Berita Terkini

6 jam yang lalu: COVID: 7,246 kes sembuh dilapor hari ini, kumulatif kes pulih kini 2,551,253 - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: COVID: 98.2 peratus atau 5,703 kes daripada 5,806 kes dilapor hari ini kategori satu dan dua - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: Singapura mengesan dua kes import COVID-19 dengan ujian awal positif bagi varian Omicron - MOH 8 jam yang lalu: 6 pelajar MRSM Sultan Azlan Shah disah positif COVID-19 9 jam yang lalu: Datuk Lee Chong Wei dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Sains Sukan sempena Istiadat Konvokesyen Ke-58 USM

IKUTI KAMI


Pemimpin Negara Perlu Diwajib Isytihar Aset - ABIM

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Oct 2021 4:44PM

Muhammad Faisal Abdul Aziz - Gambar dari media sosial

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pemimpin negara diminta mengisytiharkan aset masing-masing susulan pendedahan Kertas Pandora baru-baru ini.

Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Muhammad Faisal Abdul Aziz berkata, pihaknya memandang serius isu berkenaan apabila ia turut melibatkan beberapa tokoh politik di negara ini.

Tegas beliau, ABIM menggesa agar kerajaan mewujudkan rang undang-undang khusus bagi mewajibkan setiap pemimpin negara mengisytiharkan nilai wang serta aset yang dimiliki mereka, baik di dalam atau luar negara.

Katanya, ABIM turut sependapat dan menyokong gesaan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya Dewan Rakyat membahaskan isu untuk mendedahkan Kertas Pandora pada kadar segera.

"Rang undang-undang ini juga perlu mewajibkan setiap pemimpin negara berkenaan menjelaskan sumber serta bagaimana semua aset ini dikumpulkan.

"ABIM merasakan desakan menerusi usul yang dibuat oleh Anwar agar pendedahan ini dibahaskan di Parlimen adalah tepat, memandangkan ia membabitkan ketelusan dan integriti dalam kalangan ahli politik, khususnya mereka yang menjawat tugasan penting dalam pentadbiran negara," katanya.

Rakyat jelas Faisal, perlu terus menyuarakan keprihatinan dengan menuntut agar pendedahan Pandora Papers perlu dibahaskan secara terbuka semasa sidang rasmi Parlimen.

"Ia harus disiasat menerusi mekanisme perundangan rasmi," tegasnya. - Getaran, 16 Oktober 2021.

Sorotan

1

Rosmah Masih Di Singapura, Tidak Hadir Perbicaraan

2

Avaa Vanja Tuntut Cerai Daripada Suami

3

Auntie Anne’s Di Singapura Kini Berstatus Halal

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Ops Menu, 45 Premis Makanan Dikenakan Tindakan

Semasa 1 hari yang lalu

Harga Lantai Perlu Dilaksana, Elak Manipulasi Harga Orang Tengah

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Jual Konkrit Milik Majikan, Pemandu Lori Didakwa Pecah Amanah

oleh Nik Khaleef Fitri

Semasa 6 jam yang lalu

Jualan Keluarga Malaysia Bantu Ringankan Beban Pengguna - PM

oleh Rubini Nagarajah