Berita Terkini

5 jam yang lalu: Malaysia kekal rakan dagang, sumber pelaburan utama Filipina 8 jam yang lalu: COVID: Sembilan kluster baharu dikesan jadikan 702 kluster aktif setakat ini - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: COVID: 7,393 kes atau 98.5 peratus kes baharu hari ini terdiri daripada kategori 1 dan 2 - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: KDN teliti laporan polis terhadap golongan antivaksin sebelum ambil tindakan 9 jam yang lalu: Perbadanan Perumahan Negara (NHC) kaji semula isu-isu berkaitan skim perumahan awam dan mampu milik

IKUTI KAMI


Gim Kembali Beroperasi Kecuali Di Negeri Fasa 1 - MKN

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 18 Sep 2021 7:45AM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Semua pusat gimnasium, kecuali di negeri yang masih berada dalam Fasa Satu Pelan Pemulihan Negara (PPN), kini dibenarkan kembali beroperasi, namun terhad untuk penggunaan individu yang telah melengkapkan vaksinasi COVID-19.

Perkara itu dinyatakan dalam kemas kini prosedur operasi standard (SOP) dikeluarkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang dimuat naik di telegram rasmi mereka.

Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dalam perkongsian di laman Twitter beliau mengingatkan semua pihak supaya mengikuti SOP yang ditetapkan.

“Gimnasium kini dibuka untuk operasi. Sila ikuti SOP dan terutamanya garis panduan pengudaraan. Nikmati kehidupan sihat!,” katanya sambil berkongsi infografik MKN yang dikemas kini semalam.

Mengikut SOP itu, pengoperasian semua fasiliti sukan dan rekreasi tertutup (indoor) dibenarkan dalam Fasa Dua dan Tiga PPN, dengan pematuhan 50 peratus kapasiti penggunaan atau kawasan dengan kawalan penyeliaan.

Kehadiran pekerja pula adalah tidak melebihi 60 peratus tenaga kerja merangkumi pengurusan dan operasi untuk Fasa Dua dan 80 peratus untuk Fasa Tiga.

Hanya individu yang telah lengkap vaksinasi boleh menggunakan kemudahan itu dan mereka dibenarkan membawa anak-anak berusia 17 tahun dan ke bawah bagi aktiviti tersebut dengan pematuhan SOP yang ketat.

Bagaimanapun, pengoperasian semua fasiliti sukan dan rekreasi terbuka (outdoor) dan tertutup awam adalah tertakluk kepada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) atau pihak berkuasa berkaitan.

Sementara itu, di bawah Fasa Empat PPN semua fasiliti sukan dan rekreasi komersial adalah dibenarkan beroperasi dengan kapasiti 100 peratus merangkumi penggunaan pelanggan atau pengguna dan kehadiran pekerja.

Waktu operasi pula adalah tertakluk kepada syarat lesen, sementara pengoperasian fasiliti sukan dan rekreasi awam di Fasa Empat juga tertakluk kepada PBT dan pihak berkuasa berkaitan.

Manakala di bawah Fasa Satu PPN, pengoperasian semua fasiliti sukan dan rekreasi tertutup, kecuali gimnasium dan pusat kecergasan, dibenarkan dengan pematuhan 50 peratus kapasiti penggunaan atau kawasan dengan kawalan penyeliaan.

Kehadiran pekerja pula dibenarkan tidak melebihi 60 peratus, merangkumi pengurusan dan operasi. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Selebriti 5 hari yang lalu

Faizal Azumu Nafi Nikahi Erra Fazira

2

Semasa 1 minggu yang lalu

PPN: Johor Beralih Ke Fasa 3, Pahang Ke Fasa 4 8 Oktober Ini

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Tiada Kuarantin Masuk Sabah Bagi Individu Lengkap Vaksinasi - Masidi

4

Gaya 1 minggu yang lalu

5 Item Fesyen Untuk Oktober Yang Bergaya

Sorotan

1

Gangguan Bekalan Air Di Lembah Klang Pulih Sepenuhnya

2

2 Kertas Siasatan Pandora Papers Dibuka - Bukit Aman 

3

Wayang Pacak Ke Restorasi Digital

4

Akaun Twitter KJ Paling Popular, Najib Di Tangga Keempat

Disyorkan untuk anda

Semasa 11 jam yang lalu

Akaun Twitter KJ Paling Popular, Najib Di Tangga Keempat

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

10 Remaja Daki Bukit Tanpa Vaksin Dikompaun

oleh Siti Norhidayatidayu Razali

Semasa 6 jam yang lalu

Gangguan Bekalan Air Di Lembah Klang Pulih Sepenuhnya

Semasa 1 hari yang lalu

Najib Pula Failkan Permohonan Kembalikan Pasport

oleh Mastura Malak