Berita Terkini

18 minit yang lalu: Agenda pemerkasaan ekonomi Bumiputera terus diberi keutamaan oleh kerajaan - PM 18 minit yang lalu: Persekitaran perniagaan yang mencabar masa kini memerlukan usahawan untuk menjadi lebih kreatif dan berinovasi - PM 1 jam yang lalu: Lebih 22.7 juta populasi dewasa dalam negara lengkap divaksinasi 4 jam yang lalu: 61 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 15 BID, jumlah korban 30,370 - COVIDNOW 4 jam yang lalu: Maghribi mahu perbincangan Israel-Palestin dimulakan semula

IKUTI KAMI


Kebun Kita Bantu Tangani Krisis Keselamatan Sumber Makanan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 05 Oct 2021 4:28PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sebuah syarikat pemasaran digital, Patriots Holding melancarkan platform e-dagang perniagaan taninya sendiri, dikenali sebagai Kebun Kita bagi membantu menangani krisis keselamatan sumber makanan Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Patriots Holding, Jamalee Bashah berkata, Kebun Kita merupakan usaha untuk meningkatkan pengeluaran makanan dan meningkatkan rantaian bekalan produk segar di peringkat nasional.

Menurut beliau, ia ditubuhkan dengan membawa objektif merapatkan jurang pasaran dan menangani masalah ketidakseimbangan harga yang berterusan dalam industri pertanian serta makanan.

“Kami dapati antara sebab utama berlakunya jurang pasaran ini adalah ketidakseimbangan harga yang dihadapi oleh para petani.

“Ia tidak patut berlaku kerana petani ialah tulang belakang sebenar negara. Oleh itu merekalah yang seharusnya menjadi pihak yang menetapkan harga pasaran,” katanya di sini.

Jelas Jamale, platform Kebun Kita membolehkan pelanggan membeli secara langsung daripada golongan petani kecil, sebelum mengedarkan barang tersebut kepada pengguna akhir dan pengusaha perniagaan. 

Tambahnya, Kebun Kita turut membolehkan para petani menetapkan harga barang sendiri untuk memastikan mereka beroleh keuntungan daripada setiap jualan.

“Sehingga kini platform Kebun Kita telah menjalin kerjasama dengan sejumlah ladang serta pekebun kecil di beberapa negeri dan juga dengan pembekal makanan tempatan.

“Kebun Kita juga berhasrat untuk menubuhkan rangkaian gudang mikro yang dipanggil ‘mini-hub’, dengan lokasi hub ini akan terletak berhampiran kawasan berpenduduk paling padat untuk memudahkan akses dan penghantaran segera kepada pelanggan,” ujarnya.

Katanya, melalui ‘mini hub’ ini, Kebun Kita juga mewujudkan peluang perniagaan berasaskan komuniti untuk penduduk tempatan dengan menawarkan skim pembahagian keuntungan sebagai ejen atau pengendali hub ini.

“Setakat ini, sebanyak empat hub mini sudah beroperasi dan dijangka mempunyai 10 buah menjelang akhir tahun ini di seluruh Lembah Klang serta negeri-negeri di selatan tanah air.

“Selain dari ‘mini hub’ Kebun Kita telah mewujudkan saluran Borong@KebunKita, bagi membolehkan peniaga atau individu yang ingin membuat pembelian secara pukal dengan harga lebih rendah,” ujarnya.

Jamalee berkata, platform Borong@Kebun Kita juga menyediakan penghantaran ke seluruh Semenanjung Malaysia.

“Kebun Kita berhasrat untuk terus menyokong petani tempatan, dan pada masa yang sama membantu ekonomi.

“Kami ingin mengajak pengguna untuk membantu kami menyokong petani tempatan dengan membeli produk atau tanaman dihasilkan,” katanya. - Getaran, 5 Oktober 2021

Berita Berkaitan

1

Teknovasi 2 bulan yang lalu

Tingkat Jualan 'Online' Dengan Aplikasi Tepat

2

Usahawan 7 bulan yang lalu

Balik Kampung Tanam Jagung, Dua Juruterbang Usaha Kebun Kapten

Sorotan

1

Messi Menang Ballon d’Or Buat Kali Ketujuh

2

Thailand Pertimbang Batal Rancangan Guna Kit Ujian Pantas Kesan Omicron

3

VTL Udara: Lebih 1,300 Penumpang Naiki 6 Penerbangan Dari Sepang

4

Isteri Kid Search Meninggal Dunia 

Disyorkan untuk anda

Semasa 17 jam yang lalu

Harga Barang Keperluan Dijangka Meningkat Sehingga Penghujung Tahun 2021

oleh Aiman Sadiq

Sukan 3 jam yang lalu

Messi Menang Ballon d’Or Buat Kali Ketujuh

Semasa 14 jam yang lalu

Nazri Akui Terima Sumbangan Daripada Kontraktor Projek Terowong

Semasa 1 hari yang lalu

Wujud Jawatankuasa Bincang Isu Kepenggunaan Disertai Media

oleh Farhana Farush