Berita Terkini

43 saat yang lalu: Lebih 200 aduan terhadap penilai insurans kemuka tuntuan palsu 26 minit yang lalu: Syarikat penerbangan digesa tawar tambang berpatutan ke Sarawak menjelang sambutan perayaan 30 minit yang lalu: Lagi perutusan tahniah untuk Anwar, termasuk daripada diplomat Arab di Kuala Lumpur 30 minit yang lalu: Untung bersih MYEG meningkat kepada RM150.7 juta pada suku ketiga 31 minit yang lalu: Kerugian bersih MAHB susut kepada RM9.04 juta pada suku ketiga

IKUTI KAMI


Kemeja Batik Hasil Kreativiti Banduan Jadi Tarikan

AKM Kelantan merupakan platform sesuai untuk mempromosikan produk hasil tangan serta kreativiti banduan kepada penduduk Kelantan.

Refleksi Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 25 Jul 2022 9:53AM

Sebahagian produk kemeja batik hasil kreativiti banduan yang mendapat sambutan pengunjung pada Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) edisi Kelantan. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Produk Mypride keluaran Penjara Pengkalan Chepa yang antaranya adalah kemeja batik hasil kreativiti banduan, mendapat sambutan daripada pengunjung serta memperoleh jualan memberangsangkan pada Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) edisi Kelantan.

Pempamer reruai Penjara Pengkalan Chepa, Noraznin Mohd Nor berkata pihaknya memperoleh jualan hampir RM7,000 sepanjang program jelajah berkenaan yang diadakan di Stadium Sultan Muhammad IV, di Kelantan, selama tiga hari, berakhir semalam.

Produk paling laris adalah baju batik, iaitu baju yang dihasilkan oleh banduan lelaki. - Gambar Bernama
Produk paling laris adalah baju batik, iaitu baju yang dihasilkan oleh banduan lelaki. - Gambar Bernama

Beliau berkata AKM Kelantan merupakan platform sesuai untuk mempromosikan produk hasil tangan serta kreativiti banduan kepada penduduk Kelantan.

“Setiap barangan yang dijual ini adalah hasil tangan penghuni Penjara Pengkalan Chepa melalui program pemulihan yang bertujuan mengasah kemahiran mereka. Bagi produk batik dan songket, ia dihasilkan oleh banduan lelaki manakala produk makanan adalah hasil banduan wanita.

“Produk paling laris adalah baju batik dan sepanjang tiga hari AKM Kelantan ini ada sahaja yang membelinya,” katanya yang juga Pegawai Vokasional dan Industri Penjara Pengkalan Chepa.

Reruai tersebut mempromosikan baju batik dengan pelbagai corak dan variasi warna daripada kain satin bermula pada harga RM60 hingga RM200, manakala produk paling mahal adalah kain songket yang berharga lebih RM2,000.

Produk yang dihasilkan itu telah dijual pada harga berpatutan. - Gambar Bernama
Produk yang dihasilkan itu telah dijual pada harga berpatutan. - Gambar Bernama

Selain itu, terdapat juga baju kaftan dewasa berharga RM55 serta produk makanan seperti kek lapis dan kek mentega yang dijual pada harga RM25 sebiji.

Seorang pembeli Mypride, Nur Ain Abdul Latiff, 29, berkata beliau tertarik dengan corak kemeja batik yang dipromosikan di reruai itu malah ia juga dijual pada harga berpatutan.

“Saya beli dua kemeja batik untuk dihadiahkan kepada suami sebab corak yang mereka jual ini cantik di mata saya. Bolehlah nanti suami pakai untuk pergi majlis atau ke pejabat,” kata pekerja swasta itu. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Kolum 1 hari yang lalu

Bukan Mandela Malaysia, Tetapi Anwar Lebih Daripada Itu

2

Semasa 2 hari yang lalu

Kelantan Peruntuk RM141.2 Juta Ganti Paip Di 4 Jajahan

3

Sukan 3 hari yang lalu

Legenda Bola Sepak Kelantan Hashim Mustapha Kritikal

4

Politik 1 minggu yang lalu

#PRU15 - PAS Sapu Bersih Parlimen Kelantan, Terengganu

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50