Berita Terkini

4 minit yang lalu: 6 maut, 17 hilang dalam kejadian letupan di pusat beli-belah di Armenia 5 minit yang lalu: Nooh Gadut dilantik Pengerusi Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI) yang baharu 1 jam yang lalu: Pembentangan Bajet 2023 beri penekanan kepada kebajikan Keluarga Malaysia - PM 1 jam yang lalu: Polis Israel tembak mati seorang rakyat Palestin di Baitulmaqdis 1 jam yang lalu: KKM mohon peruntukan kesihatan awam ditingkatkan 5 peratus daripada KDNK

IKUTI KAMI


Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara, Sultan Ibrahim Sokong Keputusan Mahkamah Tinggi

Semasa Dikemaskini 10 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 18 Sep 2021 8:24PM

Sultan Ibrahim menitahkan peguam negara untuk membatalkan notis rayuan yang difailkan oleh kerajaan Persekutuan. - Gambar dari Facebook Sultan Ibrahim

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

JOHOR BAHRU - Walaupun keputusan Mahkamah Tinggi berhubung status kerakyatan anak warga Malaysia yang dilahirkan di luar negara dipertikaikan kerajaan Persekutuan, ia nyata menerima sokongan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar.

Baginda turut menitahkan Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun untuk membatalkan pada kadar notis rayuan yang difailkan itu kerana beranggapan ia adalah diskriminasi terhadap mereka yang berhak.

“Kesucian mahkamah mesti dipelihara. Mengapa ibu warga Malaysia yang melahirkan di luar negara perlu alami diskriminasi?

“Ini adalah hak asasi setiap anak yang dilahirkan, tidak kira ibu atau bapanya adalah warga Malaysia.

“Ada sesuatu yang tidak kena apabila pihak bapa dan ibu dipandang secara berbeza daripada sudut undang-undang dalam soal berkaitan kerakyatan anak mereka.

“Adakah ibu dan bapa ini mempunyai taraf kerakyatan Malaysia yang berbeza?,” titah baginda menerusi Facebook rasmi, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar. 

Pada 9 September lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan bahawa anak yang dilahirkan oleh ibu warga Malaysia di luar negara secara automatik akan diberikan kerakyatan Malaysia, namun kerajaan Persekutuan bertindak memfailkan notis rayuan untuk mengetepikan keputusan itu. 

Sultan Ibrahim bertitah, semua anak rakyat Malaysia yang dilahirkan di luar negara mesti diberikan hak kerakyatan negara ini.

Titah baginda, adalah tidak wajar bagi kerajaan menolak kerakyatan kepada mereka yang berhak, apatah lagi Malaysia kini berdepan masalah serius iaitu kehilangan orang muda yang berbakat dan berkelayakan.

“Inilah masanya untuk menerima mereka dan menerapkan semangat Malaysia dalam diri mereka, bukannya menolak dan menghalau mereka. Dasar seperti ini adalah tidak betul,” titah baginda. - Getaran, 18 September 2021

Berita Berkaitan

1

TARA 1 hari yang lalu

Memperkenalkan Top 24 Mr World Malaysia 2022!

2

Sukan 3 hari yang lalu

Malaysia Tuan Rumah Kelayakan Dunia Piala Asia Baseball5 Pertama

3

Semasa 6 hari yang lalu

Hasanah Bebas Sepenuhnya Tuduhan Pecah Amanah RM50.4 Juta

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Tiada Kewarganegaraan Automatik Untuk Anak Lahir Luar Negara Daripada Ibu Malaysia

Sorotan

1

Mengintai Tarikan Terbaharu di Cameron Highland, Berbaloi Atau Tidak?

2

Peserta Perhimpunan #ManaKapalLCS Bantah Salah Urus Projek Kapal

3

Tangguh Laksana Pindaan Akta Kerja 2 Tahun, Elak Majikan, Rakyat Makin Terkesan

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Objek Disyaki Serpihan Roket Milik China Ditemukan Di Rumah Panjang, Sibu

Semasa 1 hari yang lalu

Kempen Kibar Jalur Gemilang Masih Hambar

Pendidikan 1 hari yang lalu

Sistem Rekod Markah Berpusat Antara Elemen Transformasi Pendidikan

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Fokus Pulihkan Projek LCS - Hishammuddin