Berita Terkini

4 jam yang lalu: Malaysia kekal rakan dagang, sumber pelaburan utama Filipina 7 jam yang lalu: COVID: Sembilan kluster baharu dikesan jadikan 702 kluster aktif setakat ini - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: COVID: 7,393 kes atau 98.5 peratus kes baharu hari ini terdiri daripada kategori 1 dan 2 - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: KDN teliti laporan polis terhadap golongan antivaksin sebelum ambil tindakan 8 jam yang lalu: Perbadanan Perumahan Negara (NHC) kaji semula isu-isu berkaitan skim perumahan awam dan mampu milik

IKUTI KAMI


Ahmad Zahid Masih Cuti Sakit, Perbicaraan Tangguh Lagi

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 01 Sep 2021 2:36PM

Perbicaraan Ahmad Zahid ditangguhkan kepada 28 September. - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Mahkamah Tinggi di sini hari ini membenarkan permohonan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi untuk menangguhkan perbicaraan kes rasuah yang dihadapinya berhubung Sistem Visa Luar Negara (VLN) kerana masih bercuti sakit.

Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa berkata berdasarkan sijil cuti sakit (MC) yang diserahkan oleh pihak pembelaan, Ahmad Zahid bercuti sakit sehingga 4 September ini.

Beliau berkata mahkamah mengambil maklum bahawa Dr Mohd Shahir Anuar dari Avisena Specialist Hospital di Shah Alam, yang merawat Ahmad Zahid, telah hadir di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk Collin Lawrence Sequerah bagi memberi penjelasan berkenaan keadaan kesihatan bekas timbalan perdana menteri itu.

“Berdasarkan kandungan MC secara prima facie, mahkamah menerima bahawasanya tertuduh tidak ‘fit to return duty’ (tidak sihat) sehingga 4 September.

“Mahkamah bersyukur dan mengucapkan terima kasih atas komitmen yang ditunjukkan tertuduh (yang hadir di mahkamah) dan mahkamah minta supaya komitmen tersebut akan berterusan pada hari-hari sambung bicara yang akan ditetapkan nanti,” katanya.

Mahkamah menetapkan 28 September, 22 Oktober, 18 hingga 19 November dan 20 hingga 24 Disember depan bagi menyambung perbicaraan kes Ahmad Zahid itu yang berdepan 40 pertuduhan rasuah.

“Mahkamah ingin memberi penekanan dan peringatan kepada semua pihak, kerana tarikh-tarikh yang dikemukakan telah dipersetujui semua pihak dan minta kerjasama pada tarikh tersebut, kes berjalan dan mana-mana penangguhan tidak akan dibenarkan,” katanya.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin meminta agar semua tertuduh atau mana-mana pihak yang terlibat dalam prosiding mahkamah, mendapatkan sijil cuti sakit daripada hospital kerajaan.

“Kalau boleh, perlu MC daripada Kementerian Kesihatan iaitu sijil daripada (hospital) kerajaan.

“Ini adalah kerana Yang Arif sedia maklum ada MC daripada hospital swasta di bawahnya ada nota yang mengatakan MC ini tidak boleh digunakan untuk prosiding mahkamah,” katanya.

Beliau turut mengucapkan terima kasih di atas komitmen Ahmad Zahid kerana hadir pada prosiding hari ini dan berharap komitmen itu akan berterusan.

Sebelum itu, peguam Hamidi Mohd Noh yang mewakili Ahmad Zahid memaklumkan kepada mahkamah mengenai keadaan terkini anak guamnya dan memohon supaya perbicaraan hari ini dan esok dilapangkan memandangkan tertuduh masih bercuti sakit sehingga 4 September.

Hamidi berkata walaupun hari ini anak guamnya masih bercuti sakit namun Ahmad Zahid tetap hadir ke mahkamah bagi menunjukkan komitmen terhadap perbicaraan yang sedang dihadapinya.

“Ahmad Zahid belum benar-benar sembuh. Jadi pendapat saya Yang Arif, permohonan daripada pihak pembelaan supaya kes tidak dijalankan pada hari ini dan kita tetapkan tarikh baharu kerana saya percaya, kehadiran orang kena tuduh (OKT) bukan bermaksud kehadiran fizikal sahaja, tetapi termasuk juga kehadiran mentalnya supaya dia bersedia,” katanya.

Ahmad Zahid, 68, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) sebagai dorongan untuk dirinya, sebagai seorang pegawai badan awam iaitu Menteri Dalam Negeri, melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan One Stop Centre (OSC) di China dan Sistem VLN serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh KDN.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, Ahmad Zahid didakwa sebagai menteri sama telah mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1,150,000, RM3 juta, EURO15,000 dan US$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan kerja rasmi beliau. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Lelaki Bunuh Ipar Dihukum Gantung

2

Semasa 1 hari yang lalu

Najib Pula Failkan Permohonan Kembalikan Pasport

3

Semasa 1 hari yang lalu

Pasport Rosmah Dikembali, Dibenar Ke Singapura Buat Sementara

4

Semasa 2 hari yang lalu

Ahli Parlimen Labuan Didakwa Guna Kedudukan Dapatkan Kontrak Pekerjaan

Sorotan

1

Gangguan Bekalan Air Di Lembah Klang Pulih Sepenuhnya

2

2 Kertas Siasatan Pandora Papers Dibuka - Bukit Aman 

3

Wayang Pacak Ke Restorasi Digital

4

Akaun Twitter KJ Paling Popular, Najib Di Tangga Keempat

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Vaksin Kanak-Kanak Mampu Cegah Jangkitan COVID-19

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Lembah Klang, Melaka Beralih Ke Fasa 4, Isnin Ini

Semasa 1 hari yang lalu

Pasport Rosmah Dikembali, Dibenar Ke Singapura Buat Sementara

oleh Mastura Malak

Semasa 5 jam yang lalu

Gangguan Bekalan Air Di Lembah Klang Pulih Sepenuhnya