Berita Terkini

21 minit yang lalu: Pindahan pesakit guna tangga di hospital Melaka ekoran kerosakan luar lif 22 minit yang lalu: Ketua Polis Pulau Pinang tidak tunduk dengan ugutan 23 minit yang lalu: Sukan APG Kemboja 2023 buka tirai dengan percikan bunga api 24 minit yang lalu: Pengeluaran ketam di Malaysia 16,000 tan metrik tahun 2022 24 minit yang lalu: JDT selesaikan pusingan pertama Liga Super 2023 dengan rekod bersih

IKUTI KAMI


UPSI Rangkul 4 Emas, 4 Perak Di ITEX 2023

Pendidikan Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 16 May 2023 9:20AM

UPSI berjaya merangkul empat pingat emas dan empat pingat perak menerusi Pameran Reka Cipta, Inovasi & Teknologi Antarabangsa (ITEX) 2023 - Gambar ihsan UPSI

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) berjaya merangkul empat pingat emas dan empat pingat perak menerusi Pameran Reka Cipta, Inovasi & Teknologi Antarabangsa (ITEX) 2023 yang berlangsung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) pada 11 dan 12 Mei lalu.

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof Dr Suriani Abu Bakar berkata, empat pingat emas yang diraih itu adalah inovasi terbaik yang dibangunkan oleh barisan penyelidik yang komited dan berdedikasi tinggi.

Menurut beliau, UPSI mempamerkan inovasi dan teknologi terkini dalam pelbagai bidang profesional terutama dalam bidang pendidikan yang meliputi pendidikan awal kanak-kanak sehingga peringkat pengajian tinggi.

Selain sains sosial, katanya, UPSI juga mengetengahkan inovasi nano teknologi dan bioteknologi dalam ITEX kali ini.

UPSI mempamerkan inovasi dan teknologi terkini dalam pelbagai bidang profesional terutama dalam bidang pendidikan yang meliputi pendidikan awal kanak-kanak sehingga peringkat pengajian tinggi
UPSI mempamerkan inovasi dan teknologi terkini dalam pelbagai bidang profesional terutama dalam bidang pendidikan yang meliputi pendidikan awal kanak-kanak sehingga peringkat pengajian tinggi

Empat pingat emas itu disumbangkan oleh Prof Madya Dr Ashardi Abas dari Fakulti Komputeran dan Meta-teknologi (FKMT) menerusi “Multi Branch School Management System”, “MechaRoboKidz 2.0” oleh Dr. Romarzila Omar dari Fakulti Pembangunan Manusia (FPM), “Modul Interaktif Realiti Maya Apresiasi Muzik Sekolah Menengah (e-MARZ)” oleh Dr. Abdul Rahman Safian dari Fakulti Muzik dan Seni Persembahan (FMSP) serta  penyelidikan “EasySeni: Borderless Hybrid Learning Module” oleh  Lee Hoi Yeh dari Fakulti Seni, Kelestarian dan Industri Kreatif (FSKIK).

Selain itu, Suriani berkata, empat pingat perak diperolehi menerusi inovasi “Problem Solving Oriented E-Module in Learning Audio Video Techniques via Facebook (PSOMODULE)” oleh Dr Noor Hidayah Che Lah (FKMT), “Biogenic Nano Hydroxyapatite for Tooth Paste” oleh Prof Ts Dr Ismail Zainol, “TAKTIK” oleh Prof Madya Dr Mazlini Adnan dan “DNA-based Marker for Identification of Herbal Plants for Product Authentication” oleh Dr Azi Azeyanty Jamaludin dari Fakulti Sains dan Matematik (FSM).

Menurut beliau lagi, projek MechaRoboKidz 2.0 antara inovasi yang mendapat sambutan menggalakkan daripada pelawat ITEX di ruang pameran UPSI berikutan berbentuk modul pemikiran robotik dan pemikiran komputasional yang menggunakan teknologi dalam pembelajaran kanak-kanak berusia tiga hingga enam tahun di prasekolah, tadika dan taska.

“Produk ini menggunakan ‘3D printed’ bagi menghasilkan robot yang menarik seperti jongkang-jongket, kereta sorong kanak-kanak, kincir angin, lastik, kereta kebal dan lain-lain.

“Setiap robot berperanan untuk membolehkan kanak-kanak menguasai kurikulum Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) seperti daya, alam fizikal, kemahiran proses sains dan teknologi,” katanya.

Antara ruang pameran UPI yang mendapat sambutan pengunjung
Antara ruang pameran UPI yang mendapat sambutan pengunjung

Sementara itu, Pengarah Pusat Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi (RMIC), UPSI, Prof Madya Dr Rosmilah Misnan berkata, UPSI berbangga kerana sekali lagi dapat meneruskan tradisi kecemerlangan dalam penyelidikan dan inovasi dengan memenangi pingat bagi kesemua lapan inovasi yang dipertandingkan di ITEX 2023.

ITEX yang dianjurkan Persatuan Reka Cipta dan Reka Bentuk Malaysia (MINDS) dan CIS selaku penganjur bersama merupakan acara tahunan berprestif yang menghimpunkan peserta dari pelbagai negara untuk mengetengahkan inovasi mereka di peringkat global.

Selain UPSI, ITEX 2023 yang dilancarkan oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Chang Lih Kang, menghimpunkan pempamer dari 17 negara untuk mempamerkan lebih 700 produk dan teknologi inovatif. – Getaran, 16 Mei 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 bulan yang lalu

UMS Laksana Projek Inovasi Atasi Masalah Bekalan Air Serius Dalam Kampus

2

Ekonomi 5 bulan yang lalu

Wakaf ASNB, Eksperimen Inovasi Kewangan Terbaharu PNB Cecah Dana RM30 Juta

3

Semasa 6 bulan yang lalu

Bas Bawa Pelajar Universiti Terbalik Di Tanjung Malim

4

Ekonomi 8 bulan yang lalu

Ekonomi Malaysia Bukan Dalam Krisis, Trajektori Pertumbuhan Kekal Positif - Gabenor BNM

Sorotan

1

Pemimpin Asing Ucap Takziah, Angka Kematian Tragedi Kereta Api India Hampir 300

2

Hubungan Kukuh Negeri, Persekutuan Penting - Ahmad Zahid

3

Kadar Inflasi Malaysia Kekal Sederhana Pada 2023 - Rafizi

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

MoU Dengan Malaysia Untuk Pengambilan Pekerja India Sedang Dibincangkan, Kata Menteri India

Semasa 1 hari yang lalu

Cerita Kisah Perkenalan 39 Tahun Dengan Anwar, Syed Mokhtar Sifatkan PM Sebagai ‘Abang’

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Sabah Perlu Pembenihan Awan Segera - Armizan

Politik 1 hari yang lalu

Muhyiddin Juga Sedia Bekerjasama Semula Dengan Tun M

oleh Susan Albert