Berita Terkini

5 jam yang lalu: 9,231 kes sembuh dilaporkan hari ini, 2,279,520 kes kumulatif - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: COVID-19: 6,145 kes baharu dilaporkan hari ini, kumulatif kes kini 2,390,687 - KP Kesihatan 10 jam yang lalu: Vaksinasi populasi dewasa negara capai 91.5 peratus 12 jam yang lalu: Warga pendidik diminta segera mendapatkan vaksin COVID-19 demi perlindungan diri dan pelajar- Ismail Sabri 15 jam yang lalu: Institusi pendidikan di Kedah dan Kelantan mula beroperasi 31 Okt, manakala Pulau Pinang, Perak dan Sabah, 1 Nov ini- KPM

IKUTI KAMI


Penetapan Harga Kit Ujian Kendiri, Farmasi Kecil Tanggung Kerugian - BUMIFARMA

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 05 Sep 2021 8:59PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Penetapan harga kit ujian kendiri COVID-19 oleh kerajaan menimbulkan rasa terkilan dalam kalangan pengusaha farmasi kecil-kecilan, apabila terpaksa menanggung kerugian pada jumlah yang besar.

Pengerusi Persatuan Farmasi Bumiputera Malaysia (BUMIFARMA), Rahman Baco berkata, keputusan kerajaan itu dilihat terlalu tergesa-gesa tanpa mengambil kira kebajikan dan pandangan daripada farmasi komuniti bebas seluruh negara.

Menurut beliau, 21 pihak dijemput menghadiri mesyuarat bagi membincangkan kedudukan bekalan dan harga kit ujian kendiri berkenaan, berdasarkan surat dikeluarkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) 17 Ogos lalu.

Ia katanya termasuk 19 wakil syarikat rangkaian farmasi komuniti terbesar di Malaysia.

“Penetapan harga kit ujian pantas COVID-19 bagaimanapun dibuat hanya menerusi perbincangan dengan syarikat rangkaian farmasi besar,  tanpa penyertaan Persatuan Farmasi Komuniti Malaysia dan BUMIFARMA yang mewakili farmasi komuniti bebas di seluruh negara.

“Syarikat rangkaian farmasi besar mendapat bekalan kit ini pada harga kos lebih rendah daripada pembekal kerana keupayaan mereka membeli dalam kuantiti banyak, manakala farmasi komuniti bebas pula terpaksa mendapatkannya pada harga kos RM27 hingga RM32 bagi setiap satu,” katanya di sini hari ini.

Rahman Baco
Rahman Baco

Khamis lalu, kerajaan menetapkan harga siling set kit ujian kendiri pada RM19.90, manakala harga borong ditetapkan RM16 berkuat kuasa hari ini.

Rahman menarik perhatian, farmasi komuniti bebas yang membuat pra-pesanan kit ujian itu pada Julai lalu dengan harga RM27 sekotak, hanya menerima stok berkenaan pada hujung bulan lalu.

“Pembekal memaklumkan mereka perlu memberi keutamaan kepada pihak kerajaan dan ia menyebabkan kit ujian tidak dapat dibekalkan kepada farmasi komuniti lebih awal.

“Belum sempat stok ini dijual kepada pengguna, kerajaan mengumumkan penetapan harga siling kit RM19.90 dan ini sekali gus menimbulkan persepsi negatif masyarakat kepada farmasi komuniti bebas, kerana didakwa mengaut keuntungan  dengan menjual pada harga tinggi,” katanya.

Rahman berkata, farmasi komuniti kecil tetap terkesan dengan keadaan ini walaupun diberikan tempoh selama seminggu oleh KPDNHEP untuk menghabiskan stok sedia ada mengikut harga lama.

“Pengguna sudah tentu menerima pakai harga maksimum RM19.90 ini dan rangkaian farmasi komuniti besar sudah mula menjual di bawah harga siling ditetapkan,” keluhnya.

Semalam, Getaran tidak ketinggalan menerima aduan daripada wakil pemborong dan penjual ujian kit COVID-19 yang  meminta kerajaan memberikan masa sekurang-kurangnya satu bulan untuk menghabiskan stok kit ujian sedia ada, sebelum beralih kepada kadar harga baharu. - Getaran, 5 September 2021.

Berita Berkaitan

1

Brunei 4 jam yang lalu

Luanloko Komited Libatkan Diri Dalam Seni Dan Peniagaan

2

Luar Negara 9 jam yang lalu

Tidak Perlu Lagi Penjarakan Sosial Di Masjidil Haram

3

Semasa 17 jam yang lalu

COVID-19: Peratusan Kes Sporadik Di Sabah Semakin Meningkat - Masidi

4

Semasa 2 hari yang lalu

10 Remaja Daki Bukit Tanpa Vaksin Dikompaun

Sorotan

1

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

2

Search - Kembali Kepada Asal, Pulangkan Kepada Yang Berhak

3

United Tersungkur Di Leicester, Liverpool Benam Watford

4

Piala Thomas: China Jumpa Indonesia Di Final

Disyorkan untuk anda

Semasa 17 jam yang lalu

Anwar Ibrahim Diminta Kerjasama Salur Maklumat Isu Pandora Papers - SPRM

Semasa 14 jam yang lalu

Operasi Sekolah Di Melaka, Selangor, KL, Putrajaya Ikut Ketetapan Fasa 4 PPN Mulai 1 November

Semasa 1 hari yang lalu

Ujian RT-PCR Untuk Kontak Rapat, Pengembara Mulai Hari Ini - KJ

oleh Mastura Malak

Semasa 1 hari yang lalu

Gangguan Bekalan Air Di Lembah Klang Pulih Sepenuhnya