Berita Terkini

59 minit yang lalu: Agong berkenan solat Jumaat di Masjid Hagia Sophia 59 minit yang lalu: Australia umum bantuan tambahan US$25 juta kepada Sri Lanka 1 jam yang lalu: Bomba Sarawak tingkatkan rondaan sempadan kekang pembakaran terbuka 1 jam yang lalu: Kerajaan lulus peruntukan RM6.3 bilion untuk Selangor - PM 1 jam yang lalu: Dua peniaga didakwa tipu urusan sewa rumah dan bilik

IKUTI KAMI


Pasukan Pancaragam Cilik Beri Persembahan Bangkitkan Semangat Patriotisme

Refleksi Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 27 Jul 2022 5:00PM

Pancaragam cilik bakal mengalunkan lagu-lagu patriotik di hadapan Menara Tulus di sini bagi membangkitkan semangat patriotisme Keluarga Malaysia pada program Berjalan Teguh Bersama, Sabtu ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Pancaragam cilik yang dibarisi 38 murid Sekolah Kebangsaan (SK) Putrajaya Presint 11 (1) akan mengalunkan lagu-lagu patriotik di hadapan Menara Tulus di sini bagi membangkitkan semangat patriotisme Keluarga Malaysia pada program Berjalan Teguh Bersama, Sabtu ini.

Muhammad Akmal Mohd Yusuf. - Gambar Bernama
Muhammad Akmal Mohd Yusuf. - Gambar Bernama

Guru muzik SK Putrajaya Presint 11 (1) Muhammad Akmal Mohd Yusuf berkata pasukan pancaragam sekolah  itu bakal mendendangkan lagu-lagu patriotik seperti ‘Inilah Barisan Kita’ dan ‘Jalur Gemilang’ yang pasti meniupkan semangat patriotisme Keluarga Malaysia.

“Lagu-lagu patriotik ini sudah tentu membangkitkan semangat patriotisme kerana lagu itu diketahui umum dan mempunyai maksud mendalam. Lagi menarik, persembahan dilakukan sekumpulan murid sekolah rendah,” katanya kepada Bernama.

Persembahan pasukan tersebut akan melibatkan murid tahun empat hingga enam yang terdiri daripada 20 lelaki dan 18 perempuan, di hadapan Menara Tulus yang akan menjadi antara kawasan yang dilalui peserta Berjalan Teguh Bersama.

“Ini satu cabaran buat pasukan pancaragam sekolah kerana ini kali pertama kami lakukan persembahan di acara besar… ia satu penghormatan buat kami.

“Kami akan lakukan sebaik mungkin, kami berlatih setiap petang untuk beri persembahan terbaik untuk penonton nanti,” kata Muhammad Akmal yang merupakan penyelaras pasukan pancaragam itu.

Gambar ihsan Bernama
Gambar ihsan Bernama

Sementara itu, guru besar sekolah berkenaan, Rohana Abdul Manaf berkata murid yang menyertai pasukan pancaragam sekolah amat teruja apabila mengetahui yang mereka akan buat persembahan pada program yang diadakan sempena pelancaran Bulan Kebangsaan dan Kibar Jalur Gemilang.

Program berkonsepkan aktiviti berjalan beramai-ramai secara santai bersama keluarga itu membawa mesej semangat perpaduan dan kebersamaan rakyat Malaysia adalah satu daripada inisiatif bagi mendukung aspirasi Keluarga Malaysia.

Dianggarkan lebih 10,000 Keluarga Malaysia akan menyertai aktiviti berjalan kaki bersama pemimpin negara.

“Saya harap mereka dapat berikan persembahan yang terbaik dan menghiburkan penonton dan peserta Berjalan Teguh Bersama,” kata Rohana. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Jelajah 2 hari yang lalu

65 Pendaki Capai Misi Kibar Jalur Gemilang Di Puncak Gunung Kinabalu

2

Selera 4 hari yang lalu

Kayu Taipan Sambut Hari Kebangsaan Dengan 65 Juadah Menu Merdeka

3

Semasa 5 hari yang lalu

Kempen Kibar Jalur Gemilang Masih Hambar

4

TARA 6 hari yang lalu

Pasangan Pesara Cipta Replika Meriam Jalur Gemilang Tepi Sawah Padi

Sorotan

1

Mahkamah Tolak Permohonan 2 Individu Batal Saman Siti Nordiana

2

Waktu Kerja 45 Jam: Pengumuman Khas Minggu Depan

3

‘Afidavit Buktikan Najib Tahu RM42 Juta Masuk Ke Akaunnya Daripada SRC’

Disyorkan untuk anda

Refleksi 1 hari yang lalu

Mata Malas Atau Ambliopia: Cara Kenal Pasti Dan Mengapa Ia Perlu Dirawat Dari Awal

oleh Rahayu MN

Jelajah 1 hari yang lalu

Hari Kebangsaan: Masyarakat Orang Asli Hiasi Kampung, Kediaman Dengan Jalur Gemilang

Refleksi 3 jam yang lalu

3 Kesalahan Besar Pengguna Kad Kredit Bagi Golongan Milenial

Sebanyak 60 peratus daripada jumlah individu yang berstatus muflis berumur di antara 25-40 tahun akibat beban hutang kad kredit. 

oleh Izwan Ramlan

Teknovasi 9 jam yang lalu

Tak Peduli Diskaun, Ini Sebab Sebenar Kenapa Rakyat Malaysia Lebih Suka ‘Online Shopping’

oleh Zaidi Che