Berita Terkini

14 jam yang lalu: PKPD di POS Betau, Mukim Ulu Jelai, Lipis, Pahang mulai 20 Okt hingga 2 Nov - MKN 14 jam yang lalu: Usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Sajat dilaporkan berhijrah ke Australia 16 jam yang lalu: Persekutuan Sukan SEA mengesahkan Sukan SEA Ke-31 di Hanoi, Vietnam akan berlangsung pada Mei 2022 17 jam yang lalu: Kerajaan sedang perinci satu SOP dan 9 garis panduan COVID-19 bagi peralihan ke fasa endemik - Hishammuddin 17 jam yang lalu: Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) lantik Shinya Ikeda sebagai CEO yang baharu berkuat kuasa 11 Oktober 2021

IKUTI KAMI


Kenaikan Sewa: Perlu Penyelesaian 'Menang-Menang'

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 09 Oct 2021 12:45PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pertemuan antara kerajaan dengan Shell telah menghasilkan satu kompromi berhubung isu kemungkinan peningkatan kadar sewa terhadap pengusaha stesen minyak.

Perkara itu didedahkan oleh Presiden Persatuan Pengusaha-Pengusaha Petroleum Malaysia (SPDAM), Datuk Abd. Wahid Bidin susulan mesyuarat yang diadakan dengan pegawai dari Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) pada 17 dan 28 September.

Menurut Abd. Wahid, campur tangan kerajaan dalam isu ini adalah wajar kerana kenaikan kadar sewa akan lebih mengeruhkan lagi nasib para pengusaha stesen minyak.

“Untuk setiap liter minyak petrol yang dijual, keuntungan bagi pengusaha hanyalah 15 sen, manakala bagi minyak diesel pula adalah 10 sen.

“Daripada kadar keuntungan itulah kami menanggung segala kos operasi stesen minyak,” jelas Abd. Wahid kepada The Vibes.

Dakwanya, Shell bercadang untuk meningkatkan kadar harga jualan bagi produk petroleum syarikat itu kepada pengusaha stesen.

“Inilah sebabnya kenapa kerajaan perlu menolong kami. Lebih-lebih lagi ketika pengusaha stesen minyak rugi teruk kerana pandemik ini,” keluh Abd. Wahid.

Beliau juga menambah bahawa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna juga berharap agar Shell tidak menamatkan kontrak pengusaha stesen minyak yang kurang produktif sepanjang musim pandemik ini.

Terdahulu The Vibes melaporkan keluhan serta dakwaan pengusaha stesen minyak Bumiputera perihal tindakan syarikat pengeluar minyak asing yang mahu “mencekik” mereka dengan kenaikan harga sewa. - The Vibes, 9 Oktober 2021.

Sorotan

1

Pendaftaran Larian Maya Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang Dibuka 22 Oktober

2

Muzz Amer Teruja ‘Prebet Sapu’ Ditayangkan Di Panggung

3

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

4

3 Pelajar Antara 18 Ditahan Terlibat Parti Liar Di Melaka

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Operasi Sekolah Di Melaka, Selangor, KL, Putrajaya Ikut Ketetapan Fasa 4 PPN Mulai 1 November

Semasa 18 jam yang lalu

Terima 2 Suapan, Rakyat Singapura Didenda RM145,000

oleh Nik Khaleef Fitri

Semasa 20 jam yang lalu

K-Drama Bukan Punca Peningkatan Kes Bunuh Diri

oleh Susan Albert

Semasa 17 jam yang lalu

Tukar Segera Jenama Arak - Mufti Pulau Pinang

oleh Aiman Sadiq