Berita Terkini

8 jam yang lalu: Lelaki maut, dua lagi cedera parah dalam letupan bom di Narathiwat 8 jam yang lalu: Dhabitah, Ker Ying mara ke final 3m papan anjal 9 jam yang lalu: Polis nafi berlaku pergaduhan kaum di Sungai Petani 9 jam yang lalu: JBPM, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional tubuh Pasukan Bomba Uniti di KRT 9 jam yang lalu: KPN, MAFI meterai nota kerjasama bagi Projek Kebuniti Keluarga Malaysia

IKUTI KAMI


Kemeja Batik Hasil Kreativiti Banduan Jadi Tarikan

AKM Kelantan merupakan platform sesuai untuk mempromosikan produk hasil tangan serta kreativiti banduan kepada penduduk Kelantan.

Refleksi Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 25 Jul 2022 9:53AM

Sebahagian produk kemeja batik hasil kreativiti banduan yang mendapat sambutan pengunjung pada Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) edisi Kelantan. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Produk Mypride keluaran Penjara Pengkalan Chepa yang antaranya adalah kemeja batik hasil kreativiti banduan, mendapat sambutan daripada pengunjung serta memperoleh jualan memberangsangkan pada Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) edisi Kelantan.

Pempamer reruai Penjara Pengkalan Chepa, Noraznin Mohd Nor berkata pihaknya memperoleh jualan hampir RM7,000 sepanjang program jelajah berkenaan yang diadakan di Stadium Sultan Muhammad IV, di Kelantan, selama tiga hari, berakhir semalam.

Produk paling laris adalah baju batik, iaitu baju yang dihasilkan oleh banduan lelaki. - Gambar Bernama
Produk paling laris adalah baju batik, iaitu baju yang dihasilkan oleh banduan lelaki. - Gambar Bernama

Beliau berkata AKM Kelantan merupakan platform sesuai untuk mempromosikan produk hasil tangan serta kreativiti banduan kepada penduduk Kelantan.

“Setiap barangan yang dijual ini adalah hasil tangan penghuni Penjara Pengkalan Chepa melalui program pemulihan yang bertujuan mengasah kemahiran mereka. Bagi produk batik dan songket, ia dihasilkan oleh banduan lelaki manakala produk makanan adalah hasil banduan wanita.

“Produk paling laris adalah baju batik dan sepanjang tiga hari AKM Kelantan ini ada sahaja yang membelinya,” katanya yang juga Pegawai Vokasional dan Industri Penjara Pengkalan Chepa.

Reruai tersebut mempromosikan baju batik dengan pelbagai corak dan variasi warna daripada kain satin bermula pada harga RM60 hingga RM200, manakala produk paling mahal adalah kain songket yang berharga lebih RM2,000.

Produk yang dihasilkan itu telah dijual pada harga berpatutan. - Gambar Bernama
Produk yang dihasilkan itu telah dijual pada harga berpatutan. - Gambar Bernama

Selain itu, terdapat juga baju kaftan dewasa berharga RM55 serta produk makanan seperti kek lapis dan kek mentega yang dijual pada harga RM25 sebiji.

Seorang pembeli Mypride, Nur Ain Abdul Latiff, 29, berkata beliau tertarik dengan corak kemeja batik yang dipromosikan di reruai itu malah ia juga dijual pada harga berpatutan.

“Saya beli dua kemeja batik untuk dihadiahkan kepada suami sebab corak yang mereka jual ini cantik di mata saya. Bolehlah nanti suami pakai untuk pergi majlis atau ke pejabat,” kata pekerja swasta itu. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 5 hari yang lalu

Nur Diana Petra Abdullah Diisytihar Sultanah Kelantan

2

Gaya 5 hari yang lalu

4 Produk Rambut Untuk Rambut Yang Lembut

3

Luar Negara 1 minggu yang lalu

Tipu Cukai, Pendakwa Raya Sepanyol Mohon Shakira Dikenakan Penjara Lebih 8 Tahun

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Kemalangan Maut: Hilang Ibu Ayah, Kakak, Abang Ipar, Anak Saudara Sekelip Mata

Sorotan

1

Elak Sorok, Catut Minyak Masak - Annuar Musa

2

Saya Akan Dedah LCS Tak Ubah Seperti 1MDB, ‘Masaklah Najib’… - Rafizi

3

Mengaku Potong Usus Untuk Kurus, Aishah Sudah Boleh Pakai Baju Lama Zaman The Fan Club

Disyorkan untuk anda

Jelajah 1 hari yang lalu

2 Pemuda OKU, Bermotosikal Kapcai Jelajah Thailand, Laos

Jelajah 1 hari yang lalu

Lindungi, Pelihara Taman Negeri Setiu Wetlands Dengan Baik - Ahmad Samsuri

Taman Negeri Setiu Wetlands juga dihuni oleh pelbagai spesies flora dan fauna yang memberikan pulangan baik kepada komuniti daripada aspek ekonomi kelangsungan...