Berita Terkini

1 jam yang lalu: COVID: 6,630 kes baharu dilaporkan hari ini, kumulatif kes kini 2,420,222 - KP Kesihatan 4 jam yang lalu: Alec Baldwin secara tidak sengaja menembak jurusinematografi, Halyna Hutchins hinggakan wanita itu maut manakala pengarah Joel Souza cedera, di set penggambaran `Rust' 5 jam yang lalu: Terbuka Denmark 2021: Lee Zii Jia mara, Aaron-Wooi Yik tersingkir 5 jam yang lalu: COVID-19: Lelaki Malaysia antara korban terkini di Singapura, semalam 7 jam yang lalu: Orang ramai dinasihatkan peka, buat persediaan awal hadapi banjir - JPS

IKUTI KAMI


Pemandu Bas Ekspres Bakal Terima Bantuan One Off

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 25 Sep 2021 10:27AM

Wee Ka Siong - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Pemandu bas ekspress di seluruh negara bakal menikmati peruntukkan bantuan kewangan di bawah Program Strategik Memperkasa Rakyat Dan Ekonomi Tambahan (Pemerkasa+) secara one-off.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, peruntukan RM3.3 juta itu membabitkan 6,600 penerima yang akan diberi RM500 seorang.

"Proses penyaluran bantuan akan dilaksanakan dengan segera sebaik sahaja kementerian dan agensi pelaksana menerima peruntukan itu.

"Syarat-syarat kelayakan akan ditetapkan oleh kementerian bersama Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) serta Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) Sabah dan LPKP Sarawak bagi tujuan penyaluran bantuan ini," katanya.

Menurut beliau, syarat utama bagi penerima ialah mereka mesti terdiri daripada warga negara Malaysia dan berdaftar secara rasmi sebagai pekerja dengan syarikat bas ekspres, selain perlu memiliki caruman Pertubukan Keselamatan Sosial (PERKESO) yang masih sah.

"Pemandu bas juga perlu mempunyai lesen vokasional sah dengan mengambil kira tempoh pengecualian pembaharuan yang telah diberikan Kementerian Pengangkutan (MOT) sepanjang tahun 2021.

"Hanya syarikat atau pengusaha bas ekspres yang mempunyai lesen pengendali atau lesen atau permit kenderaan bas ekspres sah dengan APAD atau LPKP Negeri Sabah dan Sarawak layak memohon bantuan ini bagi pemandu mereka," ujarnya.

Mengulas lanjut Ka Siong berkata, MOT juga akan mengenal pasti langkah lain dan meneliti garis panduan bagi membantu pengusaha bas ekspres, supaya dapat menyediakan perkhidmatan pada tahap normal dengan kerjasama Majlis Keselamatan Negara (MKN), pihak berwajib dan persatuan syarikat serta pengusaha bas ekspres.

Katanya, garis panduan dan langkah pengoperasian yang selamat akan dibangunkan bagi membantu pihak syarikat atau pengusaha bas ekspres memulakan perkhidmatan dengan baik apabila perjalanan rentas sempadan dibenarkan kelak.

"Ia juga bagi menyokong pelaksanaan perjalanan pelancongan domestik terhad yang akan dibenarkan oleh kerajaan dalam fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN).

"Mudah-mudahan dengan penyaluran bantuan ini dapat memberi kelegaan kepada pemandu bas ekspres dalam mengharungi waktu sukar akibat pandemik COVID-19, seterusnya kembali bangkit untuk meneruskan operasi apabila keadaan beransur pulih sepenuhnya," katanya. - Getaran, 25 September 2021.

Sorotan

1

Tindakan Tatatertib Kepada Penjawat Awam Enggan Terima Vaksin - KSN

2

Tragedi Set Penggambaran, Pistol Replika Senjata Utama

3

Ronaldo Pakai Salah Jersi, Madame Tussauds Akan Buat Pertukaran

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Langgar SOP Rentas Negeri, PDRM Keluar RM4.3 Juta Kompaun

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Ahmad Zahid Tidak Lakukan Pecah Amanah - Peguam

Politik 7 jam yang lalu

UMNO Tegaskan Tiada Kerjasama Dengan BERSATU

Luar Negara 3 jam yang lalu

Ronaldo Pakai Salah Jersi, Madame Tussauds Akan Buat Pertukaran