Berita Terkini

3 jam yang lalu: 11,000 ketua isi rumah di Selangor bakal terima manfaat Bakul Rahmah 3 jam yang lalu: Pelantikan Anifah sebagai Senator akan tingkatkan ekonomi Labuan - LCC 3 jam yang lalu: Dapatan kajian semakan Akta Pengemis selesai September ini - Nancy Shukri 3 jam yang lalu: JPN, SPRM tumpas sindiket seludup pendatang tanpa izin Filipina melalui jalan udara 8 jam yang lalu: Australia: Acara Earth Hour dibatalkan susulan amaran ribut petir

IKUTI KAMI


PRN: Tubuh Pasukan Petugas Khas Tangani Amalan Politik Wang

Politik Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 01 Mar 2023 9:00AM

Gambar fail AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

GEORGE TOWN - Penggubal undang-undang di utara tanah air mencadangkan penubuhan pasukan petugas antara agensi yang mantap bagi mengekang amalan politik wang semasa enam Pilihan Raya Negeri (PRN) dijadualkan berlangsung pada akhir tahun ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kebun Bunga (PKR), Jason Ong berkata, pihak berkuasa perlu memasukkan unit penguat kuasa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan polis.

Tambahnya, pasukan petugas itu boleh diketuai oleh mantan pegawai kanan SPR yang berpengalaman mengendalikan PRN.

“Setiap kali pilihan raya diadakan, timbul cakap-cakap tentang kehadiran politik wang ini.

“Ada undang-undang tetapi pesalah terus melarikan diri. Pilihan raya terakhir (Persekutuan) adalah sebagai contoh,” katanya kepada The Vibes.

Beliau berkata, pasukan petugas itu boleh menyiasat semua dakwaan politik wang di enam negeri dan menghukum pesalah serta merta.

Pada masa ini, undang-undang pilihan raya mengehadkan perbelanjaan kempen sebanyak RM200,000 untuk setiap calon kerusi Parlimen manakala RM100,000 bagi setiap calon Dewan Undangan Negeri (DUN).

Jason berkata, parti politik harus didorong oleh kod etika yang kukuh dengan memastikan calon bertanding tidak menimbulkan kontroversi.

Pandangan tersebut turut disokong ADUN Indera Kayangan, Gan Ay Ling; ADUN Pulau Tikus, Chris Lee dan mantan Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Zahidi Zainul Abidin.

Ay Ling berkata, perlu ada kempen untuk mendidik pengundi tentang apa yang betul dan salah semasa pilihan raya.

Katanya, mempunyai pasukan petugas untuk memantau kelakuan itu adalah idea yang bagus tetapi langkah terbaik adalah memberi gambaran bahawa pilihan raya di negara ini diadakan secara adil dan telus.

“Ia adalah satu nilai tambah yang besar bagi pelabur untuk memastikan calon terbaik boleh menang. Saya fikir pengundi secara amnya, mahukan pilihan raya yang bersih dan calon yang layak, menang tanpa amalan rasuah,” katanya.

Chris pula berpendapat, SPR perlu menghapuskan politik wang dengan memasukkan undang-undang baharu.

Beliau berkata, penubuhan pasukan petugas adalah tidak mencukupi dan mencadangkan Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 perlu dipinda supaya kesalahan ditakrifkan dengan jelas.

Menurutnya, penetapan had perbelanjaan dilihat tidak berkesan, terbukti daripada dakwaan rasuah yang berleluasa pada Pilihan Raya Umum (PRU) lalu.

Sementara itu, Zahidi berkata, pasukan petugas itu boleh ditempatkan bukan sahaja di lokasi ceramah tetapi untuk memantau prosiding di pusat operasi parti politik bagi mengelakkan sebarang pemberian wang kepada pengundi.

“Pilihan raya adalah untuk memilih calon terbaik, yang boleh memberikan penyelesaian terbaik kepada nasib kita. Ia tidak sepatutnya menjadi platform kepada sesiapa sahaja untuk membuat wang, sama ada calon atau pengundi,” katanya.

Zahidi berkata, beliau akan menyokong pembentukan pasukan petugas itu jika ia dapat mengurangkan politik wang secara berkesan.

Menteri Besar dan Ketua Menteri di Selangor, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Terengganu baru-baru ini bersetuju untuk mempertimbangkan pembubaran DUN masing-masing dalam dua minggu terakhir bulan Jun. - The Vibes, 1 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Politik 1 minggu yang lalu

WARISAN Tidak Bertanding PRN 6 Negeri - Mohd Shafie

2

Politik 2 minggu yang lalu

Perwakilan Dijangka Desak PRN Di 6 Negeri Disegerakan - Ahmad Faizal

3

Politik 1 bulan yang lalu

Sah! Peja Tidak Bertanding PRN, Yakin PN Ada Cukup Pemimpin

4

Politik 1 bulan yang lalu

PRN: Pembahagian Kerusi Mula Dibincangkan Dalam Mesyuarat Sekretariat Kerajaan Perpaduan

Sorotan

1

Hapus Monopoli PUSPAKOM Buka Ruang Tambah Baik Perkhidmatan

2

KKM Teruskan Ops Kebersihan Di Bazar, Pastikan Keselamatan Makanan Diambil Berat

3

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

PM Saksi Pemeteraian MoU Antara Syarikat Malaysia-Arab Saudi

Semasa 1 hari yang lalu

Tiket Tren ETS Tambahan Sempena Raya & Hari Pekerja Boleh Dibeli Mulai Hari Ini

Semasa 1 hari yang lalu

IJM Sedia Laksana Sistem Pembayaran Tol Secara Terbuka

oleh Aiman Sadiq

Semasa 3 jam yang lalu

Penambahan 12 Lorong RFID Sudah Selesai, Lebih Awal Berbanding Perancangan Asal 

oleh Aiman Sadiq