Berita Terkini

30 minit yang lalu: Tokyo Disneyland adakan program Halloween selepas 2 tahun program besar ditangguhkan 31 minit yang lalu: Sekatan 'dine in' di restoran di Osaka dan Tokyo, ditarik balik 33 minit yang lalu: Penambahbaikan kemudahan di beberapa sekolah di Sarawak giat dijalankan - Radzi 34 minit yang lalu: Kerja pengoptimuman menara komunikasi di Padang Besar, Perlis dimulakan hari ini 40 minit yang lalu: Kanak-kanak bawah 18 tahun dikecualikan syarat vaksin untuk kemasukan ke Amerika Syarikat

IKUTI KAMI


ESPC Serba Dinamik Sambut Baik Syor Berkaitan Undang-Undang Keselamatan Siber

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 14 Oct 2021 8:35AM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Serba Dinamik Group Bhd menerusi cabang keselamatan sibernya, E-Security and Privacy Channel (ESPC), menyambut baik inisiatif kerajaan untuk memperkenalkan undang-undang keselamatan siber baharu yang dapat memastikan Malaysia kekal kompetitif serta menarik untuk perniagaan dalam segmen tersebut.

Pengarah Urusan merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Datuk Mohd Abdul Karim Abdullah berkata langkah tersebut juga tepat pada masanya serta sejajar dengan usaha Malaysia untuk muncul sebagai sebuah negara digital sepenuhnya.

“Saya berharap usaha mewujudkan undang-undang keselamatan siber ini dapat membolehkan kita membangunkan infrastruktur digital yang berdaya tahan, persekitaran ruang siber lebih selamat, ekosisem keselamatan siber yang tangkas selain memperkukuh kerjasama antarabangsa,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas) Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad berkata kerajaan sedang dalam proses menyiapkan syor berkaitan undang-undang keselamatan siber yang bertujuan memperketat aspek berkaitan dan akan dibentangkan pada mesyuarat Jemaah Menteri dalam masa terdekat.

Mengulas selanjutnya, Abdul Karim berkata langkah tersebut akan turut menjadikan Malaysia sebagai salah satu tempat paling selamat di dunia untuk penggunaan teknologi pintar.

Menurutnya, Malaysia juga mempunyai penguatkuasaan yang kukuh serta undang-undang keselamatan siber yang berkesan dalam membantu orang ramai mendapat pembelaan apabila membeli peranti atau menggunakan perkhidmatan dan penyelesaian yang gagal menepati standard keselamatan dan boleh mendedahkan mereka kepada pencerobohan data dan jenayah scam.

“Saya yakin undang-undang itu dapat menangani isu yang dialami perniagaan serta rakyat. Ini juga menjadi langkah penting memandangkan terdapat banyak peranti yang bermasalah dari segi keselamatan di pasaran yang turut mendedahkan pengguna kepada risiko penjenayah siber,” katanya.

Malah, katanya, negara dan rakyat juga terdedah kepada risiko serangan siber jika kerajaan tidak mempunyai tadbir urus tangkas dalam aspek keselamatan siber.

“Apa yang diperlukan hanyalah aspek kejuruteraan sosial untuk mendapat akses ke atas kelemahan manusia yang seterusnya menyebabkan pencerobohan keselamatan,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Teknovasi 1 bulan yang lalu

TikTok Teruskan Kempen 'CreateKindness' Di Malaysia

2

Ekonomi 2 bulan yang lalu

Serba Dinamik Beri Impak Besar Dalam Bidang Keselamatan Siber Menerusi ESPC

Sorotan

1

Mahkamah Benarkan Permohonan Pasport Shafee Ke New York

2

Laksanakan Semula Program Sarapan Pagi Percuma - Dr Maszlee

3

‘Hari Gelap’: Solskjaer Kesal Selepas Dimalukan Liverpool

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Sindiket Edar Dadah, Wanita Antara 3 Ditahan

oleh Mira Adilah Azmi

Politik 15 jam yang lalu

Keputusan Rundingan Kerusi PH Dimuktamad Esok - Gue Teck

oleh Aiman Sadiq

Sukan 1 hari yang lalu

3 Pelumba Muda FIM MiniGP Raih Tiket Ke Valencia

Semasa 1 hari yang lalu

Hujan Lebat, Bangsar Dilanda Tanah Runtuh

oleh Fitri Nizam