Berita Terkini

47 minit yang lalu: 5,020 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 1 jam yang lalu: Indonesia dijangka hantar 5,000 hingga 10,000 rakyatnya untuk bekerja di negara ini, bulan depan - M. Saravanan 3 jam yang lalu: Mahkamah Rayuan benar permohonan Najib untuk penangguhan pelaksanaan hukuman sementara menunggu rayuan di Mahkamah Persekutuan 4 jam yang lalu: Pasukan peguam bela Najib akan memohon untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman diputuskan Mahkamah Tinggi 4 jam yang lalu: Rayuan Najib untuk mengenepikan kesemua tujuh tuduhan Mahkamah Tinggi ditolak

IKUTI KAMI


Bayaran Bil Air Golongan Rentan Perlu Dibantu

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 15 Oct 2021 3:58PM

Dana khas diperlukan bagi membantu meringankan bebanan golongan susah dan rentan untuk membiayai bil air serta kos baik pulih kebocoran paip. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Penyedia perkhidmatan air di seluruh negara dicadang menyediakan peruntukan dana khas bagi membantu meringankan bebanan golongan susah dan rentan untuk membiayai bil air serta kos baik pulih kebocoran paip.

Presiden Forum Air Malaysia, Saral James Maniam berkata, golongan berkenaan mencakupi kumpulan B40, warga emas, penghidap penyakit berisiko dan orang kelainan upaya (OKU), selain individu terkesan kewangan atau kehilangan pekerjaan akibat pandemik COVID-19.

Saral James Maniam
Saral James Maniam

Menurut beliau, dana itu juga boleh disalurkan untuk membantu membaiki kebocoran paip yang berlaku tanpa disedari pemilik kediaman.

“Cadangan untuk penyedia perkhidmatan air di setiap negeri ini adalah relevan dan penting bagi mengelakkan individu yang mengalami masalah kewangan, semakin terbeban apabila terpaksa membayar bil atau kos baik pulih paip air.

“Penyedia perkhidmatan ini kena selidik aduan berhubung kebocoran dan jika perkara terbabit benar-benar di luar pengetahuan pengguna atau mereka tidak mampu membiayai kos baik pulih, mereka perlu dibantu,” katanya kepada Getaran ketika dihubungi.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pelbagai isu masalah air, terutama kes ketiadaan bekalan itu yang sering dihadapi penduduk Lembah Klang sejak lebih 10 tahun lalu.

Saral berkata, penyedia perkhidmatan perlu memperbaiki sistem mereka bagi mengelakkan pengguna seolah-olah mereka mereka ditindas.

Katanya, mereka menerima pelbagai aduan berhubung masalah air daripada pengguna di seluruh negara, terutama di Selangor dan Kuala Lumpur.

Aduan itu jelas beliau termasuk ketiadaan air, kemusykilan bil dan pemotongan bekalan terbabit.

“Justeru, saya meminta supaya penyedia perkhidmatan bersikap proaktif untuk meneliti setiap aduan atau permasalahan dihadapi pengguna, berbanding terus bertindak memotong bekalan itu.

“Dalam keadaan negara dilanda pandemik, penyedia perkhidmatan air perlu meneliti sekiranya pengguna berdepan isu kewangan atau mengalami sebarang masalah susulan,” katanya.

Mengulas lanjut, Saral berkata, penyedia perkhidmatan juga harus mengambil sikap bertanggungjawab dan memiliki empati.

“Sekiranya akaun pembayaran pengguna tidak memiliki sebarang tunggakan atau kekal berada pada kadar selaras setiap bulan, tetapi pada sama gagal konsisten dalam pembayaran, perkara itu perlu diteliti.

“Begitu juga jika berlaku lonjakan bil, perkara terbabit juga harus diteliti,” katanya.

Pada masa sama Saral berkata, banyak faktor lain turut menyumbang kepada masalah pembayaran bil atau pelbagai isu dihadapi pengguna, seperti keperluan bagi memeriksa dan membayar bil secara dalam talian yang agak sukar difahami golongan berkenaan.

Dalam situasi pandemik yang memerlukan individu beratur lama disebabkan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) dan had kemasukan tertentu pelanggan di premis, pengguna mungkin tidak berkesempatan mengunjunginya.

“Ini saya kata kita kena ada sikap empati. Dulu masyarakat kita ini selalu dipenuhi sopan santun dan tolak ansur, tetapi sikap ini seolah-olah semakin hilang, bukan sahaja dalam diri individu tetapi pengurusan agensi yang bersikap sangat garang dan tegas, jadi kita kena pupuk balik amalan mulia berkenaan,” katanya.

Selain itu, Saral berkata, caj penalti pemotongan dan pemasangan bekalan yang dikenakan penyedia perkhidmatan juga perlu berbaloi serta tidak membebankan.

“Katalah bil pengguna sebulan RM10 dan dia tidak membayar untuk tempoh dua bulan, jadi dia hanya perlu membayar RM20 untuk tunggakan ini. Bagaimanapun, ada kos tinggi dikenakan sebagai penalti pemotongan dan pemasangan semula bekalan air.

“Penyedia perkhidmatan ini kena berbaloi sikitlah dengan caj penalti dikenakan. Jangan sampai mencekik darah dan membebankan pengguna, terutama dalam situasi mereka mengalami kekangan kewangan,” katanya. – Getaran, 15 Oktober 2021

Berita Berkaitan

1

Teknovasi 1 minggu yang lalu

6 Langkah Menyelamatkan Telefon Bimbit Jatuh Dalam Air

2

Refleksi 3 minggu yang lalu

Status Air Kolam Yang Bercampur Darah Haid

3

Gaya 4 minggu yang lalu

4 Perkara Perlu Tahu Sebelum Bina Hiasan Air Di Rumah

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Gangguan Bekalan Air, Orang Ramai Jangan Panik

Sorotan

1

Sindiket Rokok Seludup Tumpas, 2 Lelaki Ditahan

2

Atletico Mara, Liverpool Kekal Sempurna

3

'Red Notice' Filem Paling Banyak Ditonton Di Netflix

4

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Disyorkan untuk anda

Sukan 7 jam yang lalu

Atletico Mara, Liverpool Kekal Sempurna

Semasa 3 jam yang lalu

Najib Masih Dibebaskan Dengan Bersyarat - Mahkamah

oleh Aiman Sadiq

Semasa 21 jam yang lalu

MoU Pembangkang: Kerajaan Tercemar Jika Mahkamah Berpihak Kepada Najib

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Skim Harga Maksimum Dilancar, Bendung Masalah Kenaikan Harga Barangan

oleh Rubini Nagarajah