Berita Terkini

53 minit yang lalu: Persekutuan Sukan SEA mengesahkan Sukan SEA Ke-31 di Hanoi, Vietnam akan berlangsung pada Mei 2022 1 jam yang lalu: Kerajaan sedang perinci satu SOP dan 9 garis panduan COVID-19 bagi peralihan ke fasa endemik - Hishammuddin 2 jam yang lalu: Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) lantik Shinya Ikeda sebagai CEO yang baharu berkuat kuasa 11 Oktober 2021 3 jam yang lalu: Bursa Malaysia dan anak syarikatnya akan ditutup esok sempena cuti umum sambutan Maulidur Rasul 2021 4 jam yang lalu: 5,434 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan

IKUTI KAMI


MOSTI Guna RM314 Juta Peruntukan PICK Setakat 30 Ogos - Dr Adham Baba

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 30 Sep 2021 1:51PM

Adham Baba - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sejumlah RM314 juta daripada RM1 bilion peruntukan bagi Kementerian Sains, Teknologi dan Invonasi (MOSTI) untuk Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) dibelanjakan setakat 30 Ogos lepas, kata Datuk Seri Dr Adham Baba.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi itu berkata perbelanjaan itu meliputi kos dan pengoperasian pusat pemberian vaksin (PPV) iaitu perbelanjaan bagi sewaan dan utiliti, pembersihan dan sanitasi, perkakasan dan peralatan pakai habis dan kebajikan petugas di PPV.

Beliau berkata perbelanjaan itu turut digunakan bagi memantapkan rangkaian integrasi data dan sistem untuk proses pemberian vaksin melalui PICK serta usaha meningkatkan jumlah pendaftaran rakyat untuk menerima vaksin di setiap kawasan Parlimen.

“MOSTI, Kementerian Kesihatan dan agensi berkaitan juga sedang menambah baik sistem pengesanan kontak merangkumi sumber data untuk kenal pasti dan menganalisis interaksi serta analisis untuk menentukan butiran risiko penyebaran wabak.

“Selain itu, tracer hub dibangunkan untuk memudahkan pengesanan kontak dan aktiviti sokongan mengukuhkan pengesanan kontak di samping sistem pengurusan vaksin (VMS) bagi penyimpanan rekod data serta aplikasi Vaccine Certificate Verifier bagi memastikan sijil digital vaksin adalah tulen melalui kod QR,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (PH-Pandan) mengenai kos PICK dan strategi seterusnya bagi mengekang penularan wabak COVID-19.

Menjawab soalan tambahan Dr Wan Azizah berhubung peruntukan RM60 juta bagi penyelidikan dan pembangunan pembuatan vaksin negara, Dr Adham berkata jumlah itu merangkumi pembangunan semua jenis vaksin untuk manusia dan haiwan.

“Kerajaan juga akan bangunkan satu roadmap atau pelan strategik pembangunan vaksin negara yang akan diumumkan 1 Nov ini oleh Perdana Menteri,” katanya.

Menjawab soalan berasingan yang dibangkitkan Datuk Seri Ahmad Maslan (BN-Pontian) mengenai jangkaan imuniti kelompok sebanyak 80 peratus, Dr Adham berkata sasaran hampir semua populasi dewasa lengkap vaksinasi sebelum penghujung Oktober ini boleh dicapai.

Beliau berkata MOSTI, menerusi Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF), optimis usaha yang sedang dilaksanakan dalam PICK berjalan mengikut landasan dan perancangan yang ditetapkan memandangkan populasi dewasa divaksinasi melebihi 85 peratus setakat semalam.

“Sebagai langkah mempercepatkan vaksinasi, CITF melalui operasi lonjakan kapasiti telah berjaya memvaksinasi hampir semua penduduk dewasa di Lembah Klang.

“Sasaran berfokus kini, adalah memastikan semua negeri mencapai sekurang-kurangnya 60 peratus populasi dewasa lengkap divaksinasi dan hari ini, kita akan capai sasaran itu di Sabah,” katanya menambah CITF terus memberi tumpuan pengagihan bekalan vaksin ke negeri yang mempunyai kes COVID-19 yang tinggi. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 jam yang lalu

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

2

Semasa 1 hari yang lalu

Anti Vaksin Susahkan Diri Sendiri - PM

3

Semasa 1 hari yang lalu

Wajibkan Ujian Air Liur Tindakan Ekstrem - Pakar

4

Semasa 2 hari yang lalu

10 Remaja Daki Bukit Tanpa Vaksin Dikompaun

Sorotan

1

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

2

Bahan Kisar Siap Sedia Mudahkan Tugas Suri Rumah

3

3 Pelajar Antara 18 Ditahan Terlibat Parti Liar Di Melaka

4

Idea Baharu: Transformasi La Juiceria Kepada 'Superfood' Dipacu Grab

Disyorkan untuk anda

Semasa 2 jam yang lalu

Tohmahan Salah Laku Pegawai PDRM Bukan Perkara Baharu - Azri Ahmad

oleh Fitri Nizam

Semasa 6 jam yang lalu

KKM Cadang Jumpa Anti Vaksin

Semasa 5 jam yang lalu

K-Drama Bukan Punca Peningkatan Kes Bunuh Diri

oleh Susan Albert

Semasa 3 jam yang lalu

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

oleh Farhana Farush