring - Pakar

3

Jelajah 2 bulan yang lalu

10 PBT Rangkul Anugerah Asean Clean Tourist City Standard

4

Ekonomi 3 bulan yang lalu

Capital A Jangka Perniagaan Penerbangan Catat Pemulihan Penuh Pada Suku Keempat

Sorotan

1

‘Selamat Pagi Cikgu!’, Kenangan Abadi Terpahat Di Hati

2

FINAS Bantu Penggiat Industri Kreatif Tingkat Kualiti Filem Negara Menerusi MyLAB

3

Mengubah Negara Menjadi Gergasi Sukan Komersial Dengan L‘Etape M‘sia

Disyorkan untuk anda

Semasa 33 minit yang lalu

Perluas Penghapusan AP Kepada Barang Lain Termasuk Kenderaan - DAP

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 jam yang lalu

KJ Tabik Masih Ramai Rakyat Amalkan SOP

oleh Aiman Sadiq

Semasa 9 jam yang lalu

COVID-19, Kes Harian, Kematian Kembali Meningkat

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Terima Suapan RM700,000, Pegawai Kanan, Pesara Kerajaan Ditahan SPRM

oleh Mira Adilah Azmi