Berita Terkini

1 jam yang lalu: COVID: Tujuh kluster baharu dikenal pasti, kluster aktif kini 506 - KP Kesihatan 1 jam yang lalu: COVID: 5,726 kes baharu hari ini, jumlah kumulatif kes kini 2,442,224 - KP Kesihatan 1 jam yang lalu: COVID: 5,607 kes sembuh dilapor hari ini, 598 dirawat di ICU dengan 308 kes perlukan bantuan pernafasan - KP Kesihatan 1 jam yang lalu: Nestlé Malaysia sasar kutip 25 tan bahan kitar semula sebulan 3 jam yang lalu: Sektor perladangan sawit akan terima 32,000 pekerja asing dengan SOP ketat

IKUTI KAMI


Nyawartaan Hutan Simpan Terima Bantahan Rasmi - Takiyuddin

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 02 Sep 2021 5:57PM

Datuk Seri Takiyuddin Hassan - Gambar Bernama

oleh

Zaidi Azmi

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Penyahwartaan Hutan Simpan Kuala Langat Utara (HSKLU) bukan sahaja mendapat bantahan kesemua Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, bahkan ia juga tidak dipersetujui kerajaan Persekutuan.

Pendirian itu didedahkan Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Seri Takiyuddin Hassan hari ini yang menegaskan, kementerian sudah mengemukakan bantahan rasmi kepada Selangor sejak tahun lepas.

“Secara dasarnya, Kementerian Tenaga dan Sumber Asli dan Jabatan/Agensi di bawah kementerian telah menyatakan pendirian tidak bersetuju terhadap tindakan pewartaan keluar HSKLU, khususnya di peringkat awal cadangan oleh kerajaan negeri Selangor.

“Kementerian ini memandang berat dan mengambil perhatian pewartaan keluar HSKLU yang melibatkan kehilangan sebahagian keluasan asal iaitu 957.63 hektar,” katanya di sini.

Penyahwartaan HSKLU seluas 536.70 hektar mencetuskan kontroversi apabila perkara tersebut hanya didedahkan ketika soal jawab sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor 30 Ogos lalu.

Tindakan tersebut diambil setelah keputusan dicapai pada Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) ke-17/2021 5 Mei lepas, yang disahkan MMKN ke-18 pada 19 Mei, di bawah Seksyen 12, Enakmen (Pemakaian) Akta Perhutanan Negeri Selangor 1985.

Takiyuddin berkata, penggantian ke atas penyahwartaan HSKLU akan melibatkan empat kawasan hutan berasingan iaitu Hutan Simpan Sungai Panjang (308.62 hektar), Hutan Simpan Buloh Telor Barat (149.96 hektar), Hutan Simpan Buloh Telor Timur (57.18 hektar) dan Hutan Simpan Broga (63.88 hektar) sebagai Hutan Simpan Kekal.

“Kementerian ini juga mengesyorkan agar kawasan gentian tersebut dilindungi dan dipulihara bagi memastikan kawasan berhutan di Selangor dikekalkan,” tegasnya.

Dalam pada itu, beliau juga berharap agar Selangor memastikan kawasan HSKLU yang telah diwartakan keluar, dibangunkan dengan bertanggungjawab dan mengambil kira amalan pembangunan lestari.

“Ini termasuk memastikan kecukupan zon penampan dan semua syarat Laporan Kajian Penilaian Kesan Kepada Alam Sekeliling ditetapkan, dipatuhi sepenuhnya.

“Ia bertujuan memastikan pembangunan yang bakal dilaksanakan tidak mengganggu gugat kawasan hutan dan ekosistem bersebelahan, atau kehidupan masyarakat setempat khususnya komuniti Orang Asli,” katanya.

Penyahwartaan HSKLU mendapat bantahan keras majoriti penduduk Selangor sejak tahun lepas, khususnya penduduk di Kampung Orang Asli Busut Baru yang menetap bersebelahan dengan hutan tersebut.

Pada November lalu, kesemua Ahli DUN Selangor sebulat suara meluluskan satu usul supaya kerajaan Selangor memelihara setiap hutan simpan di negeri itu.

HSKLU ialah satu daripada empat hutan paya gambut yang masih wujud di Selangor. - Getaran, 2 September 2021.

Berita Berkaitan

1

Jelajah 1 bulan yang lalu

UNESCO Iktiraf Bukit Bendera Sebagai Tapak Rizab Biosfera Malaysia

2

Semasa 1 bulan yang lalu

ABIM Sambut Baik Warta Semula HSKLU

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Kawasan Sungai Panjang Tanah Berstatus Pertanian - PKPS

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Raja Muda Selangor Nafi Dikaitkan Dengan Pemaju Hutan Simpan Kuala Langat Utara

Sorotan

1

Tak Tahan Dengan Isteri, Lelaki Minta Dipenjarakan

2

Mahkamah Benar Najib Pinda Tarikh Pelepasan, Pemulangan Pasport Ke Singapura

3

Warga Malaysia Di Singapura Mahu Pulang, Namun Berbelah-Bahagi

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Semasa 22 jam yang lalu

Kerajaan Perlu Segerakan Pindaan Perlembagaan MA63 

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Ganabatirau Wajar Minta Maaf - CUEPACS

oleh Farhana Farush

Semasa 1 jam yang lalu

Amang Seksual Pada Anak, Bapa Mengaku Salah

oleh Rafisqi Radhi

Semasa 4 jam yang lalu

2,797 Mesin Penapis Air Dirampas, Babit Nilai RM7.5 Juta

oleh Rubini Nagarajah