Siapa yang amalkan snacking (makan snek) sebelum waktu makan, anda sebenarnya mengambil langkah bijak. Anda memastikan perut tidak terlalu lapar bagi mengelakkan nafsu makan berlebihan.
Pengambilan snek sebenarnya penting untuk stabilkan gula dalam darah, membantu meningkatkan metabolisma badan bagi membolehkan pembakaran lemak lebih pantas dan yang paling penting mereka yang mengamalkan snacking boleh menurunkan berat badan lebih cepat.
Bagaimanapun, janganlah ambil makanan yang tinggi dengan gula, garam dan kolesterol untuk kudapan. Pasti lain jadinya. Adalah lebih baik anda mengambil makanan berkhasiat seperti buah-buahan, kekacang atau makanan rendah indeks glisemik untuk tujuan ini.
Selain itu, boleh juga buat sendiri snek di rumah. Jadi anda boleh mengawal atau memilih bahan-bahan yang digunakan. Salah satu resipi sihat yang boleh anda cuba ialah resipi biskut emping jagung (cornflakes) daripada Ayam Brand ini.
Resipi ini cukup mudah dan anda boleh sediakan pada hujung minggu agar boleh dibawa ke tempat kerja untuk waktu snek.
Bahan-bahan
6 sudu besar Santan Ayam Brand
1 cawan mentega
1 cawan gula
2 ½ cawan tepung
1 ½ sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh garam
2 sudu teh perasa vanilla
2 biji telur, dikacau
3 cawan emping jagung yang dihancurkan
Cara penyediaan
Panaskan ketuhar sehingga suhu 180 ◦C.
Masukkan mentega, gula dan santan dalam mangkuk. Campurkan dan kacau selama satu minit sehingga campuran sebati
Dalam mangkuk yang lain, pukul telur. Masukkan telur dalam campuran tadi.
Tambahkan perasa vanilla dan kacau sebati.
Dalam mangkuk berasingan, campurkan garam, tepung dan serbuk penaik. Pukul sebati.
Perlahan-lahan kacau ke dalam campuran santan. Gunakan spatula untuk membentuk doh dan letakkan dalam peti sejuk selama setengah jam.
Letakkan emping jagung yang hancur di dalam loyang atau mangkuk besar. Dengan menggunakan sudu, cedok doh bersaiz kecil dan gaulkan dengan emping jagung. Letakkan doh yang telah siap dalam kertas baking. Ulang langkah ini sehingga doh habis.
Bakar sehingga keemasan dan keluarkan. Biarkan sejuk.
Gambar: Ayam Brand & Unsplash