Berita Terkini

11 jam yang lalu: Pengekalan harga air, elektrik akan sokong perniagaan, ekonomi - ahli ekonomi 11 jam yang lalu: 24 koperasi di Perlis terima bantuan sebanyak RM1.12 juta 11 jam yang lalu: Lebih 200,000 pendatang tanpa izin pulang secara sukarela 11 jam yang lalu: 10 pelajar di teluk intan ditahan berhubung kes buli 11 jam yang lalu: UMW sasar tanam 300,000 pokok bakau di pesisiran pantai negara menjelang 2023

IKUTI KAMI


Jangan Burukkan Kelemahan JPP, Beri Mereka Peluang

Politik Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 May 2022 1:09PM

Hassan Abdul Karim

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kelemahan aspek teknikal ketika proses Pemilihan PKR 2022 oleh Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) ketika ini tidak wajar dijadikan bahan hinaan atau sendaan secara terbuka untuk pengetahuan awam.

Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim berkata, sekiranya perkara itu diperbesar besarkan, ia akan membangkitkan aura negatif dalam kalangan rakyat serta memberi kelebihan kepada pihak musuh.

Menurut beliau, tidak seharusnya imej JPP dihitamkan hanya disebabkan beberapa kegagalan, kerana sukarelawan yang membantu parti berniat ikhlas bagi menjalankan pemilihan sebaik mungkin.

“Jangan rosakkan integriti JPP ini yang bekerja dengan niat baik untuk membantu melaksanakan pilihan raya dalaman parti dengan menggunakan teknologi IT yang canggih dan terkini.

“Asalkan namanya ciptaan manusia, pasti ada kelemahan dan kecacatan.

“Namun begitu, selagi JPP telus, lurus serta bebas dan berwibawa, jangan kita cemarkan nama baiknya,” katanya, hari ini.

Jelasnya, kejayaan dalam apa bidang sekali pun tidak datang dengan mudah tetapi melalui usaha gigih dan menghadapi beberapa kegagalan yang kadang kala perit.

“Oliver Wright dan Wilbur Wright berkali-kali gagal mencuba, akhirnya mereka berjaya mencipta kenderaan udara yang dipanggil kapal terbang.

“Begitu juga Thomas Edison beratus kali gagal mencipta lampu elektrik tetapi akhirnya dia berjaya dengan ciptaannya dan berhasil menerangi dunia.

“Begitulah setiap inovasi baru. Jadi beri ruang dan keyakinan kepada JPP agar mereka dapat memperbaiki kelemahan dan seterusnya melaksanakan Pemilihan PKR dengan cara lebih baik,” katanya.

Terdahulu, calon Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli mengakui berlaku masalah teknikal di beberapa kawasan termasuk membabitkan peranti ketika proses pemilihan secara fizikal parti itu ketika ini.

Beliau berkata, perkara tersebut boleh menimbulkan keresahan dan kekecewaan ahli parti yang keluar mengundi tetapi tidak dapat berbuat demikian.

Bagaimanapun Hassan menegaskan, sebarang aduan dari pihak yang tidak berpuas hati terutama calon timbalan presiden seperti Rafizi hendaklah disiasat dengan telus dan tegas.

“Dalam nafas yang sama perlu diakui bahawa aduan rasmi dari saudara Rafizi adalah penting, serius dan perlu ditangani serta dijawab segera secara profesional supaya memuaskan hati semua pihak, demi perjalanan pilihan raya yang adil dalam PKR.

“Pandangan pakar atau specialist IT dirasakan boleh membantu JPP menangani isu berkait hal teknikal seperti yang dibangkitkan dalam aduan saudara Rafizi. Semoga isu ini dapat diselesaikan segera,” katanya.

Kelmarin, media melaporkan proses pengundian secara fizikal bagi pemilihan PKR di Cabang Padang Serai, Kedah terpaksa ditangguhkan selepas mendapat bantahan berikutan wujud rasa tidak puas hati selain masalah teknikal.

JPP juga mengalami beberapa masalah teknikal sebelum ini dalam pengendalian pemilihan pengundian fizikal di Kelantan menyebabkan lima cabang perlu diadakan pemilihan baharu.

Namun prestasi JPP mula pulih ketika mengendalikan pemilihan di kawasan utara, Pahang dan Wilayah Persekutuan semalam yang tidak mengalami sebarang masalah serius. - Getaran, 16 Mei 2022.

Berita Berkaitan

1

Politik 1 minggu yang lalu

Dah ‘Call’ Rafizi, Keputusan Pemilihan PKR Dalam Waktu Terdekat - Anwar Ibrahim

2

Politik 3 minggu yang lalu

Pemilihan PKR: Sangetha Jayakumar Dakwa Keputusan Tidak Masuk Akal

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Keputusan Tidak Rasmi: Rafizi Akhirnya Berjaya Menang Jawatan Timbalan Presiden PKR

4

Politik 3 minggu yang lalu

Johari Abdul Gagal Rebut Jawatan Ketua Cabang Sungai Petani

Sorotan

1

Elanghovan, 64, Rakyat Malaysia Tertua Takluk Everest

2

Stadium Shah Alam Sudah Jadi 'Gajah Putih'?

3

Tidak Hormat Bahasa Kebangsaan Bukan Jenayah Berat, Denda RM50,000, Penjara Melampau

Disyorkan untuk anda

Politik 10 jam yang lalu

Masalah Dalaman UMNO Tidak Pernah Bawa Kepada Perpecahan

oleh Sofian Baharom

Sukan 20 jam yang lalu

Zii Jia Tak Jujur Alasan Penarikan Dirinya Daripada Sukan Komanwel - Sumber

oleh T. Vignesh

Semasa 1 hari yang lalu

Tajuddin Digugur Sebagai Ahli MKT UMNO

oleh Farhana Farush

Semasa 14 jam yang lalu

3 Hingga 4 Penunggang P-Hailing Terlibat Kemalangan Seminggu