Berita Terkini

1 jam yang lalu: 16 terkorban, 36 hilang dalam banjir kilat di China 3 jam yang lalu: Transformasi budaya kerja di KKM atasi isu buli - Khairy 3 jam yang lalu: Lelaki ditahan disyaki menyamar Raja Muda Perak 3 jam yang lalu: Harga ayam standard di KL lebih murah dalam masa terdekat - Shahidan 4 jam yang lalu: PERHILITAN Terengganu pantau kemunculan beruang Matahari

IKUTI KAMI


Projek Daging Wagyu Jetro Tarik Rakyat Malaysia Ke Restoran Jepun

Adakah anda seorang pencinta daging wagyu atau sudah lama mahu cuba daging ternama dari Jepun ini? Berita yang satu ini untuk anda.

Selera Dikemaskini 7 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 10 Jan 2022 2:24PM

Gambar Hiasan, Pexels

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Pertubuhan Perdagangan Luar Jepun (Jetro) Malaysia bekerjasama dengan FunNow, sebuah aplikasi tempahan yang popular di bandar-bandar Asia, untuk memberikan kesegaran kepada cita rasa Malaysia terhadap daging wagyu Jepun berikutan makan di restoran kini dibenarkan selepas sekatan pergerakan yang berpanjangan.

Pegawai Projek Jetro Haruka Akutagawa berkata projek itu, yang berlangsung dari 1 Dis 2021 hingga 15 Jan 2022, melibatkan sembilan restoran Jepun di Lembah Klang yang menyajikan daging wagyu Jepun gred tinggi pada harga diskaun di bawah platform FunNow.

Beliau berkata dalam tempoh sekatan pergerakan, beberapa restoran telah terjejas oleh kelembapan dalam industri makanan dan minuman dan terpaksa ditutup.

Sejajar dengan perubahan gaya hidup moden, katanya pertumbuhan industri perkhidmatan makanan dan prestasi ekonomi yang kukuh, perbelanjaan pengguna di restoran semakin meningkat.

“Dengan makan di restoran kini dibenarkan, kami menggalakkan orang ramai untuk mendapatkan daging wagyu Jepun dengan menyediakan sistem beratur yang disyorkan kerajaan untuk orang ramai membuat tempahan di restoran yang mengambil bahagian.

Gambar Hiasan, Pexels
Gambar Hiasan, Pexels

“Jumlah tempahan semakin meningkat melalui projek ini dan seperti yang anda tahu, adalah lebih baik untuk makan di restoran untuk menikmati keunikan rasa daging wagyu dalam suasana yang nyaman.

“Platform ini memberikan kemudahan dan fleksibiliti kepada orang ramai untuk membuat tempahan mereka terutamanya pada waktu puncak pada waktu makan tengah hari,” kata Akutagawa kepada Bernama dalam temu bual baru-baru ini.

Dalam persekitaran pertumbuhan permintaan terhadap perkhidmatan makanan, beliau berkata Jetro berharap dapat menyediakan platform baharu untuk memudahkan dan menguruskan jumlah tempahan, terutamanya dengan pelbagai prosedur operasi standard (SOP) yang dikuatkuasakan untuk mengawal lonjakan jangkitan COVID-19.

Beliau berkata dengan impak yang berterusan daripada pandemik COVID-19 terhadap sekatan perjalanan dan pergerakan orang ramai serta penguatkuasaan SOP yang meningkat, Jetro turut bekerjasama dengan pelbagai platform dalam talian untuk mempromosikan produk dan jenama Jepun, terutamanya di pasaran Malaysia.

“Dalam perkara ini, kami turut menyediakan ruang kepada rakyat Malaysia untuk mempunyai peluang yang lebih baik untuk mengakses produk dan jenama Jepun melalui saluran dalam talian seperti Japan Street, katalog dalam talian yang dilancarkan pada Januari 2021 di peringkat global,” katanya.

Akutagawa berkata berdasarkan impak daripada pandemik COVID-19, acara padanan dan mesyuarat perniagaan telah dikurangkan dan Japan Street menyediakan platform untuk syarikat dan pengimport Malaysia untuk berhubung dengan lebih 2,500 pengeluar Jepun.

“Setakat ini, terdapat lebih 20,000 produk Jepun di Japan Street dan produk seperti kosmetik dan peralatan dapur mempunyai permintaan yang tinggi,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Selera 1 bulan yang lalu

2 Resepi Lazat Menggunakan Kentang Amerika Syarikat 

2

Selera 1 bulan yang lalu

Seputar Selera Minggu Ini

3

Selera 1 bulan yang lalu

Waktu Terbaik Untuk Sarapan, Makan Tengahari Dan Makan Malam

4

TARA 2 bulan yang lalu

Jom Raikan Hari Burger Sedunia

Sorotan

1

Ramai Lagi Majikan ‘Bungkus’ Jika Akta Kerja 1955 Dikuatkuasa 1 September

2

Hina Mahkamah: Lokman Adam Diberi Amaran Terakhir

3

Walau Sudah Lanjut Usia, Datuk Awie Tetap Usaha Dapatkan Segulung Ijazah

Disyorkan untuk anda

Refleksi 1 jam yang lalu

Mata Malas Atau Ambliopia: Cara Kenal Pasti Dan Mengapa Ia Perlu Dirawat Dari Awal

oleh Rahayu MN

Teknovasi 1 hari yang lalu

Vivo X80 Melengkapkan Kenangan Konvoi Porsche KL-Pulau Pinang

Rakaman menggunakan teknologi kamera daripada model telefon pintar terbaharu Vivo X80 menjadi pilihan aktiviti konvoi Porsche baru-baru ini.

oleh Izwan Ramlan

Refleksi 1 hari yang lalu

KKM Sasar 10 Juta Rakyat Kekal Sihat 10 Tahun Akan Datang

Refleksi 1 hari yang lalu

Cenderahati, Barangan Antik Kemerdekaan Negara Jadi 'Harta' Berharga Buat Prakash