Berita Terkini

2 minit yang lalu: AirAsia dinobatkan sebagai Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terkemuka Asia untuk tahun ke-5 3 minit yang lalu: Taman Negara Johor dibuka bermula 1 November 2 jam yang lalu: PM ucap takziah kepada keluarga anggota bomba Mohd Diya Che Jusoh yang meninggal dunia ketika sertai operasi menyelamat mangsa banjir di Melaka 2 jam yang lalu: Dasar Pengurangan Risiko Bencana Kebangsaan sedang digubal bagi perkasa pengurusan risiko bencana - PM 2 jam yang lalu: India longgar peraturan kuarantin untuk pengembara asing

IKUTI KAMI


Bekalan Air Di 463 Kawasan Lembah Klang 92.2 Peratus Pulih - Air Selangor

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 05 Sep 2021 9:47AM

Penduduk Pangsapuri Putra Raya Seri Kembangan mengisi air yang disediakan oleh Syarikat Pengurusan Air Selangor berikutan gangguan bekalan air di kawasan tersebut ekoran henti tugas LRA di Sungai Semenyih kerana pencemaran bau ketika tinjauan semalam. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Bekalan air di 463 kawasan terjejas berikutan Loji Rawatan Air Sungai Semenyih dihenti tugas akibat insiden pencemaran bau di Sungai Semenyih telah mencapai tahap 92.2 peratus pulih setakat pukul 7 pagi ini.

Ketua Komunikasi Korporat Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) Elina Baseri berkata daripada lima wilayah Air Selangor yang terjejas, Kuala Langat, Sepang dan Putrajaya telah mencapai pemulihan bekalan air 100 peratus manakala Hulu Langat 92.6 peratus dan Petaling 81.4 peratus.

“Tempoh masa pemulihan bekalan air adalah berbeza dari satu kawasan ke kawasan lain bergantung kepada lokasi dan jarak premis pengguna.

“Bekalan air di kesemua kawasan yang terjejas akan diterima secara berperingkat-peringkat dan dijangka pulih sepenuhnya pada 6 pagi, esok. Bantuan bekalan air alternatif melalui lori tangki air akan terus digerakkan kepada para pengguna dan premis-premis kritikal di kawasan-kawasan yang terjejas sepanjang gangguan bekalan air tidak berjadual ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata Air Selangor memohon kerjasama orang ramai untuk mematuhi penjarakan fizikal dan memakai pelitup muka semasa mendapatkan bekalan air daripada lori-lori tangki.

Elina berkata Air Selangor berharap para pengguna yang telah mendapat bekalan air akan menggunakan air secara berhemat bagi memastikan proses pemulihan di kawasan yang masih terjejas berjalan lancar seperti dijadualkan.

“Air Selangor ingin menyarankan para pengguna yang telah mendapat bekalan air untuk membiarkan pili air mengalir sehingga jernih sebelum digunakan untuk kegunaan harian.

“Air Selangor akan memaklumkan perkembangan berkaitan dengan insiden ini dari semasa ke semasa menerusi semua medium khususnya media massa,” katanya.

Para pengguna boleh merujuk semua saluran komunikasi rasmi Air Selangor seperti aplikasi Air Selangor, Facebook, Instagram dan Twitter atau hubungi Pusat Perhubungan Air Selangor di talian 15300.

Pertanyaan dan aduan juga boleh diajukan di Help Centre di laman sesawang www.airselangor.com dan aplikasi Air Selangor. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Kerja Tambah Baik, Senggara Loji Rawatan Air Siap Dilaksanakan - Air Selangor

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Penyenggaraan Aset Kritikal Berjalan Ikut Jadual - Air Selangor

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Gangguan Bekalan Air, Orang Ramai Jangan Panik

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Gangguan Bekalan Air, Simpan Air Secukupnya - MB

Sorotan

1

Kedamaian Rimba Buat Warga Kota

2

3 Lelaki Didakwa Tipu Ahli Perniagaan

3

SPRM Wajar Siasat Dengan Telus Pandora Papers - AMK

4

Dr Suhaini Tokoh Perdana Maulidur Rasul 2021

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Jangkitan Baharu COVID-19 Kekal Bawah 6,000 Kes

oleh Susan Albert

Semasa 16 jam yang lalu

Bayaran Tidak Setimpal Hapus Minat Rakyat Dalam Sektor Perladangan

oleh Farhana Farush

Semasa 20 jam yang lalu

SPRM Wajar Siasat Dengan Telus Pandora Papers - AMK

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Mayat Mangsa COVID-19 Terbiar Di Hospital P Pinang - Exco

oleh Rachel Yeoh