Berita Terkini

4 jam yang lalu: Malaysia kekal rakan dagang, sumber pelaburan utama Filipina 7 jam yang lalu: COVID: Sembilan kluster baharu dikesan jadikan 702 kluster aktif setakat ini - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: COVID: 7,393 kes atau 98.5 peratus kes baharu hari ini terdiri daripada kategori 1 dan 2 - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: KDN teliti laporan polis terhadap golongan antivaksin sebelum ambil tindakan 8 jam yang lalu: Perbadanan Perumahan Negara (NHC) kaji semula isu-isu berkaitan skim perumahan awam dan mampu milik

IKUTI KAMI


Syed Saddiq Pengerusi Kaukus, Kaji Perubatan Ketum, Kanabis

Semasa Dikemaskini 2 hari yang lalu · Diterbitkan pada 14 Oct 2021 12:28PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sembilan Ahli Parlimen bersetuju menubuhkan kaukus baharu untuk mengkaji isu kawal selia penggunaan ketum dan kanabis sebagai bahan perubatan di negara ini.

Jurucakap kaukus berkata, kaukus dikenali Kaukus Medical Cannabis itu adalah antara usaha bipartisan, dalam merangka dasar dan strategi berhubung kajian berkenaan bagi mengurangkan kemudaratannya sebagai perubatan diiktiraf.

“Sebagai sebahagian dari rangka kerja awal, Kaukus Medical Cannabis akan bertemu dengan kumpulan pakar kesihatan, penyelidik, pemain industri, pertubuhan bukan kerajaan dan kementerian terbabit bagi mendapatkan pandangan untuk pembentukan dasar,” katanya.

Kaukus Medical Cannabis itu dipengerusikan Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Lapan Ahli Parlimen lain yang menganggotai kaukus itu adalah Datuk Seri Azalina Othman Said (BN-Pengerang), Khalid Abdul Samad (PH–Shah Alam), Datuk Dr Xavier Jayakumar (BEBAS-Kuala Langat) DAN Datuk Ignatius Darell Leiking (WARISAN-Penampang).

Selain itu, Dr Kelvin Yii Lee Wuen (PH-Bandar Kuching), Dr Azman Ismail (PH–Kuala Kedah), Lukanisman Awang Sauni (GPS-Sibuti), dan Ahmad Fadhli Shaari (PN-Pasir Mas).

Menurut jurucakap itu, Kaukus Medical Cannabis akan hadir dengan draf cadangan untuk perhatian kerajaan, bagi memastikan pesakit yang bergantung kepada kaedah perubatan ketum dan kanabis perubatan dapat dijaga melalui sistem kesihatan negara.

Perkara itu, katanya, selaras usaha mengembangkan industri ketum dan kanabis perubatan di Malaysia yang boleh memberi manfaat kepada industri kesihatan serta rakyat.

“Kaukus Medical Cannabis percaya bahawa semangat bipartisan diangkat ini akan dapat diterjemah kepada dasar dan strategi yang baik untuk kebaikan rakyat dan negara,” katanya. - Getaran, 14 Oktober 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 bulan yang lalu

Syed Saddiq Dedah Cubaan Sogokan

2

Semasa 3 bulan yang lalu

Tiada Insiden Telefon Pintar Percuma Terbakar Di Perak - MB

Sorotan

1

Gangguan Bekalan Air Di Lembah Klang Pulih Sepenuhnya

2

2 Kertas Siasatan Pandora Papers Dibuka - Bukit Aman 

3

Wayang Pacak Ke Restorasi Digital

4

Akaun Twitter KJ Paling Popular, Najib Di Tangga Keempat

Disyorkan untuk anda

Politik 10 jam yang lalu

2 Perkara Penting Sebelum PRN Sarawak Boleh Diadakan

Semasa 13 jam yang lalu

112 Pengunjung Putih Mata, Terima Kompaun Langgar SOP

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Lembah Klang, Melaka Beralih Ke Fasa 4, Isnin Ini

Semasa 1 hari yang lalu

Lelaki Bunuh Ipar Dihukum Gantung

oleh Ardyhansah Amat